Bench training voor de jack russell

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Bench training voor de jack russell, de manier om uw jack russell te veranderen in een zindelijke volwassen terriër.


Een jack russell vraagt dagelijks om veel van onze tijd en aandacht. Maar natuurlijk moet jij er soms ook even tussenuit. Vooral bij een speelse puppy wil je niet dat je huis eindigt in een grote puinhoop.

Voor het voorkomen van deze problemen is belangrijk je pup de juiste opvoeding en training mee te geven. De bench training kan daarin zeker handig zijn.

Inhoudsopgave

Wat houd bench training in?

Waarschijnlijk heb je al een puppy training gedaan met je hond. Je kiest hiervoor om je pup zijn manieren bij te brengen maar ook om ervoor te zorgen dat je hond goed naar je leert luisteren en jou leert zien als zijn baas.

Niet alleen buiten de deur, maar ook thuis willen we dat onze hond zich goed leert gedragen. Duidelijke huisregels zijn belangrijk om je pup ook in de nabije toekomst goed te laten gedragen. Je hond is namelijk op jonge leeftijd nog goed te trainen. De bench training is voor je jack russell dan ook een goede manier om dit te leren.

Maar wat houd bench training voor een jack russell nou eigenlijk in? De bench training betekent eigenlijk gewoon je jack russell tijdelijk zijn vrijheid afnemen. Nou denk je misschien gelijk dat dit niet goed is voor je hond, maar niets is minder waar. Door je jack russell af en toe even op te sluiten in de bench leert hij zijn baas echt waarderen. Hij leert namelijk dat jij de enigste bent die hem kan bevrijden uit zijn bench.

De bench hoeft helemaal geen nare plek te zijn voor je jack russell. Je kunt er een fijne plek van maken door er een hondenkussen en een speeltje neer te leggen. Zo hoeft je jack russell zich niet te vervelen wanneer jij er niet bent.

Wanneer gebruiken we de bench training?

Nu we weten wat de bench training in houd wil je natuurlijk weten wanneer we dit gebruiken. We kennen 2 situaties waarin we onze hond in de bench willen doen, namelijk:

  1. Als we de hond zindelijk willen maken
  2. Als we even weggaan zonder de hond mee te nemen

Bij het zindelijk maken van je jack russell word het ons wel eens moeilijk gemaakt. Een hond die niet buiten de deur wil plassen word al snel beschouwd als een slechte hond. Toch ligt het vaak aan de training die de hond krijgt of een verkeerde aanpak. Je jack russell moet leren begrijpen dat het niet goed is wat hij heeft gedaan. In de opvoeding van je hond kan de bench training dan ook zeker uitkomst bieden.

Ook wanneer we even weggaan kan het handig zijn om je hond even tijdelijk in zijn bench te zetten. Zo hoef je niet bang te zijn dat je puppy naar boven toe gaat of dingen stuk maakt in huis.

Waar moet een bench aan voldoen?

Wanneer we de bench training willen gebruiken bij de jack russell begint dit bij de aankoop van een goede bench. Voordat we een bench kopen moeten we kijken aan welke eisen deze moet voldoen bij de jack russell.

1. Ruimte

Belangrijk is om te kijken naar de grote van je hond. Als pup zijnde zal je nog niet zo’n grote bench nodig zijn, maar natuurlijk wil je ook niet dat de bench straks te klein word voor je jack russell. Houd hier daarom altijd rekening mee bij de aankoop van een bench. Over het algemeen kunnen we stellen dat de jack russell een benchmaat nodig heeft van 47 tot 63 cm.

2. Materiaal

Ook moet je kijken naar het materiaal waar de bench van gemaakt is. De meeste benches zijn gemaakt van staal/ kunstof wat lang mee gaat en stevig in elkaar zit. De bak moet ook makkelijk eruit te halen zijn zodat je deze goed kunt schoon maken.

3. Toegankelijkheid

Het is ook van belang om te kijken naar hoeveel deurtjes er in de bench zitten om je hond er in en uit te laten. Sommige honden vinden het fijn als er 2 deurtjes in de bench zitten, zodat ze niet eerst weer om hoeven te draaien om eruit te komen. De slotjes van de deurtjes moeten ook goed sluiten om te voorkomen dat je jack russell alsnog kan ontsnappen uit de bench.

4. De afweging

Natuurlijk zijn er genoeg honden benches op de markt, alleen is er toch wel een die uitblinkt boven de rest. De Adori hondenbench is heeft een sterke kwaliteit en heeft een goede toegankelijkheid door 2 deurtjes. Ook bied de bench genoeg ruimte voor je hond om zich nog vrij rond te kunnen bewegen.

Hoe gebruiken we de bench training?

Voor je jack russell pup is alles nieuw. Hij is nu nog gewend om altijd vrij te kunnen rondlopen door de kamer. Maar soms is het nodig om je jack russell even af te zonderen. Om je hond goed te laten begrijpen wat de bedoeling is moet je kiezen voor de rustige aanpak.

De plek in huis

Kies bij voorkeur eerst een rustig plekje uit in de kamer waar je de bench kan neerzetten. Het liefst op een niet tochtige plek in een hoekje van de kamer. Bereid de bench goed voor voordat jij je jack russell gaat trainen. Dit doe je door de bench te voorzien van het nodige comfort. Maar ook een mooi speeltje mag natuurlijk niet ontbreken.

Wennen

Nu we de bench goed hebben voorbereid op de komst van je jack russell kunnen we rustig beginnen met je hond te laten wennen aan zijn nieuwe thuis. Dit kun je doen door eerst iets lekkers te kopen voor je hond en deze in de bench neer te leggen. Op deze manier lok je jouw hond de bench in en voelt het niet als een verplichting om de bench in te gaan. Wil je hond de eerste keer niet de bench in? Probeer het dan later nog een keer. Dwing je hond nooit om erin te gaan, anders kunnen er gedragsproblemen optreden.

De weken erna zal je merken dat de hond steeds makkelijker de bench in gaat. Laat de eerste 2 tot 3 weken de bench nog open staan en sluit hem vooral nog niet op. Dit is iets wat je rustig moet opbouwen om je hond te laten wennen aan zijn nieuwe situatie. In de weken erna kun je voorzichtig proberen om de hond te laten slapen in zijn bench. Wanneer de hond eenmaal in slaap is gevallen doe je de bench pas dicht. Als je merkt dat je hond weer wakker word en beseft dat het deurtje niet open is dan ga je naar hem toe en doe je de bench weer open.

Oefen dit een paar keer per week bij je jack russell. Hij leert op deze manier goed beseffen dat jij de baas bent en alleen jij het bent die hem uit de bench kan krijgen.

Uitbouwen

Uiteindelijk is elke hond weer anders, het is dus moeilijk te zeggen hoe lang jij je hond zult moeten trainen om hem in de bench te houden.

Houd altijd in acht dat je jouw jack russell niet ten onrechte bestraft. Voor hem is dit ook allemaal nieuw en hij zal moeten leren dat hij soms even in de bench zal moeten verblijven. We moeten de hond de tijd geven om rustig zijn plekje in te nemen, al word ons geduld soms op de proef gesteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *