De verzorging van een jack russell

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

”Een goed verzorgde jack russell bied uitzicht op een lang leven, geef hem dus de aandacht en verzorging die hij nodig heeft”

Een jack russell in huis halen is natuurlijk het leukste wat je kan overkomen. Maar wat veel mensen nog wel eens vergeten is de verzorging van een jack russell.

Weet jij al wat deze hond allemaal nodig heeft in het dagelijks leven? Behalve aandacht en beweging zijn er nog een aantal andere dingen waar we rekening mee moeten houden.

Inhoudsopgave

De verzorging van een jack russell

We kopen een hond en denken dat we klaar zijn. Maar niets is minder waar, want hier begint het werk pas. Een jack russell is gelukkig geen hond die om veel verzorging vraagt.

Vroeger werd er niet zoveel omgekeken naar onze huisdieren. Ze werden voornamelijk gebruikt als werkhond en de verzorging bleef achter. De levensverwachting van de jack russell is dan ook aanzienlijk gestegen in de laatste jaren.

Zo word er steeds meer aandacht geschonken aan de volgende onderdelen:

 1. Nagels
 2. Gebit
 3. Vacht
 4. Oren en ogen
 5. Gezondheid

1. Nagel verzorging

Een jack russell loopt dagelijks heel wat meters, hij heeft dit nodig om gezond en fit te blijven. De nagels van je hond moeten daarom niet te lang groeien. Het zou namelijk pijnlijk kunnen worden tijdens het lopen.

Om te voorkomen dat je jack russell last krijgt van deze problemen hebben we bij onze hond keuze uit 3 opties, namelijk:

 • Knippen
 • Slijten
 • Vijlen

Knippen

Anders dan bij onze nagels slijten de nagels van een jack russell wanneer hij loopt. Aangezien de jack russell relatief veel beweging nodig heeft is het niet nodig om de nagels nog extra te knippen. Wel is het zo dat een jack russell pup nog niet zoveel mag lopen. Het kan dus nodig zijn om tussendoor zijn nagels te knippen.

Ook jack russells op leeftijd bewegen vaak minder waardoor het nodig kan zijn de teennagels te knippen. Let er hierbij op dat de nagels niet te kort worden geknipt anders is er een kans op een ontsteking.

Vertrouw je het jezelf niet toe? Ga dan naar een trimsalon of je lokale dierenarts.

Slijten

Iedere hond vraagt om een andere aanpak. We willen er natuurlijk alles aan doen om onze hond gelukkig te maken. de verzorging van een jack russell vereist gelukkig niet zoveel moeite.

De nagels groeien vrij langzaam waardoor het niet nodig is de nagels nog extra te knippen. Wel is het raadzaam de nagels elke maand even te controleren.

Wanneer we merken aan onze hond dat hij pijn heeft bij het lopen dan kan de oorzaak zomaar bij zijn nagels liggen. Laat de hond hier vooral niet mee door lopen, de problemen kunnen dan juist verergeren.

Vijlen

Wanneer we kijken naar de nagel van een jack russell dan kan hij soms net wat te kort zijn om te knippen. In dit geval kunnen we ervoor kiezen om de nagels te vijlen.

Het kan voor een jack russell als zeer pijnlijk worden ervaren als zijn nagels te lang zijn gegroeid. Vaak merk je zelf wel aan de manier waarop je hond loopt dat hij last heeft van te lange nagels.

2. gebits verzorging

Het gebit van je jack russell is misschien wel het meest belangrijkste om in de gaten te houden. Zo heeft je hond zijn gebit nodig om zijn eten mee te verteren en om zich in gevaarlijke situaties te kunnen verdedigen.

Net zoals bij ons is het voor honden goed om af en toe even een controle te laten uitvoeren van het gebit. Gelukkig kunnen we zelf al heel veel doen om het gebit van onze jack russell in goede conditie te houden.

Voeding

De voeding van je hond heeft direct invloed op de staat van zijn gebit. Zo zien we vaak dat de oorzaak van tandplak ligt bij nat voer. Ondanks dat de jack russell gek is op nat voer heeft het als nadeel dat het vaak tussen de tanden van je hond gaat zitten.

Dit zorgt voor de nodige tandplak en kan op den duur ontstekingen veroorzaken bij je hond. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jij je jack russell dit niet meer mag voeren. Door nat voer af te wisselen met brokken voorkomen we dat er te veel tandplak ontstaat.

Voor je hond is een afwisseling van gezond en lekker dus niet alleen goed voor zijn gezondheid, maar ook voor zijn gebit.

Poetsen maar

Jaa je hoort het goed, de tanden van je hond moeten soms ook even schoon worden gemaakt. Net als bij ons kan dit door middel van je hond zijn tanden te poetsen. Op deze manier verwijderen we eenvoudig tandplak bij onze hond.

Maar hoe kunnen we de tanden van onze hond nou het beste poetsen? Probeer iniedergeval je hond zijn bek open te houden op het moment dat jij zijn tanden gaat poetsen. Ook kun je speciale tandpasta gebruiken voor je hond. Dit zorgt voor een extra schoon gebit.

Als we de tanden van de hond poetsen kunnen we gelijk even een controle doen van het gebit. Let hierbij vooral op rode plekken in het tandvlees. Reinig het gebit van je hond elke week 1 tot 2 keer, zo kan je een bezoek aan de dierenarts voorkomen.

Tip: begin met een vinger tandenborstel om je hond te laten wennen aan het tanden poetsen.

Dierenarts

Wanneer we merken dat onze hond last krijgt van een pijnlijk gebit dan kan het nodig zijn om met hem naar de dierenarts te gaan. Verminderde eetlust en een slechte adem kunnen duiden op een gebitsprobleem.

Zo zien we vaak dat extra rood tandvlees de oorzaak is van te veel opgehoopt tandplak, een ontsteking ligt dan op de loer. We kunnen zelf nog zoveel doen om het gebit van onze hond in goede conditie te houden, maar toch blijft een jaarlijkse controle door de dierenarts aan te raden.

3. Vacht verzorging

Elke hond heeft weer andere eigenschappen. Waar de ene hond dagelijks veel haar verliest heeft de andere juist bijna geen haar. Van de jack russell kennen we 2 soorten, namelijk: de gladharige en de ruwharige variant.

1. Gladharige jack russell

De gladharige jack russell heeft relatief weinig onderhoud nodig. Zoals de naam al zegt zijn de haren glad en dichtbegroeid.

Om je hond zo goed mogelijk te verzorgen kan het af en toe nodig zijn om zijn vacht te kammen. 1 keer in de week is genoeg om de vacht netjes te houden. Wel moet de vacht in de rui periode meer verzorgt worden om zo uitharen te voorkomen.

2. Ruwharige jack russell

Bij de ruwharige jack russell is iets meer onderhoud vereist. Zoals de naam al zegt is de vacht ruwharig en langer als de gladharige jack russell.

Om de vacht in goede conditie te houden is het van belang om hem af en toe te plukken. Naast het plukken moeten we de vacht van de ruwharige jack russell ook kammen om klitten te voorkomen, dit kun je beter 2 keer per week doen.

Meer weten over de vachtverzorging van onze jack russell? Kijk dan eens hier!

Wassen

Je kan nog zo je best doen om je hond schoon te houden, maar soms is het toch nodig om hem even in bad te doen. Maar hoe vaak moeten we onze hond dan wassen?

Dat ligt er net aan hoe vies je hond word. Onder de vacht van een jack russell bevind zich namelijk een beschermlaag die bij te vaak wassen beschadigt word. Eens in de 3 maanden een wasbeurt geven aan onze viervoeter is meer dan genoeg om hem schoon en de vacht gezond te houden.

4. Oren en ogen verzorging

Een van de belangrijkste zintuigen van onze jack russell zijn de oren en ogen. Het is dus vanzelfsprekend dat we hier goed voor moeten zorgen. Gelukkig word er niet zoveel van ons verwacht als we kijken naar het onderhoud.

Oren

Doordat de oren van de hond veelal voorover staan komt er weinig vuil binnen. Vanbinnen zullen de oren van je hond dus vaak schoon blijven

Toch kan er soms wat vuil naar binnen komen doordat je hond zich buiten vies heeft gemaakt. Je doet er dus goed aan om dit te controleren om de 2 weken.

Ook als je hond slecht luisterd kan het zomaar aan zijn oren liggen. Wanneer zijn oor verstopt zit hoort hij namelijk een stuk minder.

Zie je dat het oor vies is? Dan kan je op de volgende manier het oor schoonmaken:

 1. Pak een pluk met watten
 2. Gebruik oorreiniger en spuit dit op de wat totdat deze doordrenkt is
 3. Flap het oor van je jack russell volledig omhoog
 4. Haal de wat heen en weer door het oor
 5. Herhaal totdat het oor schoon is

Is het oor erg vies en krijg je niet alles eruit? Doe dan het volgende:

 1. Flap het oor van je jack russell volledig omhoog
 2. Spuit een flinke dosering oor reiniger in het oor van je jack russell
 3. Flap het oor weer naar beneden en houd je hand op het oor
 4. Je hond wil gaan schudden, houd hem echter nog even tegen en laat de oorreiniger zijn werk doen
 5. Laat de hond zichzelf schudden totdat de oorreiniger het oor uit is gekomen.
 6. Maak het overtollige vuil schoon met een wat

Ogen

Bij de verzorging van een jack russell moeten ook de ogen worden meegenomen. Een jack russell kan nou eenmaal niet zelf zijn ogen schoonmaken. Net als bij ons kan zich soms wat vuil ophopen bij de ooghoeken.

We maken de ogen eenvoudig schoon door met een droge schone doek het vuil weg te halen. Let erop dat je het oog van de hond niet raakt, dit kan als onprettig worden ervaren. Wanneer het niet word weggehaald kan het vuil zich gaan ophopen en zorgen voor een ontsteking.

Zie je de tranen over de wangen van je hond rollen? Dan kan het zomaar zijn dat de traanbuis verstopt zit. Ga in dit geval altijd langs de dierenarts om het op te lossen.

5. Gezondheid van je jack russell

Voor een optimale verzorging van je jack russell is het ook belangrijk om zijn gezondheid in de gaten te houden. Een gezond leven hangt af van zijn dagelijkse beweging, gezonde voeding en goede verzorging.

Zolang jij bereid bent alle bovenstaande tips in acht te nemen zal je hond een zorgeloos leven leiden.

Ben jij ook benieuwd naar enkele veel voorkomende ziektes bij de jack russell en de bijbehorende sympthomen? Kijk dan eens hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *