De beste brokken voor je jack russell

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Voer voor een jack russell vind je in alle soorten en maten. Maar natuurlijk wil jij alleen de beste brokken voor je jack russell. Om daar achter te komen moeten we eerst weten wat een jack russell nodig heeft. Daarna kun je pas bekijken of deze voedingsstoffen ook daadwerkelijk in de brokken terug te vinden zijn.

Dat onze jack russell behoefte heeft aan gezonde voeding weten we allemaal, maar kunnen ze dit ook allemaal uit hun brokken halen?

Inhoudsopgave

Waar moet je op letten bij het kopen van je brokken?

Als we door de winkel lopen zien we soms door de bomen het bos niet meer. Zoveel verschillende merken brokken die er op de markt zijn, welke moet jij nou kiezen? Veel mensen zullen alleen kijken naar de prijs die op de verpakking staat. Hondenvoer is toch gewoon hondenvoer? Toch komt er iets meer bij kijken dan dat.

Niet alleen voor de tijd moet je kijken naar welke voedingsstoffen je hond nodig heeft. Ook na de inname van het voedsel kunnen we terug zien of de hond goed op de brokken reageert.

Zo kun je al eens kijken naar:

 1. De ingredienten
 2. Leeftijd
 3. Gemoedstoestand
 4. Ontlasting
 5. Vacht

1. Ingredienten

Het eerste waar je naar moet kijken zijn de ingredienten. Is je hond allergies voor een bepaalde stof dan moet je er op letten dat deze stof niet in zijn brokken zit. Er zijn een aantal voedingsstoffen die je hond nodig heeft, namelijk: Vetten, vitaminen en eiwitten. Kijk dus goed op de verpakking of deze ingredienten ook terug te vinden zijn in het voer wat je koopt.

Goedkope brokken bevatten meestal meer graan en gluten producten om de kosten te drukken. Uiteindelijk heeft een jack russell deze voedingsstoffen helemaal niet nodig. Ook zijn de producten die in het voer zijn verwerkt minder vers. Goedkope hondenbrokken zijn dus zeker niet aan te raden voor je jack russell.

Honden zijn van nature vlees eters en het is dan ook belangrijk dat je hond dit binnen krijgt. Maar te veel is natuurlijk ook niet goed. Geef jij je hond al genoeg gezonde voeding naast zijn brokken? Dan heeft je hond al minder brokken nodig als normaal.

2. Leeftijd

Ook de leeftijd van je hond speelt mee bij de keuze voor je brokken. Heb jij thuis nog een puppy lopen? Dan is het vanzelfsprekend dat jij je pup nog niet het voer geeft van een volwassen hond. Voor een puppy heb jij voeding op maat nodig. In de eerste paar maanden heeft je puppy namelijk meer voedingsstoffen nodig dan een volwassen jack russell.

Het voeden begint met 4 tot 5 keer per dag in de eerste 6 maanden en word daarna af gebouwd naar 2 tot 3 keer per dag totdat je jack russell volgroeid is. Voeding met een hoge energie dichtheid is dan ook zeker aan te raden voor je puppy. Gezonde voeding voorkomt veel voorkomende ziektes bij onze jack russell.

De voeding die jij je hond geeft hangt ook af van zijn grote. Natuurlijk geef jij je hond geen voeding voor een labrador. Zo bestaat er een degelijk verschil tussen hondenvoer voor grote honden en kleine honden. Een jack russell heeft namelijk niet zoveel voedingsstoffen nodig als een grote hond.

3. Gemoedstoestand

Een jack russell kan op verschillende manieren naar voren laten komen dat hij geen goede voeding krijgt. Een jack russell is een actieve hond met energie voor 2. Als je merkt dat je hond raar gedrag gaat vertonen kan dit zomaar aan zijn voeding liggen. Geen energie of juist rusteloosheid kan duiden op verkeerde voeding van de hond.

Veel mensen denken dat ze wat fout hebben gedaan in de opvoeding van de hond. Merk je dat je hond last heeft van stress en blaft hij vaak? Dan kan het zomaar zijn dat zijn voedingspatroon niet juist is. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat het aan de voeding van je hond ligt. Onthoud dat de gemoedstoestand van je hond altijd een weerspiegeling is van je eigen gedrag.

Gedragsproblemen komen vaak voort uit een gebrek aan aandacht en beweging. Let er dus op dat je hond genoeg beweging krijgt en niet stil komt te staan. Maak tijd vrij voor je hond, jij hebt namelijk gekozen voor een hond en zal hier tijd voor vrij moeten maken. Een goed verzorgde jack russell is een vriend voor het leven.

4. Ontlasting

Ook aan de ontlasting van je hond is te zien of hij wel de goede voeding krijgt. Merk je dat de ontlasting van je jack russell begint te stinken? Dan kan het zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten. Ook aan de kleur van de ontlasting kun je zien of je hond goede dingen eet.

De kleur van zijn voer neemt vaak dezelfde kleur aan als de ontlasting. Eet je hond bijvoorbeeld rijst dan kunnen we dit terug zien aan een lichte kleur van de ontlasting. Melkproducten maken de uitwerpselen geelachtig van kleur en donkere brokken maken de ontlasting bruin. Maar wanneer moet jij je dan zorgen gaan maken?

Wanneer de ontlasting zwart van kleur is kan dit duiden op een maag-darm bloeding. Zit er ook een oranje gloed door zijn uitwerpselen heen? Dan kan het zijn dat er een abnormale afbraak van de bloedcellen is. Ga hiermee altijd direct naar je lokale dierenarts.

5. Vacht

De mooie aftekening van zwart, bruin of tan kleurige vacht maken de jack russell een hond met een kenmerkwaardig uiterlijk. Toch zien we nog wel eens onderlinge verschillen in de gloed van zijn vacht. Hoe kan het nou dat de ene jack russell er mooier uit ziet als de andere? Ook dit heb jij als jack russell eigenaar zelf in de hand.

Bij een jack russell die verkeerde voeding binnenkrijgt kunnen we een duidelijk verschil in vachtkleur zien. De vacht van je jack russell word namelijk dof van kleur. Ook kan het zijn dat de haren van je jack russell hierdoor uit beginnen te vallen. Door verkeerde voeding kan een jack russell ook meer last krijgen van jeuk.

Let dus ook altijd goed op de vacht van je jack russell en kom op tijd in actie om er wat aan te doen. De vacht van een jack russell vraagt verder om weinig verzorging. Bij de ruwharige jack russell kost het iets meer moeite.

Marktleiders op het gebied van hondenbrokken voor de jack russell

Nu we weten waar we op moeten letten bij het kopen van hondenbrokken is het ook wel eens leuk om te weten welke brokken er hoog aangeschreven staan. Hieronder vinden we enkele marktleiders op het gebied van hondenbrokken voor de jack russell:

 • Cavom Compleet
 • Eukanuba
 • Prins
 • Royal Cannin

De meest bekende merken op het gebied van honden brokken voor de jack russel bieden een aantal voordelen. De brokken die zij verkopen zijn namelijk specifiek gericht op de jack russell. Deze kleine energieke hond heeft als puppy veel eiwitten, vetten en vitamines nodig. Deze zijn vrijwel in alle bekende merken terug te vinden.

Cavom compleet

Cavom compleet bied een compleet assortiment hondenbrokken. Cavom Compleet heeft voor zowel puppy’s als volwassen honden een volledig voedingsmenu. Zo hebben zij een speciaal assortiment brokken voor je puppy met meer voedingsstoffen voor in de eerste maanden van zijn leven. Ook bieden zij een productlijn die hier perfect op aansluit.

Naast deze hondenbrokken hebben zij ook nog een speciale productlijn voor honden met overgewicht. Vacom is een brok met licht verteerbare granen. Vacom compleet bied voeding van goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.

 • Cavom Compleet
 • Cavom Compleet Pup / Junior
 • Cavom Compleet Senior
 • Cavom Compleet Light
 • Cavom Compleet Lam & Rijst
 • Cavom Compleet Midi
 • Groot assortiment honden voeding
 • Speciale dieetvoeding binnen het assortiment
 • Goede kwaliteit voor een betaalbare prijs
 • Gedraagt zich soms vermoeid
Cavom Compleet
Cavom Compleet

Beoordeling door Daniël,

13 sep 2020
4

Na het voeren van Cavom Compleet was mijn hond direct om. Als ik de zak tevoorschijn haal komt hij al achter me aan rennen. De vacht van mijn hond kreeg een mooie gloed, de ontlasting stinkt niet en is niet te hard of te zacht. Wel was onze Spike wat geradbraakt na een wandeling.

Eukanuba

Eukanuba heeft een assortiment brokken voor kleine hondenrassen. Toch heb je bij Eukanuba minder keuze voor kleine honden rassen dan bij bijvoorbeeld Cavom Compleet. Op de site van Eukanuba kunnen we zien welke brokken ze aanbieden, een degelijk assortiment met alsnog genoeg keus. Wel missen we de brokken voor een junior hond (1-2 jaar)

Bij Eukanuba zien we brokken terug voor puppy’s en volwassen honden. Deze brokken fabrikant heeft een brok speciaal gemaakt voor de jack russell. We zien hier ook brokken terug voor honden met huid, gewrichts en spijs verterings problemen.

 • Eukanuba Puppy
 • Eukanuba Adult Small Breed
 • Eukanuba Small Breed Dry Dog Food
 • Eukanuba Nature +
 • Eukanuba Daily care
 • Ras specifieke voeding
 • Speciale voeding voor honden met klachten
 • Geen brokken voor de junior jack russell
 • Minder groot assortiment voor de jack russell
Eukanuba
Eukanuba

Beoordeling door Daniël,

13 sep 2020
3

Een maaltijd van Eukanuba kon onze spike ook zeker waarderen, hij liet geen brokje liggen in zijn voerbak. Toch merkten we op dat zijn ontlasting soms wat aan de dunne kant was. In tegenstelling tot Cavom Compleet werd onze Spike juist bijzonder actief van de brokken en luisterde slecht. Toch bleef zijn vacht in goede conditie.

Prins

Prins is een brokken fabrikant die gaat voor een 100% natuurlijke aanpak. Zo gebruiken zij geen kunstmatige geur, kleur en smaak stoffen. Voor de puppy’s hebben zij een brok ontwikkeld die meer voedingsstoffen bevat voor in de eerste levens maanden van je hond. Daarna kun je overstappen op een andere variant brok voor de volwassen hond.

Brokken gemaakt van natuurlijke ingrediënten bied uitkomst aan honden met een allergie. Sinds kort heeft Prins het assortiment uitgebreid met Prins Total Care. Dit pakket bestaat uit volledige diepvries vers vlees maaltijden die je hond de voeding geeft die hij nodig heeft. Ook bij prins vinden we brokken terug voor honden met problemen.

 • Prins Pro Care Super
 • Prins Procare Puppy & Junior Mini 
 • Prins ProCare Protection
 • Ras specifieke voeding
 • Speciale voeding voor honden met klachten
 • Geschikt voor honden met een allergie
 • Geen brokken specifiek gericht op de jack russell
 • Prins Protection Croque
 • Prins ProCare Grainfree
 • Prins Total Care
Prins
Prins

Beoordeling door Daniël,

13 sep 2020
4

Ondanks dat we bij Prins geen brokken terug vinden die specifiek gemaakt zijn voor de jack russell reageert de hond er wel goed op. De hond vind het een lekkere brok en eet goed door. De structuur van de ontlasting werd ook beter in de weken hierna. Ook kreeg de huid kreeg zijn originele gloed weer terug. Wat we wel opmerkten aan onze Spike is dat hij soms een beetje fel reageerde.

Royal Cannin

De marktleider die zijn brokken ook heel erg ras specifiek maakt is Royal Cannin. Doordat Royal Cannin jarenlange studie heeft gedaan naar de benodigde voedingsstoffen voor de jack russell als pup en volwassen hond hebben zij een unieke productlijn ontwikkeld voor de jack russell.

De brokken zijn wel iets duurder dan de rest, maar dit zorgt er wel voor dat je hond in optimale conditie blijft. Jammer genoeg vinden we bij Royal Canin geen speciale productlijn opgezet voor jack russells met gezondheids problemen. Gelukkig hebben ze wel een standaart productlijn die ook prima werkt bij kleine honden.

 • Royal Canin Jack Russell Terrier Puppy
 • Royal Canin Jack Russell Terrier Junior
 • Royal Canin Jack Russell Terrier Adult 
 • Hypoallergenic Small Dogs
 • Satiety Weight Management Small Dog
 • Skin Support
 • Ras specifieke voeding
 • Jarenlange ervaring op het gebied van de jack russell
 • De brokjes helpen de vorming van tandsteen te verminderen
 • Iets hogere prijs
Royal Cannin
Royal Cannin

Beoordeling door Daniël,

13 sep 2020
5

De brokken van Royal Cannin werken uitzonderlijk goed. De brokken die speciaal ontwikkeld zijn voor de jack russell houden vacht, spieren en maag in topconditie! Onze Spike was actief maar niet te veel aanwezig. Onze hond had vaak last van tandplak, maar dat was met deze brok gelukkig voorbij. Hij luisterd goed naar wat je zegt en weet zijn draai goed te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *