Alles over de ruwharige jack russell

Gemiddelde leestijd: 23 minuten

”Ben jij al een liefhebber van de ruwharige jack russell? Of word het toch de gladharige variant? Kijk hier eens wat deze fijne viervoeter jou allemaal te bieden heeft!”


Heb jij ook keuze stres bij het kiezen van een hond? Niets is vervelender dan een hond weer terug te moeten brengen omdat hij toch niet zo goed bij je past als dat jij had verwacht.

Word het een ruwharige jack russell of toch maar een glad harige? Ben jij er ook nog niet helemaal uit? Kijk dan eerst eens naar de verschillen tussen deze honden. Jouw keuze zal je de rest van een hondenleven blijven achtervolgen.

Inhoudsopgave

Alle soorten jack russells op een rijtje

De zoektocht naar een hond is geen gemakkelijke opgave. Je moet ten eerste altijd kijken of de hond wel aan jouw eisen pakket voldoet. Jij zult niet voor niets aan het zoeken zijn naar een jack russell. En daarom is het goed om te weten wat deze hond je allemaal te bieden heeft. Wist je bijvoorbeeld dat de jack russell wel 3 soorten telt? Namelijk:

 • De Russell Terriër
 • De Jack russell Terriër
 • De Parson russell Terriër

De jack russell is oorspronkelijk gefokt door dominee John Russell. Hij had een grote passie voor jagen en merkte op dat de jack russell hier zeer geschikt voor was. Een jack russell kan namelijk graven als de beste waardoor ongedierte ondergronds geen schijn van kans had.

Alle 3 soorten jack russells bezitten hetzelfde karakter en zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig houden wij de dieren thuis en hoeven ze niet meer te jagen. Toch vind de hond het nog steeds leuk om af en toe eens even lekker te graven en om achter ongedierte aan te rennen, gelukkig kunnen we de hond hier goed op africhten.

Je zult je afvragen waar de verschillen tussen deze soorten te zien zijn. De jack russell geeft zich weer als de glad harige variant met korte pootjes, net als de russell terriër die er hetzelfde uitziet. Bij de parson russell terriër zien we echter wel een duidelijk verschil. De vacht is ruwharig en hij heeft langere pootjes als de jack russell terriër.

Welke jack russell moet ik kiezen?

Bij het kiezen van een hond zal je al snel kijken naar het uiterlijk, maar dit is zeker niet het enigste waar we op moeten letten. Een hond neem je niet omdat hij er zo goed uit ziet, maar omdat hij in jouw totaal plaatje past.

Natuurlijk speelt het uiterlijk van de hond wel mee in je keuze, maar dit is niet zo belangrijk als je kijkt naar alle andere aspecten. Jij zult dagelijks met de hond opgescheept zitten, wat betekent dat de rassen keus zeker niet onbelangrijk is. Meerdere factoren bepalen welke jack russell het beste bij jou past.

Mannetje of vrouwtje?

Het klinkt als een makkelijk besluit om voor een mannetjes of vrouwtjes hond te gaan. Toch zit er nogal wat verschil tussen deze twee. Waar een vrouwtjes hond jouw kinderen graag beschermt kan een mannetjes hond toch vaak wat speels overkomen.

Het ligt in de moedersaard van de vrouwtjes hond om te waken over haar puppy’s. Ook zal ze om minder aandacht vragen dan een mannetjes hond. De vrouwtjes hond zal 2 keer per jaar loops worden. In deze periode scheid de hond bloed af. Het is daarom verstandig om je hond van jongs af aan te steriliseren zodat de hond hier geen last meer van heeft.

De mannetjes hond heeft weer als voordeel dat hij makkelijker te trainen is dan de vrouwtjes hond. Over het algemeen vraagt een mannetje wel om wat meer aandacht en zal hij meer prikkelbaar zijn. Een mannetjes hond zal iets langer ”kinderlijk” blijven dan een vrouwtjes hond. Ook voor de mannetjes hond geld dat steriliseren een slimme keus is, tenzij je natuurlijk een nestje wilt.

Karakter

Dagelijkse zul jij te maken krijgen met het gedrag van je hond. Hoe de hond zich gedraagt is volledig afhankelijk van hoe jij hem op zult voeden. Elke hond heeft weer andere karakter eigenschappen. Voor de verschillende jack russell soorten geld dat ze allemaal actief zijn. Ze houden ervan om lekker met de baas te spelen en om lange wandelingen te maken.

Jack russells staan al lange tijd bekend als echte jachthonden, actief gingen ze hier te werk om ongedierte op te sporen in de diepe bossen. De honden zijn ook erg vasthoudend en staan bekend als hondjes die niet gouw ergens voor terug deinzen.

Nog steeds zit dit karakter in het temperament van de hond. Een trouwe krachtige hond die altijd vrolijk is als hij in de buurt is van zijn baas. Zorg jij goed voor hem dan zal de jack russell je niet teleurstellen en zich blijven gedragen als een gehoorzame hond.

Het opvoeden van je hond hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zolang je de signalen maar herkend die je hond kan gaan vertonen bij een verkeerde opvoeding. Heb jij nog nooit eerder een hond gehad? dan is het aan te prijzen om met je hond op puppy training te gaan om gedragsproblemen later te voorkomen.

Vacht keuze

Onbewust zijn we vaak bezig met ons uiterlijk. Als we kijken naar de keuze van een hond dan willen we dat hij er goed uitziet en bij ons past. Niet geheel onbelangrijk is hierbij de keuze van de vacht. We onderscheiden hier 3 soorten, namelijk:

 • De glad harige vacht
 • De ruw harige vacht
 • De broken vacht

Bij alle 3 soorten jack russells zien we een mooie vacht die zich op zijn eigen manier kenbaar maakt. De keuze is uiteraard aan jezelf, we zullen hier de voor en nadelen bespreken van de verschillende vacht soorten.

De gladharige jack russell

De jack russell kenmerkt zich door zijn gladde haar. Het haar zit strak op de huid en is dichtbegroeid. De gladharige vacht van de jack russell vraagt om relatief weinig onderhoud, eens in de week even zijn vacht borstelen met een handschoen is ruim voldoende. Wel vallen zijn lichte haren tijdens de rui periode meer op en vallen ze sneller uit dan die van de ruw harige jack russell.

De ruw harige parson russell

De ruwharige variant van de russells word de parson russell terriër genaamd. De ruwharige jack russell kun je herkennen aan zijn net iets kroezigere haar en aan dat de hond net wat hoger op zijn pootjes staat.

De vacht is over het algemeen langer als die van de jack russell. Je zult de vacht van een ruwharige jack russell wat vaker moeten kammen en om uitharen te voorkomen zal je de ruwharige jack russell regelmatig moeten plukken. Wel is de parson russell terriër een hele ”stoere” hond die zich toch net even iets meer onderscheid door zijn mooie vacht.

De jack russell met broken vacht

Een jack russell met broken vacht zit net tussen de gladharige en de ruw harige jack russell in. Hij is dus niet glad maar ook niet ruw, de perfecte middenweg. De vacht vraagt om iets minder onderhoud dan de parson russell terriër maar ook deze hond zul je wel af en toe moeten plukken.

3 tot 4 keer per jaar een bezoekje brengen aan de trimsalon is zeker aan te bevelen. Op deze manier houd je de vacht mooi en verzorgt, dit geld ook voor de jack russell terriër en de parson russell terriër.

Uiterlijk

De kleuren van een jack russell kunnen variëren. Echter is de hoofdkleur altijd wit en deze zie je dan ook voor het grootste gedeelte terug in de vacht. Verder kunnen we nog een aftekening zien van zwart, bruin en kleuren die hier tussen in zitten. Dit zorgt voor een mooi contrast van kleuren op de vacht.

De ogen van een jack russell zijn vaak klein en amandelvormig. Het laat de hond er zeer alert uitzien en passen goed bij zijn snuit. De kleur van de ogen kan nogal verschillen. Vaak veranderen de ogen nog wat van kleur als je jack russell volgroeid is.

Verder zijn de oren altijd V – Vormig, heel stevig opgebouwd maar toch bewegelijk. Zijn oren kan de jack russell helemaal tot voor op zijn hoofd bewegen. De hals is sterk en gespierd en iets langer als bij andere kleine hondenrassen. Of het nu gaat over de ruwharige jack russell of de gladharige jack russell, de kleuren van de vacht blijven gelijk.

Kosten

De kosten van een hond kunnen vaak nogal een struikelpunt zijn. Veel mensen vergissen zich nog wel eens wat betreft de kosten van een jack russel. Een hond kost ons nou eenmaal geld en je moet van tevoren goed kijken of de kosten het jouw waard zijn om een hond in huis te nemen.

De aanschaf van een gezonde jack russell ligt zo rond de 800 euro. Natuurlijk worden er ook wel goedkopere honden aangeboden. Toch word het aangeraden om je jack russell bij een erkende fokker uit de buurt te kopen om problemen achteraf te voorkomen.

Wij mensen denken vaak dat het alleen de aanschaf kosten ertoe doen bij een hond, maar een hond zal in de rest van zijn leven nog veel meer geld kosten. Of we nu kijken naar de ruwharige of de gladharige jack russell, de kosten liggen allebei rond hetzelfde bedrag per maand.

Denk bij aanschaf van een pup aan kosten voor een bench, halsband, speeltje en honden mand. Daarna komen pas de maandelijks terugkerende kosten zoals , honden belasting en verzekeringen.


Alles wat je moet weten over de ruwharige jack russell!

”Een schattige liefdevolle hond die mij elke dag weer het gevoel geeft van blijdschap, altijd opgewekt en enthousiast om de dag weer goed te beginnen!”

Je hebt alle afwegingen achter je gelaten en bent zeker van je zaak: Het word de ruwharige jack russell! De parson russell zal je zeker niet teleurstellen! Alle voordelen van deze fijne viervoeter hebben we nog eens even fijn voor je op een rijtje gezet, zodat jij nog meer overtuigd zult raken om over te gaan tot het kopen van een ruwharige jack russell!

De voordelen van een ruwharige jack russell

Je wist het misschien nog niet maar een langharige jack russell heeft zo zijn voordelen. De jack russell ziet er niet alleen heel schattig uit, maar is ook nog eens altijd blij als hij zijn baas weer kan zien. En een hond heeft natuurlijk nog veel meer voordelen.

Kijk eens waarom jij een ruwharige jack russell in huis zou moeten nemen!

De uitstraling

De jack russell onderscheid zich door middel van zijn vacht. Tussen de russell terriër en de jack russell zit vrijwel geen verschil qua uiterlijk. Grote verschillen zien we pas als we kijken naar de ruw harige jack russell.

Met een schofthoogte van gemiddeld 35 cm is hij iets groter dan de jack russell terriër. De parson russell terriër is van nature een hond met ruw haar, wat hem toch een mooiere uitstraling geeft.

Een echt gezelschapsdier

De voornaamste reden om een hond te nemen is toch wel omdat we wat missen. Bij het wegvallen van uw partner of familielid kan een hond echt uitkomst bieden. De jack russell is een echte gezelschapshond die je zeker door deze periode heen weet te slepen.

Ook kan een hond ervoor zorgen dat je meer in contact komt met nieuwe mensen. Je zult je hond 3 tot 4 keer per dag moeten uitlaten. Ongetwijfeld dat je hierdoor met meer mensen in contact komt. Ook bij het spelen in het park vind je veel andere honden eigenaren waar je een praatje mee kunt maken.

De parson russell heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn. Zo houd hij net als de jack russell van spelen met kinderen maar ook met andere honden kan hij zich prima vermaken.

Zijn prestaties

Jack russells staan bekend om hun uitmuntende prestaties binnen de sportwereld. Wist je bijvoorbeeld dat een jack russell tot wel 5 keer zijn eigen lengte de lucht in kan springen? Als we uit gaan van een lengte van 35 cm dan springt de ruwharige jack russell tot wel 1.75 meter! Ben jij een echte sportman? Dan is de jack russell zeker een hond voor jou!

Of je nu houd van fietsen, hardlopen of een andere bewegingssport, de jack russell doet graag met jou mee. De ruwharige jack russell is een hond met veel doorzettingsvermogen en daadkracht. Een hond die er alles aan doet om aan zijn baas te laten zien wat hij kan.

Je gezondheid

Dat een hond goed is voor ons geestelijk gestel is nog niet bij veel mensen bekend. Een hond kan echt uitkomst bieden in tijden van leegte en gemis. Maar ook bij psychische klachten kan een hond de oplossing zijn, je kunt je echt meer gewaardeerd gaan voelen door een hond. Ook krijg je meer zelfvertrouwen door een direct verband tussen beweging en sociaal contact.

Er is bewezen dat kinderen die opgevoed worden met een hond een betere ontwikkeling tegemoet gaan. Doordat ze van jongs af aan leren hoe ze de hond wel en juist niet moeten behandelen. Ook krijgen ze een groter verantwoordelijkheid gevoel en zou het goed zijn voor de sociale ontwikkeling van je kind. Je kind kan je hond gaan zien als een echt maatje en ze zullen samen een hele leuke tijd tegemoet gaan.

Hondensport

Alleen al in Nederland vind je 70 sportvereniging voor de jack russell! Ben je dus van plan om met je jack russell op een echte sport te gaan dan is de parson russell de hond voor jou. Wel moet je wachten tot je hond volgroeid is, anders kunnen er problemen ontstaan met zijn gewrichten. Begin dus vooral niet te vroeg met hondensport.

Wanneer je wilt beginnen met hondensport zal jij je hond ook volledig onder controle moeten hebben. Daarom is het goed om als pup zijnde je hondje alvast op gehoorzaamheids training te zetten. Hier leert je hond om goed naar jouw te luisteren, alle commando’s onder de knie te krijgen en een betere omgang met andere honden te krijgen.

Een sport waar de jack russell echt in uitblinkt is flyball. Ze kunnen hun energie prima kwijt tijdens het achtervolgen van het balletje. Ongetwijfeld zul je bij deze sport meer jack russells tegen komen! Kijk ook eens voor een vereniging bij jouw in de buurt op: https://www.houdenvanhonden.nl/over-ons/verenigingen/

Zijn leeftijd

Natuurlijk wil jij zo lang mogelijk blijven genieten van je hond en bouwen jullie samen een hechte band op. Na een paar weken kunnen jullie al niet meer zonder elkaar! Kleine honden hebben het voordeel dat ze vaak ouder worden dan grote honden.

Waar grote honden meestal maar een leeftijd behalen van rond de 10 jaar kan de jack russell tot wel 16 jaar worden! Een echte sterke hond heeft zelf de mogelijkheid om een leeftijd te bereiken van 23 jaar. Helaas word de mobiliteit van de hond er niet beter op naar mate zijn leeftijd oploopt. Maar ook hier geld, hoe meer beweging hoe gezonder je hond blijft. De voeding speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Krijgt je jack russell overgewicht? Dan zal hij ongetwijfeld sneller achteruit gaan dan wanneer hij dit niet heeft. Ook heeft je hond hierdoor meer kans op veel voorkomende ziektes. Let dus altijd op het gewicht van je hond.

Een echte avonturier

De parson russell terriërs staan bekend als echte avonturiers. Graag gaan ze er even op uit met de baas. Of het nou naar een park is of naar het bos, de honden moeten er minimaal 3 keer per dag uit om hun energie kwijt te kunnen. Ben je van plan om op vakantie te gaan? Neem je ruwharige jack russell dan eens mee, hij zal het geweldig vinden! Op deze manier hoef je ook niet te zoeken naar een oppas adres voor je parson russell.

Een jack russell is gek op het berg landschap wat te vinden is op verschillende vakantie bestemmingen. Parson russells zijn nou eenmaal geen honden die graag stil zitten. Dit maakt de parson russell tot een echt avonturier!

Ben je van plan om op vakantie te gaan met je hond? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die je hebt.

Opvoeding

Ondanks dat de parson russell terriër nog wel eens word neergezet als een hardleerse hond, kunnen we toch zeggen dat de verantwoordelijkheid altijd bij de baas ligt. Als honden eigenaar zul je soms moeilijke momenten meemaken met je hond.

Hoe jij hier op reageert zal je hond voor altijd bij blijven en hem maken zoals jij hem hebt behandeld. Weet dus hoe je met je hond om moet gaan en koop een informatiegids om je parson russell de opvoeding te geven die hij nodig heeft!

Wist je dat?

 • De ruwharige jack russell een kleine hond is met een groot karakter
 • De jack russell met zijn baas een marathon heeft uitgelopen
 • De jack russell de perfecte hond is om mee te flyballen? Hij zal je zeker niet teleurstellen!

“Ontdek Nu De Geheimen Over Het Opvoeden Van Een Jack Russell Die De Meeste Mensen Nooit Te Weten Zullen Komen!”

Ja, ik wil de geheimen ontdekken!

Waarom Een Jack Russell Handboek Kopen?

 • Tijdelijk krijg je er GRATIS het E-Book – 101 manieren om het gedrag van je jack russell te verbeteren bij!
 • Je ontvangt een ''Alles In Een Handboek'' met alle informatie die jij nodig hebt om je hond goed op te voeden
 • Wanneer je het E-Book koopt ontvang je Gratis nieuwe updates van het boek
 • Mocht het E-Book om wat voor reden toch niet bevallen dan geld er een 60 Dagen Niet Goed? – Geld Terug Garantie!

8 reacties op “Alles over de ruwharige jack russell

 1. Ik lees overal op internet dat de gladharige Jack Russel meer haar verliest dan n ruwharige. Als ik het bovenstaande lees is dat niet zo?

  1. Hallo Jeanne!

   Een ruwharige jack russell verhaart evenveel als een gladharige jack russell.

   Bij de gladharige jack russell is het echter zo dat het haar dat uitvalt
   gelijk zichtbaar is. Bij de ruwharige jack russell blijven de haren vaak
   in zijn vacht hangen en zien we de haren pas terug na het borstelen/plukken.

   Het is per hond verschillend hoeveel hij uithaard, dit heeft onder meer te maken met zijn
   voedingspatroon, activiteit en verzorging.

   Ik hoop dat het zo duidelijk voor je is! 🙂

   Voor meer vragen kun je altijd contact met ons opnemen via ons contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Daniël

 2. Vraagje…
  Na veel opzoekwerk, is het me nog steeds niet duidelijk waarom ik afwisselend Jack Russels zie met spitse snuit en andere keren met stompe snuitjes, kan u me hier meer duidelijkheid over geven aub?
  Heeft het misschien te maken met het feit van hoogpotige of kortpotige terriers…?
  Hopelijk kent u wél het antwoord, wat ik ten zeerste zou waarderen!
  Bedankt alvast…

  1. Heey Valere,

   De hoogpotige jack russell (Parson Russell Terriër) heeft de lengte van de neus tot de stop iets korter dan van de stop tot achterhoofdsknobbel.
   Als we kijken naar het gezicht van de Terriër dan word zijn hoofd nog wel eens beschreven als clown achtig.

   De lengte van de neus is puur esthetisch, fokkers fokken met waar de koper naar op zoek is, zij willen hun hondjes immers ook verkopen.
   Het kan dus zomaar zijn dat de ene jack russell een iets stompere neus heeft als de andere. Dit heeft puur te maken met welke hond er word gefokt en hoe de neus zich verder ontwikkeld. Vroeger kwam de lange neus goed van pas bij het jagen op vossen en ander ongedierte.

   Door uiterlijke kenmerken te veranderen is er een verhoogde kans op afwijkingen, een echte hondenkenner weet dat dit niet de bedoeling kan zijn. Koop je hond daarom liever bij een erkende fokker en neem altijd iemand mee met ras kennis.

   Ik hoop dat je vraag hiermee is beantwoord,

   Groet Daniël

   -De Jack russell

   1. Vraagje

    Hoe komt het dat ik maar weinig ruwharige JR zie die wit zwart zijn of heel weinig bruine plekjes hebben. Bijv. Alleen een zwart kopje met hier en daar een zwarte vlek en de rest wit. Over het algemeen zie ik meer ruwharige JR wit met bruin.

    1. Bestee Renè,

     De vacht van een jack russell hoort overwegend wit te zijn: een zwarte of bruine Jack Russell bestaat dus officieel niet! De aanwezigheid van bruin en zwarte vlekken komt vaker voor dan dat je denkt. Ook kunnen er later altijd meer bij komen.

     De ruwharige Jack Russell heeft over het algemeen een wit met bruine aftekening, maar ook dit is afhankelijk van zijn ouders.

     Groet Daniël.

 3. Goedendag

  Wij zijn al een tijdje op zoek naar dit ras en vragen ons af of er fokkers zijn die dit ras verkopen in Nederland .
  We weten dat er in Engeland genoeg zijn, maar dat wordt lastig met invoeren.
  Horen het graag

  Mgr
  Eileen Nieuwkoop

  1. Beste Eileen,

   Ook in Nederland zijn er genoeg fokkers te vinden die ruwharige jack russells aanbieden. Je zou bijvoorbeeld eens hier kunnen kijken: https://www.nvjrt.nl/clubfokkers/

   Fokkers die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër (NVJRT) voldoen aan de fokregels waardoor jij er zeker van bent dat je jack russell geen erfelijke aandoeningen bij zich draagt.

   Mocht je nog meer vragen hebben dan kun je altijd bij ons terecht.

   Met vriendelijke groet,

   Daniël

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *