Een geschikte halsband voor je jack russell kiezen

Gemiddelde leestijd: 24 minuten

“Mijn hond had de striemen in zijn nek staan, ik had nooit gedacht dat de verkeerde hondenriem zoveel effect kon hebben, neem daarom de tijd om te zoeken naar een geschikte halsband voor je jack russell”


Volgens de branche verenging voor de jack russell blijkt nog wel eens dat we niet altijd de juiste keuze maken in de vele hondenriemen die er op de markt zijn. Moet je nou kiezen voor een halsband of een tuigje? of toch maar een half check? In dit artikel gaan we er verder op in.

Inhoudsopgave

Hoe moet ik een hondenriem kiezen?

Om de juiste hondenriem te kiezen moeten we met meerdere dingen rekening houden. Voordat we kijken wat voor halsbanden er allemaal op de markt zijn moeten we weten waar we allemaal rekening mee moeten houden bij de keuze van een hondenriem. Elke hond is weer anders en het blijft dan ook moeilijk om de juiste keuze te maken voor een geschikte halsband voor je jack russell. Als we kijken naar alle verschillende aspecten weten we waar we rekening mee moeten houden, namelijk:

 • De grote van je hond
 • Het comfort van de halsband
 • Het karakter van je hond
 • De prijs kwaliteits verhouding
 • Het doel van de halsband

De grote van de hond

Bij het kiezen van een halsband moeten we rekening houden met de grote van de hond. Is het een grote hond dan moet de riem stevig genoeg zijn om de hond tegen te houden wanneer hij er vandoor wil gaan. Ook moet je kijken naar de afstel mogelijkheden van de halsband. Deze moet binnen het bereik liggen van de omvang van je hond. Je wilt natuurlijk niet dat de halsband te strak zit. Pas daarom eerst de halsband bij je hond en kijk naar hoe hij er op reageert gedurende de wandeling.

Merk je dat hij snel gaat hijgen dan kan het zijn dat de halsband te strak zit. Maar ook als de halsband te ruim zit kunnen er problemen ontstaan. Loop je bijvoorbeeld langs een drukke weg en je hond schrikt ergens van op dan kan het maar zo zijn dat hij uit de halsband schiet, met alle gevolgen van dien. Blijf er dus allert op dat je hond de juiste halsband om heeft.

Het comfort van de halsband

Voor zowel de jack russell terriër als de parson russell terriër geld dat het honden zijn die er graag op uit gaan. Het is dus belangrijk om een goede halsband voor ze uit te kiezen. Het comfort van de halsband is hierbij misschien wel de belangrijkste factor. Bij het comfort van een halsband kun je eerst kijken naar het materiaal waar de halsband van gemaakt is. Vaak word er gekozen voor leer of nylon. Dit is een een goed uitgangspunt voor een comfortabele halsband.

Voor de meeste halsbanden geld dat ze te verstellen zijn en een goede ondersteuning bieden aan je hond. Houd in de begin fase van de nieuwe halsband wel in de gaten of de band geen striemen achterlaat in de nek van je jack russell. Dit is meestal een teken dat de halsband niet lekker zit bij de hond. Ook de gemoedstoestand is hierbij belangrijk, vind je hond het fijn om uitgelaten te worden of zit hij liever thuis? Het kan een teken zijn van een zwakke of gewonde nek, hierbij blijft gelden: blijf letten op hoe de hond zich gedraagt.

Het karakter van je hond

Ook het karakter van je hond is belangrijk bij de keuze van een halsband. Is het een hond die druk is en zich niet goed rustig weet te gedragen tijdens de wandeling? Dan moet je vooral een halsband kiezen waarbij je hond goed gestuurd kan worden. Het is niet altijd makkelijk en afleiding is dan ook altijd in de buurt. Probeer echter een drukke hond altijd zoveel mogelijk afleiding af te nemen door hem op een rustig plekje uit te laten. Je zult snel merken dat de hond beter naar je wil luisteren.

Wanneer we een sterke hond hebben is het logisch dat we ook een halsband kiezen die sterk genoeg is om de trekkende hond aan te kunnen. Merk je dat je hond steeds vaker trekt aan de lijn? Dan kan dit een teken zijn van een gedragsprobleem bij je jack russell. Investeer zeker in een goede training en wees consequent.

De prijs kwaliteits verhouding

Dat kwaliteit een belangrijk aspect is bij het kiezen van een halsband spreekt voor zich. Maar natuurlijk heeft de prijs ook invloed op jouw keuze. Bij een aankoop als een halsband is het handig om de recensies te pijlen van de mensen die het product al hebben aangekocht. Is het een product dat niet zo goed word aangeprijst dan is het vanzelfsprekend dat het minder aantrekkelijk is om het te kopen.

Kijk ook eens op verschillende vergelijkings sites om de producten van elkaar te kunnen onderscheiden. Zo zie je snel in een duidelijk overzicht welke halsbanden er op de markt zijn en wat de prijsverschillen zijn. Alle dingen die nodig zijn om een geschikte halsband voor je jack russell te vinden.

Het doel van de halsband

Ben je van plan om je hond gewoon uit te laten of wil jij je hond gaan gebruiken voor trainings doeleinden? Het is goed om van tevoren het doel te weten van de halsband, zo kunnen we namelijk een gerichte keuze maken. Bij een halsband voor trainingsdoeleinden kunnen we bijvoorbeeld denken aan de hondensport flyball of frisbee, allemaal sports die de jack russell goed beheerst.

Je wilt tijdens het sporten met je hond niet dat de aandacht wegdwaalt richting andere dingen. Daarom kiezen hondentrainers vaak voor een halsband die de focus van de hond gericht houd op de sport.


”De communicatie tussen mij en mijn hond is van cruciaal belang om te blijven begrijpen hoe hij zich voelt, ik blijf daarom letten op zijn gemoedstoestand


De geschikte halsband voor je jack russell kiezen

Voordat je een jack russell in huis neemt moeten er de nodige dingen gekocht worden. Zo ook een halsband om de hond uit te laten. We hebben nogal wat keus wat betreft halsbanden voor de jack russell. Maar voor een goede keus moeten we natuurlijk kijken wat het beste is voor onze hond. Alleen zo vind je een geschikte halsband voor je jack russell.Laten we daarom eerst eens kijken welke soorten honden riemen er allemaal op de markt zijn.

 • De normale halsband
 • Een slip ketting
 • Een half check
 • Een halsband met haakjes
 • Een hoofd halsband
 • Een slimme ketting
 • De anti blaf halsband
 • Een tuigje

De normale halsband

De meest voorkomende riem die we kennen is toch wel de normale hondenriem. De hond zit hierbij vast aan een halsband rond zijn nek. De halsband is meestal gemaakt van leer of nylon wat het comfort van de hond ten goede komt. Aan de halsband word vaak ook het naamkaartje van de hond vast gemaakt. Jouw naam en het thuis adres zijn ook altijd handig om te vermelden. Aan de halsband word gemakkelijk de riem geklikt door middel van het ringetje aan de halsband.

De meeste honden eigenaren zullen er dan ook voor kiezen om een normale halsband te kopen voor hun hond. Gewoonweg omdat bijna iedereen kiest voor een normale halsband. Maar voor sommige honden kan het op den duur toch problemen geven.

Vooral als je een hond hebt die graag even aan de lijn trekt kun je beter kiezen voor een ander alternatief. Doordat de lijn continue strak staat knel je de keel van de hond af wat als zeer onprettig kan worden ervaren door je hond.Laat je hond dit gedrag niet zien? Dan is dit wel een geschikte halsband voor je jack russell.

 • Gemakkelijk te verstellen
 • Veel bewegingsvrijheid voor je hond
 • Weinig gevaar om ergens achter te blijven hangen
 • Kan bij veel trekken de hond verstikken

Een slip ketting

Wanneer we het hebben over de slip ketting dan kijken we niet naar een fijne halsband voor je hond. De halsband word meestal gebruikt om de hond beter te kunnen sturen bij het trainen van je hond. Zoals de naam al zegt is het geen halsband maar een ketting die om de hals van de hond heen zit.

Wanneer we met de hond lopen en een ruk geven aan de lijn word deze strakker rond zijn nek en kan de hond in sommige gevallen zelfs stikken. Het word dan ook afgeraden om een slip ketting te gebruiken bij je hond. Er kunnen zich namelijk ernstige nek problemen voordoen wanneer de slip ketting verkeerd word gebruikt.

Ook kan het zijn dat je hond juist agressief gaat reageren door de slip ketting. Als de ketting steeds meer pijn gaat doen rond de nek kan zich ontvouwen in een gedragsprobleem. Het is dus niet de juiste oplossing voor slecht luisterende honden, tenzij de slip ketting goed gebruikt word.

 • Niet geschikt voor jack russells
 • Niet geschikt voor dagelijks gebruik
 • Veroorzaakt vaak nek problemen

De halfcheck halsband

Als we meer controle over de hond nodig hebben kunnen we kiezen voor de halfcheck halsband. De halfcheck halsband geeft meer richtingsgevoel door naar je hond. Hierdoor is hij beter te sturen dan met de “normale halsband”, maar waar komt dat nou door?

Het verschil tussen de normale halsband en de halfcheck halsband zit hem in de afstelling. Waar je bij een normale halsband alleen die halsdikte kunt afstellen kun je bij de halfcheck ook nog de aantrek kracht instellen. De halsband hangt normaal gewoon los om de hals van de hond heen. Maar als hij de lijn strak trekt word hij strakker getrokken rond de hals. Deze instelling kun je helemaal zelf bepalen, je wilt natuurlijk ten alle tijde voorkomen dat je hond stikt.

 • Bied meer controle over je hond
 • Goed af te stellen
 • Je hond kan niet ontsnappen

Een halsband met haakjes

Honden eigenaren die moeite hebben met de opvoeding van hun hond kiezen steeds vaker voor de halsband met haakjes. Dit is een halsband die aan de binnenkant is voorzien van kleine haakjes. Wanneer de hond aan de lijn trekt komen de haakjes tegen de huid van je jack russell. Dit kan pijnlijk worden voor je hond waardoor hij stopt met het trekken aan de lijn.

Echter is dit geen fijne halsband om je hond aan mee te nemen. Een hond met wilskracht en doorzettingsvermogen voelt op een gegeven moment niet meer dat de halsband strak word getrokken en kan alsnog doorgaan met trekken aan de lijn. Het zit hem allemaal in de opvoeding van je hond. Laat jij je hond trekken aan de lijn? Dan blijft hij dit waarschijnlijk later nog steeds doen.

 • Geeft een slechte ondersteuning
 • Kan je hond verwonden bij langdurig gebruik
 • Je hond kan toch aan de lijn blijven trekken

Een hoofd halsband

Zoals de naam al zegt is de hoofd halsband een halsband die om het hoofd van de hond zit. Ook deze halsband word vaak gebruikt voor trainings doeleinden. De hond heeft in deze halsband weinig bewegingsvrijheid maar is hierdoor wel makkelijker te begeleiden. Forceer je hond nooit om de halsband om te doen, dit is ten alle tijde slecht voor jullie band. De hoofd halsband is geen halsband die hetzelfde werkt als een muilkorf. Met een hoofd halsband heeft je hond nog wel gewoon de vrijheid om zijn mond te openen en te eten.

Een hoofd halsband doet eigenlijk hetzelfde als een tuigje, de nek van je hond ontlasten. Maar niet alleen voor je hond is een hoofd halsband beter. Ook voor oudere mensen of gehandicapten kan een hoofd halsband uitkomst bieden. Er is namelijk minder kracht voor nodig om de hond te corrigeren. Honden die snel hun aandacht verliezen kunnen met een hoofd halsband ook beter onder controle worden gehouden.

 • Geschikt voor het trainen van je hond
 • Minder last van het trekken van je hond
 • Je hebt meer controle over je hond
 • Minder bewegingsvrijheid bij je hond

Een slimme ketting

De techniek van vandaag de dag staat niet stil. Waar we vroeger onze hond nog wel eens uit het oog verloren en berichten in de krant moesten schrijven om hem op te sporen heb je tegenwoordig een halsband die al het werk voor je doet. Zo houd de slimme halsband je hond altijd in de gaten, waar hij ook heen gaat. Met een klein kastje die bevestigd zit aan de halsband van de hond word nauwkeurig de locatie bijgehouden waar je hond is geweest en waar hij zich op dat moment bevind. Je hoeft hem dus nooit meer te zoeken!

Je kunt eenvoudig een abbonnement afsluiten via een mobiele provider. De locatie van je hond word namelijk bij gehouden door middel van de zendmasten in de buurt.

 • Houd nauwkeurig de locatie van je hond bij
 • Geeft inzicht in de loop routes van je hond
 • Gemakkelijk te bevestigen aan zijn halsband
 • Verliest de locatie bij een lege accu

Anti blaf halsband

Het natuurlijke gedrag van een hond kan ons mensen nog wel eens dwarszitten. Een hond kan in meerdere situaties gaan blaffen, bijvoorbeeld bij angst, stress of paniek. We zijn al snel genijgd om onze hond te straffen voor zijn luide gekef. Zo zijn er bijvoorbeeld anti blaf halsbanden op de markt gebracht om je hond te laten stoppen met blaffen. Anti blaf halsbanden vind je in verschillende soorten, namelijk halsbanden die reageren met:

 • Ultrasoon geluid
 • Trillen
 • Spray
 • Stroom schokken

De antiblaf halsband kan je hond dus op verschillende manieren laten schrikken. Zoals de naam al zegt laat de halsband met ultrasoon geluid de hond schrikken door middel van een piepend geluid. Dit word afgespeeld op een frequentie die wij mensen niet kunnen horen.

Een andere manier om je hond te laten schrikken is door een trillende halsband. Wanneer de hond begint te blaffen geeft deze halsband een hoge piep weer. Echter reageren niet alle honden hier even goed op.

Ook zijn er halsbanden die bij het blaffen een spray afgeven. Dit voelt voor de hond onprettig en kan voor hem voelen als een straf. Ook kan het zijn dat de spray een bepaalde geur meedraagt die je hond niet lekker vind.

De meest ondierlijke methode om je hond te laten stoppen met blaffen is toch wel de halsband met stroom schokken. Je kan de hond op deze manier echt pijn doen en het stres niveau van de hond behoorlijk doen oplopen. Train je hond daarom goed, zodat hij geen anti blaf halsband nodig heeft.

 • Werkt niet bij elke hond
 • Pakt niet de oorzaak van het blaffen aan
 • Kan zorgen voor een agressieve hond

Een tuigje

Als we kijken naar het tuigje dan verschilt deze toch wel wat van de normale halsband. Het tuigje zit namelijk niet rond de nek van je jack russell maar om zijn middel. Voor je hond zit dit comfortabeler dan een normale halsband. Waar een normale halsband aan de nek van de hond trekt zit het tuigje goed gewaarborgd rond het lichaam van je hond. Vooral voor een hond die vaak aan de lijn trekt kan een tuigje uitkomst bieden. Wel is de hond iets moeilijker te sturen en kunnen we moeiljker correcties uitvoeren.

Er zijn tuigjes te koop in alle soorten en maten. Kijk daarom eerst welk tuigje geschikt is voor jouw hond. Merk je dat de hond toch aan de lijn blijft trekken? Ga dan voor een antitrektuigje. Het bied meer weerstand tegen je hond wat te veel trekken onaangenaam maakt.

 • Geen verstikkings gevaar
 • Meer comfort voor je hond
 • Makkelijk te verstellen
 • Het tuigje kan achter dingen blijven hangen

Aanmeten van een halsband

Nu we weten welke halsband perfect past bij onze hond kan het aanmeten beginnen! Let er bij het aanmeten van de halsband op dat je de halsband niet te strak inmeet. Maar natuurlijk moet hij ook niet te ruim zitten bij de hond. Er bestaat een vaste regel voor het aanmeten van een halsband bij je jack russell. Meet de omvang van de nek van je hond met een flexibel meetlint en doe hier nog 2 vingers bij tussen. Zo weet je zeker dat je hond genoeg bewegingsvrijheid heeft en de halsband geen pijn zal doen tijdens het dragen.

Ben je niet helemaal zeker van je zaak? Neem dan het zekere voor het onzekere en laat de halsband aanmeten bij een lokale dierenwinkel in de buurt. Zij kunnen je verder advies geven over wat de voor en nadelen zijn van verschillende halsbanden zodat jij ook de geschikte halsband voor je jack russell vind. Maar ook voor verdere informatie kun je hier terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *