Eigenschappen van een jack russell

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

”Ben jij op zoek naar een echte gezinshond? dan zal de jack russell je zeker niet teleurstellen! Ontdek hier alle eigenschappen van deze fijne viervoeter”

De jack russell terriër, het hondenras dat in Nederland is uitgegroeid tot een ware populatie! Wist jij bijvoorbeeld dat de jack russell terriër op plek nummer 19 staat van populairste hondenrassen binnen ons land? En dat is natuurlijk niet zomaar!

De hond is namelijk altijd trouw aan zijn baasje en houd van gezelschap. In een gezin voelt de hond zich prima op zijn plek. De eigenschappen van een jack russell zijn dan ook vaak de doorslag gevende factor om er zelf een in huis te nemen.

Als je de hond zo ziet staan met zijn schattige snuit zou je bijna denken dat deze hond zich altijd gedraagt als de rustige gezinshond, maar niets is minder waar. Wist je bijvoorbeeld dat de jack russell van oorsprong werd gebruikt door echte jagers?

Eigenschappen van een jack russell

Socialisatie

Op het gebied van socialisatie doet de jack russell het uitmuntend. Een hond kan ook zoveel brengen in je eigen leven. Als je bijvoorbeeld naar een park toegaat en je jack russell begint met een andere hond te spelen, dan kom je ook weer in contact met de eigenaar. Het is dus niet alleen goed voor je hond dat hij in contact komt met andere honden, maar ook voor jezelf.

Actief

Op het gebied van beweging zal de jack russell je niet stil laten staan. Hij is gek op een speeltje en is een echte hoogspringer. Ben jij dus op zoek naar een hond die houd van spelen en dollen dan ben je bij de jack russell aan het goede adres! Ook op hogere leeftijd zal een jack russell nog lang speels blijven.

Zorg voor ruimte en ontlading. De jack russell is een hond die zijn beweging nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Zorg je hier niet voor dan kunnen op den duur problemen ontstaan. Minimaal 3 keer per dag uitlaten is toch wel aan te raden.

Echte kindervriend

De jack russell is een echte gezelschapshond, hij staat zijn baasje altijd trots op te wachten tot hij thuis komt. In een gezin kan de hond ook prima meekomen, kinderen is hij gek op en hij houd van spelen en rennen. Geef de hond een balletje en hij vermaakt zich de hele dag!

Weinig onderhoud

Ondanks dat veel mensen geen hond kopen doordat het veel onderhoud vergt is de jack russell een hond die niet veel verzorging nodig heeft. De gladde huid van je jack russell hoeft alleen eens in de week even geborsteld te worden. Ook is de jack russell een hond die niet veel uithaard. Dat is wel fijn als je ziet wat de meeste honden aan haar achterlaten.

Intelligent

Ook is de jack russell een hele slimme hond. Hij ziet alles en dat is ook wel weer een nadeel als je de hond los hebt lopen. Door zijn jagers verleden heeft hij de neiging achter alles aan te gaan wat hij ziet bewegen. Gelukkig kun je de hond hier goed op af richten.

Als de hond eenmaal gewend is aan zijn baasje doet hij er alles aan om zich zo goed mogelijk te gedragen. Maar vergeet niet dat de hond om een consequente opvoeding vraagt. Laat je niet misleiden door zijn schattige uiterlijk en laat hem ten alle tijde luisteren naar zijn baasje. Gedragsproblemen moeten we ten alle tijde zien te voorkomen.

Oorsprong van de jack russell

De jack russell is gefokt door dominee John Russel (bijnaam Jack) uit Groot Brittannië. Lang was de dominee op zoek naar een snelle moedige hond die hem mee kon helpen om vossen en andere dieren op te sporen zodat hij ze zelf af kon schieten met een groep jagers. De jack russell terriër bleek hier dan ook een ware held in te zijn, zijn neus pikte de geuren supersnel op en leide de jagers in de goede richting.

Je zou denken dat de hond snel zou terug deinzen voor de veel grote beesten, maar niets is minder waar! De hond hield zich prima staande en liet zijn moedige kant zien. Ook nu zien we nog wel eens dat het jachtverleden van de hond naar boven komt, vooral als de hond geen goede opvoeding heeft gehad. Maar zolang jij een goed baasje bent voor de hond dan zal de hond zich ook van zijn beste kant laten zien.

Uiterlijk van de hond

De hond is met zijn 30 tot 35 cm niet bepaald groot te noemen, toch heeft de hond een groot uithoudingsvermogen! Lekker buiten spelen en rennen vind hij dan ook geweldig. De hond is altijd enthousiast en opgewekt om er met jou op uit te gaan. Een lange wandeling is hij gek op!

De jack russell terriër kenmerkt zich door zijn witte vacht met een zwarte of bruine aftekening. Wist jij dat er 3 verschillende soorten jack russells zijn? Het verschil zit voornamelijk in de vacht. Deze kent namelijk 3 soorten: Zacht, broken en ruw harige vacht.

Over het algemeen weegt de jack russell niet heel veel, gemiddeld zit het gewicht rond de 5 tot 6 kilogram. Wil jij nog meer weten over deze fijne hond? Kijk dan eens op de wesite van Jan Kramer en koop Het complete handboek voor de jack russell!

Meer weten over de karakter eigenschappen van deze hond? Kijk dan eens hier!

2 reacties op “Eigenschappen van een jack russell

  1. Hoi,
    Bedankt voor de nuttige info.
    Kleine tip. Er zitten nogal wat spelfouten in deze tekst, laat volgende keer even nakijken.

    Groetjes Mirjam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *