Alles over de ruwharige jack russel

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

”Ben jij al een liefhebber van de ruwharige jack russel? Kijk dan eerst eens of deze hond wel bij jouw past”


Keuzestres bij het kopen van een hond? niets is vervelender dan een hond weer terug te moeten brengen omdat hij toch niet zo goed bij je past als dat jij had verwacht. Word het een ruwharige jack russel of toch maar een glad harige? Ben jij er ook nog niet helemaal uit? Kijk dan eerst eens naar de verschillen tussen deze honden. Jouw keus zal je de rest van een hondenleven blijven achtervolgen.

Inhoudsopgave

De soorten jack russels op een rijtje

De zoektocht naar een hond is geen gemakkelijke opgave. Je moet ten eerste altijd kijken of de hond wel aan jouw eisen pakket voldoet. Jij zult niet voor niks aan het zoeken zijn naar een jack russel. En daarom is het goed om te weten wat deze hond je allemaal te bieden heeft. Wist je bijvoorbeeld dat de jack russel wel 3 soorten telt? Namelijk:

 • De russel terriër
 • De jack russel terriër
 • De parson russel terriër

De jack russel is oorspronkelijk gefokt door dominee John Russel. Hij had een grote passie voor jagen en merkte op dat de jack russel hier zeer geschikt voor was. Een jack russel kan namelijk graven als de beste en kon op deze manier al het ongedierte vangen.

Alle 3 soorten jack russels bezitten hetzelfde karakter en zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig houden wij de dieren thuis en hoeven ze niet meer te jagen. Toch vind de hond het nog steeds leuk om af en toe eens even lekker te graven en om achter ongedierte aan te rennen, gelukkig kunnen we de hond goed africhten.

Je zult je afvragen waar de verschillen tussen deze soorten dan wel te zien zijn. De jack russel geeft zich weer als de glad harige variant met korte pootjes, net als de russel terriër die er hetzelfde uitziet. Bij de parson russel terriër zien we alleen een duidelijk verschil. De vacht is ruwharig en hij heeft langere pootjes als de jack russel terriër.

Welke jack russel moet ik kiezen?

Bij het kiezen van een hond zal je al snel kijken naar het uiterlijk, maar dit is zeker niet het enigste waar we op moeten letten. Een hond neem je niet omdat hij er zo goed uit ziet, maar omdat hij in jouw totaal plaatje past.

Natuurlijk speelt het uiterlijk van de hond wel mee in je keuze, maar dit is niet zo belangrijk als je kijkt naar alle andere aspecten. Jij zult dagelijks met de hond opgescheept zitten, wat betekent dat de rassen keus zeker niet onbelangrijk is. Kijk daarom eerst eens naar de verschillende oogpunten.

Mannetje of vrouwtje?

Het klinkt als een makkelijk besluit om voor een mannetjes of vrouwtjes hond te gaan. Toch zit er nogal wat verschil tussen deze twee. Waar een vrouwtjes hond jouw kinderen graag beschermt kan een mannetjes hond toch vaak wat speels overkomen.

Het ligt in de moedersaard van de vrouwtjes hond om te waken over haar puppies. Ook zal ze om minder aandacht vragen dan een mannetjes hond. De vrouwtjes hond zal 2 keer per jaar loops worden. In deze periode scheid de hond bloed af. Het is verstandig om je hond van jongs af aan te steriliseren.

De mannetjes hond heeft weer als voordeel dat hij makkelijker te trainen is dan de vrouwtjes hond. Over het algemeen vraagt een mannetje wel om wat meer aandacht en zal hij meer prikkelbaar zijn. Een mannetjes hond zal iets langer ”kinderlijk” blijven als een vrouwtjes hond. Ook voor de mannetjes hond geld dat steriliseren een slimme keus is, tenzij je natuurlijk een nestje wilt.

Karakter

Dagelijkse zul jij te maken krijgen met het gedrag van je hond. Hoe de hond zich gedraagt is volledig afhankelijk van hoe jij hem op zult voeden. Elke hond heeft weer andere karakter eigenschappen. Voor de verschillende jack russel soorten geld dat ze allemaal actief zijn. Ze houden ervan om lekker met de baas te spelen en om lange wandelingen te maken.

Jack russels staan al lange tijd bekend als echte jachthonden, actief gingen ze hier te werk om ongedierte op te sporen in de diepe bossen. De honden zijn ook erg vasthoudend en staan bekend als hondjes die niet gouw ergens voor terug deinzen.

Nog steeds zit dit karakter in het temperament van de hond. Een trouwe krachtige hond die altijd vrolijk is als hij in de buurt is van zijn baas. Zorg jij goed voor hem dan zal de jack russel je niet teleurstellen en zich blijven gedragen als een gehoorzame hond.

Het opvoeden van je hond hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zolang je de signalen maar herkend die je hond kan gaan vertonen bij een verkeerde opvoeding. Heb jij nog nooit eerder een hond gehad? dan is het aan te prijzen om met je hond op puppy training te gaan om gedragsproblemen later te voorkomen.

Vacht keuze

Onbewust zijn we vaak bezig met ons uiterlijk. Als we kijken naar de keuze van een hond dan willen we dat hij er goed uitziet en bij ons past. Niet geheel onbelangrijk is hierbij de keuze van de vacht. We onderscheiden hier 3 soorten, namelijk:

 • De glad harige vacht
 • De ruw harige vacht
 • De broken vacht

Bij alle 3 soorten jack russels zien we een mooie vacht die zich op zijn eigen manier herkenbaar maakt. De keuze is uiteraard aan jezelf, we zullen hier de voor en nadelen bespreken van de verschillende vacht soorten.

De gladharige jack russel

De jack russel kenmerkt zich door zijn gladde haar. Het haar zit strak op de huid en is dichtbegroeid. De gladharige vacht van de jack russel vraagt om relatief weinig onderhoud, eens in de week even zijn vacht borstelen met een handschoen is ruim voldoende. Ook haart de hond bijna niet uit wat het zeer aantrekkelijk maakt om voor een gladharige jack russel te gaan.

De ruw harige parson russel

De ruwharige variant van de russels word de parson russel terriër genaamd. De ruwharige jack russel kun je herkennen aan zijn net iets kroeligere haar en aan dat de hond net iets hoger op zijn pootjes staat.

De vacht is over het algemeen langer als die van de jack russel. Je zult de vacht van een ruwharige jack russel wat vaker moeten kammen en om uitharen te voorkomen zul je de ruwharige jack russel regelmatig moeten plukken. Wel is de parson russel terriër een hele ”stoere” hond die zich toch net even iets meer onderscheid door zijn mooie vacht.

De jack russel met broken vacht

Een jack russel met broken vacht zit net tussen de gladharige en de ruw harige jack russel in. Hij is dus niet glad maar ook niet ruw, de perfecte middenweg. De vacht vraagt om iets minder onderhoud dan de parson russel terriër maar ook deze hond zul je wel af en toe moeten plukken.

3 tot 4 keer per jaar een bezoekje brengen aan de trimsalon is zeker aan te bevelen. Op deze manier houd je de vacht mooi en verzorgt, dit geld ook voor de jack russel terriër en de parson russel terriër.

Uiterlijk

De kleuren van een jack russel kunnen variëren. Echter is de hoofdkleur altijd wit en deze zie je dan ook voor het grootste gedeelte terug in de vacht. Verder kunnen we nog een aftekening zien van zwart, bruin en kleuren die hier tussen in zitten. Dit zorgt voor een mooie aftekening op de vacht.

De ogen van een jack russel zijn vaak klein en amandelvormig. Het laat de hond er zeer allert uitzien en passen goed bij zijn snuit. De kleur van de ogen kan nogal verschillen. Vaak veranderen de ogen nog wat van kleur als je jack russel volgroeid is.

Verder zijn de oren altijd V-vormig, heel stevig opgebouwd maar toch bewegelijk. Zijn oren kan de jack russel helemaal tot voor op zijn hoofd bewegen. De hals is sterk en gespierd en iets langer als bij andere kleine hondenrassen. Of het nu gaat over de ruwharige jack russel of de gladharige jack russel, de kleuren van de vacht blijven gelijk.

Kosten

De kosten van een hond kunnen vaak nogal een struikelpunt zijn. Veel mensen vergissen zich nog wel eens wat betreft de kosten van een jack russel. Een hond kost ons nou eenmaal geld en je moet van tevoren goed kijken of de kosten het jouw waard zijn om een hond in huis te nemen.

De aanschaf van een gezonde jack russel ligt zo rond de 800 euro. Natuurlijk worden er ook wel goedkopere honden aangeboden. Toch word het aangeraden om je jack russel bij een erkende fokker uit de buurt te kopen om problemen achteraf te voorkomen. Kijk eens voor een fokker bij jouw in de buurt op de officiële site van de rasvereniging voor jack russel terriërs in Nederland https://www.nvjrt.nl/clubfokkers/

Wij mensen denken vaak dat het alleen de aanschaf kosten ertoe doen bij een hond, maar een hond zal in de rest van zijn leven nog veel meer geld kosten. Of we nu kijken naar de ruwharige of de gladharige jack russel, de kosten liggen allebei rond hetzelfde bedrag per maand.

Denk bij aanschaf van een pup aan kosten voor een bench, halsband, speeltje of honden mand. Daarna komen pas de maandelijks terugkerende kosten zoals voer, honden belasting en verzekeringen.


Alles wat je moet weten over de ruwharige jack russel!

”Een schattige liefdevolle hond die mij elke dag weer het gevoel geeft van blijdschap, altijd opgewekt en enthousiast om de dag weer goed te beginnen!”

Je hebt alle afwegingen achter je gelaten en bent zeker van je zaak: Het word een ruwharige jack russel! De parson russel zal je zeker niet teleurstellen! Alle voordelen van deze fijne viervoeter hebben we eens even voor je op een rijtje gezet, zodat jij nog meer overtuigd zal raken om over te gaan tot het kopen van een ruwharige jack russel.

De voordelen van een ruwharige jack russel

Je wist het misschien nog niet maar een langharige jack russel heeft zo zijn voordelen. De jack russel ziet er niet alleen heel schattig uit, maar is ook nog eens altijd blij als hij zijn baas weer kan zien. En een hond heeft natuurlijk nog veel meer voordelen. Kijk eens waarom jij een ruwharige jack russel in huis zou moeten nemen!

De uitstraling

De jack russels onderscheiden zich door middel van hun vacht. Tussen de russel terriër en de jack russel zit vrijwel geen verschil qua uiterlijk. Grote verschillen zien we pas als we kijken naar de ruw harige jack russel.

Met een schofthoogte van gemiddeld 35 cm is hij iets groter dan de jack russel terriër. De parson russel terriër is van nature een hond met ruw haar, wat hem toch een ietswat mooiere uitstraling geeft. Maar natuurlijk is de keus aan jou.

Een echt gezelschapsdier

De voornaamste reden om een hond te nemen is toch wel omdat we wat missen. Bij het wegvallen van uw partner of familielid kan een hond echt uitkomst bieden. De jack russel is een echte gezelschapshond die je zeker door deze periode heen weet te slepen.

Ook kan een hond ervoor zorgen dat je meer in contact komt met nieuwe mensen. Je zult je hond 3 tot 4 keer per dag moeten uitlaten. Ongetwijfeld dat je hierdoor met meer mensen in contact komt. Ook bij het spelen in het park vind je veel andere honden eigenaren waar je een praatje mee kunt maken.

De parson russel heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn. Zo houd hij net als de jack russel van spelen met kinderen maar ook met andere honden kan hij zich prima vermaken.

Zijn prestaties

Jack russels staan bekend om hun uitmuntende prestaties binnen de sportwereld. Wist je bijvoorbeeld dat een jack russel tot wel 5 keer zijn eigen lengte de lucht in kan springen? Als we uit gaan van een lengte van 35 cm dan springt de ruwharige jack russel tot wel 1.75 meter! Ben jij een echte sportfan? Dan is de jack russel zeker een hond voor jou!

Of je nu houd van fietsen, harlopen of een andere bewegingssport, de parson russel doet graag met jou mee. De ruwharige jack russel is een hond met veel doorzettingsvermogen en daadkracht. Een hond die er alles aan doet om aan zijn baas te laten zien wat hij kan.

Je gezondheid

Dat een hond goed is voor ons geestelijk gestel is nog niet bij veel mensen bekend. Een hond kan echt uitkomst bieden in tijden van leegte en gemis. Maar ook bij spychische klachten kan een hond de oplossing zijn, je kunt je echt meer gewaardeert gaan voelen door een hond. Ook krijg je meer zelfvertrouwen door een direct verband tussen beweging en sociaal contact.

Er is bewezen dat kinderen die opgevoed worden met een hond een betere ontwikkeling tegemoed gaan. Doordat ze van jongs af aan leren hoe ze de hond wel en juist niet moeten behandelen. Ook krijgen ze een groter verantwoordelijksheid gevoel en zou het goed zijn voor de sociale ontwikkeling van je kind. Je kind kan je hond gaan zien als een echt maatje en ze zullen samen een hele leuke tijd tegemoed gaan.

Hondensport

Alleen al in Nederland vind je 70 sportvereniging voor de jack russel! Ben je dus van plan om met je jack russel op een echte sport te gaan dan is de parson russel de hond voor jou. Wel moet je wachten tot je hond volgroeid is, anders kunnen er problemen ontstaan met zijn gewrichten. Begin dus vooral niet te vroeg met hondensport.

Wanneer je wilt beginnen met hondensport zal jij je hond ook volledig onder controle moeten hebben. Daarom is het goed om als pup zijnde je hondje alvast op gehoorzaamheids training te zetten. Hier leert je hond om goed naar jouw te luisteren, alle commando’s onder de knie te krijgen en een betere omgang met andere honden te krijgen.

Een sport waar de jack russel echt in uitblinkt is flyball. Ze kunnen hun energie prima kwijt tijdens het achtervolgen van het balletje. Ongetwijfeld zul je bij deze sport meer jack russels tegen komen! Kijk ook eens voor een vereniging bij jouw in de buurt op: https://www.houdenvanhonden.nl/over-ons/verenigingen/

Zijn leeftijd

Natuurlijk wil jij zo lang mogelijk blijven genieten van je hond en bouwen jullie samen een hechte band op. Na een paar weken kunnen jullie al niet meer zonder elkaar! Kleine honden hebben het voordeel dat ze vaak ouder worden dan grote honden.

Waar grote honden meestal maar een leeftijd behalen van rond de 10 jaar kan de jack russel tot wel 16 jaar worden. Een echte sterke hond heeft zelf de mogelijkheid om een leeftijd te bereiken van 23 jaar. Helaas word de mobiliteit van de hond er niet beter op naar mate zijn leeftijd oploopt. Maar ook hier geld, hoe meer beweging hoe gezonder je hond blijft. De voeding speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Krijgt je jack russel overgewicht? Dan zal hij ongetwijfeld sneller achteruit gaan dan wanneer hij dit niet heeft. Let dus altijd op het gewicht van je hond.

Een echte avonturier

De parson russel terriërs staan bekend als echte avonturiers. Graag gaan ze er even op uit met de baas. Of het nou naar een park is of naar het bos, de honden moeten er minmaal 3 keer per dag uit om hun energie kwijt te kunnen. Ben je van plan om op vakantie te gaan? Neem je ruwharige jack russel dan eens mee, hij zal het geweldig vinden! Op deze manier hoef je ook niet te zoeken naar een oppas adres voor je parson russel.

Een jack russel is gek op het berg landschap wat te vinden is op verschillende vakantie bestemmingen. Parson russels zijn nou eenmaal geen honden die graag stil zitten. Dit maakt de parson russel tot een echt avonturier!

Ben je van plan om op vakantie te gaan met je hond? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die je hebt.

Opvoeding

Ondanks dat de parson russel terriër nog wel eens word neergezet als een hardleerse hond, kunnen we toch zeggen dat de verantwoordelijkheid altijd bij de baas ligt. Als honden eigenaar zul je soms moeilijke momenten meemaken met je hond.

Hoe jij hier op reageert zal je hond voor altijd bij blijven en hem maken zoals jij hem hebt behandeld. Weet dus hoe je met je hond om moet gaan en koop een informatiegids om je parson russel de opvoeding te geven die hij nodig heeft!

Wist je dat?

 • De ruwharige jack russel een kleine hond is met een groot karakter
 • De jack russel met zijn baas een marathon heeft uitgelopen
 • De jack russel de perfecte hond is om mee te flyballen? Hij zal je zeker niet teleurstellen!

“Ontdek Nu De Geheimen Over Het Opvoeden Van Een Jack Russell Die De Meeste Mensen Nooit Te Weten Zullen Komen!”

Ja, ik wil de geheimen ontdekken!

Waarom Een Jack Russel Handboek Kopen?

 • Tijdelijk krijg je er GRATIS het e-Book – 101 manieren om het gedrag van je jack russell te verbeteren bij!
 • Je ontvangt een ''Alles In Een Handboek'' met alle informatie die jij nodig hebt om je hond goed op te voeden
 • Wanneer je het e-Book koopt ontvang je Gratis nieuwe updates van het boek
 • mocht het e-Book om wat voor reden toch niet bevallen dan geld er een 60 dagen niet goed – geld terug garantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *