Gedragsproblemen voorkomen bij je jack russell + 10 tips!

Gemiddelde leestijd: 25 minuten

“Wat zijn de kwaliteiten die jij nog mist in de opvoeding van je hond? Gedragsproblemen komen vaak pas op latere leeftijd naar voren”


De baas spelen over je hond. Het lijkt zo makkelijk maar veel mensen hebben hier toch nog problemen mee. Wil jouw hond ook niet luisteren en ben je radeloos over wat je hier nog aan kan doen? Lees dan hier hoe je gedragsproblemen kunt voorkomen bij je jack russell en maak gebruik van de tips!


Inhoudsopgave

De symptomen

Aan je hond merk je vaak snel genoeg of hij jouw ziet als zijn baas of niet. Blaffen, bijten en trekken aan de lijn zijn allemaal symptomen die je hond kan gaan vertonen als hij geen goede opvoeding heeft gehad. Maar waarom wil jouw hond nu niet naar je luisteren? Om dit te weten te komen moeten we ons meer verplaatsen in de hond. Zo kom je uiteindelijk te weten hoe je gedragsproblemen voorkomt bij je jack russell.

Waarom vertoont mijn hond gedragsproblemen?

Om een antwoord te krijgen op deze vraag is het belangrijk om je te verplaatsen in de hond. Waar zou de hond mee kunnen zitten waardoor dit gedrag word veroorzaakt? Elke hond heeft weer andere eigenschappen. Voordat je naar de hond kijkt moet je eerst eens kijken hoe je zelf te werk bent gegaan.


Kijk eerst naar jezelf

Ben jij vanaf het begin al bezig om je hond een goede opvoeding te geven? of heb je je hond toch te weinig aandacht gegeven? Vooral in de eerste paar weken van een hondenleven is het belangrijk dat er veel aandacht word besteed aan de opvoeding van je pup. Word dit niet gedaan dan heeft de hond vrij spel en kan hij het heft in eigen handen nemen. Gedragsproblemen bij je jack russell hebben dan ook altijd een oorzaak.

Ook ligt het eraan in hoe verre we het gedrag van de hond accepteren. Een hond is anders dan een mens en moet zich leren aanpassen aan de behoeften van ons. Blaft de hond bijvoorbeeld veel? dan kan het zijn dat de hond kamt met gezondheidsproblemen. Maar in de meeste gevallen voelt de hond zich niet op zijn gemak.

Accepteer je dat het eten van je bord word gegeten als pup? dan kan het goed zijn dat de hond dit later ook normaal blijft vinden en heb je dit gedrag dus eigenlijk achteraf zelf gestimuleerd.

Verplaats je in de hond

Of we nou kijken naar de gladharige jack russell of de ruwharige jack russell, ze hebben allebei dezelfde eigenschappen. Als we ons gaan verplaatsen in de hond dan zijn de eerste weken nogal druk. De hond krijgt een nieuwe baas, moet van alles leren en maakt kennis met verschillende mensen en dieren. Al deze nieuwe dingen kunnen een hoop stres met zich meebrengen. Belangrijk is om de hond de tijd en de ruimte te geven om met deze veranderingen om te gaan.

Als je merkt dat de hond zich na een wandeling even terug trekt laat hem dan met rust. Leer je kinderen ook goed om te gaan met de hond om zo latere problemen te voorkomen. Een jack russell is zeker kindvriendelijk, maar heeft zijn rust wel nodig. Als je hond eenmaal uitgerust is komt hij snel genoeg weer naar je toe om aandacht te vragen en lekker te gaan spelen.

Heb je meer dieren thuis? Laat ze dan eerst voorzichtig aan elkaar wennen. Geef ze vooral de ruimte en laat ze zelf toenaderen. Voorkom dat ze jaloers worden door de aandacht onderling te blijven verdelen.

Wat kunnen we er aan doen?

De gedragsproblemen bij je jack russell hebben vaak een duidelijke oorzaak. Het begint allemaal al bij de geboorte van je hond. Als je te veel dingen toelaat in deze periode kunnen er problemen onstaan die zich later pas openbaren. Maar wat kun je hier nou op latere leeftijd nog aan doen? Hierbij enkele tips:

 1. Word een duidelijke leider
 2. Geef niet altijd toe
 3. Beloon goed gedrag
 4. Zorg voor minder afleiding
 5. Spendeer meer tijd met elkaar

1. Word een duidelijke leider.

Honden zijn altijd op zoek naar iemand die hun duidelijk de leiding geeft en verteld wat ze wel en vooral niet moeten doen. Als je hier niet al vroeg mee begint kunnen er problemen ontstaan. De baas spelen over je hond is nog niet zo makkelijk als dat het lijkt.

Een hond voelt precies aan wat hij aan je heeft. Als jij de hond te veel zijn gang laat gaan kan dit zich uiten in een gedragsprobleem. Maar wat kunnen we hier nou onder verstaan? Merk je bijvoorbeeld dat je hond vaak aan de lijn trekt of blaft tegen zijn voorbijgangers? Dan kan dat een teken zijn van gebrek aan leiderschap.

2. Geef niet altijd toe

Wij mensen zijn vaak te gemakkelijk en willen de hond dan ook niet overal voor bestraffen. Begrijpelijk want onze hond is niet altijd stout. Het is dan ook niet de bedoeling de hond voor alles te bestraffen, maar wees ook niet te laks.

Je puppy krijgt nogal wat te verduren over de dag. Als hij wat kapot heeft gemaakt terwijl jij niet thuis was maakt dat je niet blij. Laat de hond duidelijk weten dat jij dit niet fijn vind. Zo kan je hond ook inzien dat hij wat verkeerd heeft gedaan.

3. Beloning voor goed gedrag

We vergeten het nog wel eens, maar onze hond kan ook heel lief zijn. Een gehoorzame hond blijft een gehoorzame hond als je deze ook af en toe ook eens even lekker verwend. Na een lange dag alleen thuis te hebben gezeten staat hij je al op te wachten in de gang.

Een teken dat hij je heeft gemist en even lekker met het baasje er op uit wil. Een hond beseft pas wat goed is als je hem beloont voor een goede daad. Daarom is dit ook erg belangrijk in de opvoeding van je hond.

Stem de voeding goed af op de grootte van je hond, anders kan dit al snel leiden tot overgewicht.

4. Zorg voor minder afleiding

Een drukke straat, kinderen, andere dieren. Allemaal factoren die zorgen voor veel afleiding bij een hond. Probeer vooral aan het begin niet te veel drukke plaatsen op te zoeken met je hond. Je hond moet hier in de eerste weken nog erg aan wennen.

De hond is in deze omgeving ook slechter te sturen. De aandacht van de hond is op zo’n moment veel meer bij de omgeving dan bij jou. Ga eens met je hond het bos in of een rustig park. Je zult merken dat je hond beter naar je commando’s luisterd en zich minder bezig houd met wat er in zijn omgeving gebeurt.

5. Spendeer meer tijd met elkaar

Honden zitten vaak uren alleen thuis. Dit is echt geen pretje voor het dier. Tuurlijk heb je niet altijd de tijd om meer samen te zijn. Daarom is mijn tip: ga er lekker samen op uit.

Ga je dit jaar op vakantie met de auto of pak je toch liever het vliegtuig? Geen probleem neem je hond gezellig mee! Op deze manier zie je samen met je hond ook nog eens wat van de wereld en je hond zal het geweldig vinden. De band tussen jullie zal ongetwijfeld sterker worden wat zorgt voor een gehoorzame hond.

60 dagen niet goed geld terug garantie

Hoe word ik een betere baas voor mijn jack russell?

”Vertrouwen en standvastigheid, een echte baas heeft het allemaal. Leer meer over wat jij nodig hebt om een betere baas te worden voor je hond!”


Een hond in huis nemen is iets wat toch vaak word onderschat. Je hond vraagt om iemand die altijd voor hem klaar staat. Ben jij ook zo’n baas of laat je het wel eens afweten?


Waarom heeft mijn jack russell een baas nodig?

De jack russell vind je in 3 verschillende soorten, namelijk: De jack russell terriër, de russell terriër en de parson russell terriër. De hond werd vroeger ingezet bij het jagen op vossen en ander ongedierte. De hond is al van jongs af aan geleerd om naar de jagers te luisteren en zijn prooi te pakken te nemen.

Nu we de hond al een tijdje thuis hebben als gezelschapsdier zijn er nogal wat dingen verandert. De hond hoeft niet meer te jagen en hoeft ook niet meer naar de jagers te luisteren. Alleen moeten ze wel luisteren naar hun eigen baas en dat is nog wel eens een probleem.

Honden zijn van nature beesten uit het wild. Ze zijn gewend om in groepen te leven. De leider van zo’n groep is iemand die duidelijk boven iedereen uitstaat. Een dier dat gezag heeft over de groep en zich niet zomaar laat kennen. Een hond probeert ook de leiding te nemen, maar dit moet je echter niet toe laten.

Studie wijst uit dat de problemen toch meestal worden veroorzaakt door hun baas. Als je als baas voor je hond tekort schiet in de opvoeding dan kan dit flinke gevolgen hebben. Gevolgen die misschien nog niet direct zichtbaar zijn maar in de loop der jaren wel aan het licht kunnen komen.

Wat zijn nou duidelijke signalen dat je jack russell jou niet ziet als baas?

Dat de jack russell word bestempeld als eigenwijs wisten we al, maar wat zijn nou duidelijk signalen die er op duiden dat de hond jouw niet ziet als baas? Het eerste wat je tijdens de opvoeding van je pup hebt geleerd zijn de commando’s als zit, lig of opport. Merk je dat de hond niet meer naar je wil luisteren? Dan kan dat duiden op gedragsproblemen bij je jack russell.

Gedragsproblemen bij je jack russell kunnen voortkomen uit stres, te weinig beweging of gewoon een aandachtsprobleem. Dagelijks zit je hond zo’n 8 uur alleen thuis, dit is geen fijne situatie voor hem. Als je hond te veel alleen is kan dit zorgen voor stres, zorg er dus voor als je thuis komt dat je de hond niet laat zitten. De jack russel vraagt niet om heel veel aandacht maar voor de hond is het wel fijn als hij 3 keer per dag word uitgelaten.

Dit zijn nog maar enkele signalen die je jack russell kan gaan vertonen bij het niet zien als zijn baas. Als je hier niets mee doet kan het zomaar zijn dat je hond na een tijdje agressief gedrag begint te vertonen. Het bijten van andere honden/ mensen is dan ook zeker iets wat we willen voorkomen.

Hoe word ik een betere baas voor mijn jack russell?

De opvoeding van jouw hond begint al vanaf de geboorte. Je moet consequent zijn in de eerste paar weken. Als je vanaf het begin laat zien wie er de baas is weet de hond gelijk dat hij moet luisteren. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn om voor je hond klaar te staan als hij zelf niet naar jou wil luisteren. Het vraagt om doorzettingsvermogen en daadkracht om de leider te worden waar jouw hond om vraagt, hierbij kun je dus zeker wat hulp gebruiken.

Hier vind je al enkele tips om je hond beter naar jou te laten luisteren:

 • Laat duidelijk weten dat jij de baas bent
 • Leid je hond en laat je niet leiden
 • Wees standvastig
 • Blijf geduldig
 • Houd de aandacht op je hond gericht
 • Zorg voor een speeltje

1. Laat duidelijk weten dat jij de baas bent.

Duidelijk laten weten dat jij de baas bent, het is nog niet zo makkelijk als dat het lijkt. De baas over je hond spelen vergt meer dan alleen dagelijks een rondje lopen met je hond. De eerste loodjes wegen vaak het zwaarst. Je jack russell zit nog volop in ontwikkeling en weet nog niet wat wel en niet mag.

Deze periode is het meest belangrijk in de opvoeding van jouw jack russell. Laat je niet weten dat jij het bent waar de hond naar moet luisteren dan zorgt dit later voor veel problemen. Het is aan te raden om met je jack russell op puppy training te gaan. Hier leer je om je hond alle commando’s op te laten volgen en ook leert je hond hier met andere honden om te gaan. Iets wat zeker belangrijk is in de ontwikkeling van je hond.

2. Leid je hond en laat je niet leiden

Merk je dat je hond steeds meer zijn eigen gang wil gaan en niet meer naar je wil luisteren? Dan duid dit vaak op een gedragsprobleem. Gedragsproblemen zijn makkelijk te voorkomen, als je er maar vroeg bij bent. Het begint vaak met kleine dingen zoals trekken aan de lijn. Trekt jouw hond ook uit het niets aan je lijn? Geef dan maar eens wat tegengas. Probeer altijd voor je hond uit te lopen, dit om te laten zien dat jij de touwtjes in handen hebt en niet de hond.

Vertoont je jack russell al langer gedragsproblemen dan is er gelukkig wel een oplossing. Eenvoudig is het echter niet. Je hond is het gedrag dat hij vertoont “normaal” gaan vinden. Wat jij moet doen is rustig blijven en duidelijk zijn naar je hond toe. Maar hoe kun je dit nu het beste aanpakken?

Articuleer altijd duidelijk naar je hond toe, spreek heldere taal en beloon je hond als hij goed naar je luisterd. Maak ook eens een extra rondje met je hond, dit zal hij zeker waarderen. Weet waar je hond mee zit, zo kun je de problemen gerichter aanpakken.

3. Wees standvastig

Belangrijk is dat je weet dat je zelf ook voelt dat jij de baas bent. Dit zal niet gelijk het geval zijn en je bent dan ook snel geneigd om het op te geven. Zelfvertrouwen is iets wat niet iedereen heeft/ uitstraalt. Honden weten goed wie ze voor zich hebben en weten wat ze wel en niet kunnen maken.

Aan het begin zal je hond je op de proef stellen en proberen om zijn eigen gang te gaan. Laat echter altijd zien dat jij degene bent die de baas is en bestraf de hond voor wandaden. Zo kun je de hond terug in zijn bench zetten of hem op andere wijze bestraffen.

4. Blijf geduldig

Het moeilijkste is misschien nog wel om geduldig te blijven. Je hond zal op sommige momenten het bloed onder je nagels vandaan halen. Probeer in deze gevallen rustig te blijven. Een hond voelt stres aan en kan hier zelf ook slecht mee omgaan, waardoor nog meer problemen kunnen ontstaan.

Geduld is iets wat honden proberen te beproeven, hoe ver kunnen ze gaan? Begrijp dat jij degene bent die dat bepaald en niet zij. Zo word je leven een stuk makkelijker en kun je je hond beter africhten.

5. Houd de aandacht op je hond gericht

Wat je zelf moet doen in dit verhaal is je aandacht op je hond richten. Wij mensen zijn vaak snel afgeleid en richten ons op hele andere dingen dan de hond. Als je de aandacht niet genoeg op je hond richt kan je hond zelf de baas gaan spelen zonder dat jij dit door hebt.

Het begint met kleine dingen als trekken aan de lijn maar kan later uitdraaien op ernstige gedragsproblemen. De boodschap is dus om je aandacht te focussen op je hond en te letten op het gedrag wat hij vertoont.

6. Zorg voor een speeltje

Ga er lekker op uit met je hond, je jack russell zal dit zeker waarderen. Koop een speeltje voor hem, zo kan hij alle stres kwijt tijdens zijn wandeling. Ga eens naar een park met andere honden, laat je hond los lopen en ga met hem spelen. Honden zijn gek op speeltjes en spelen dan ook graag met de baas.

Laat hem op jongere leeftijd al kennis maken met andere honden, op deze manier kan je jack russel hieraan wennen en misschien zelfs wel vriendjes maken.

Hoe blijf ik gedragsproblemen bij mijn jack russell voorkomen?

Deze tips zijn voor elke honden eigenaar nuttig, maar wat kun je voor de rest nog doen om gedragsproblemen bij je jack russell ook in de toekomst te voorkomen?


Het boek van Jan Kramer

Jack russells staan bekend als koppige honden die soms nog wel eens hardleers kunnen zijn. Echter hoef je helemaal geen problemen te ervaren met deze kleine schoothond. In het boek van Jan Kramer vind je alles terug over hoe je de jack russell het beste kunt benaderen en niets te kort zult komen in de opvoeding van jouw hond!

Jan Kramer heeft langere tijd het gedrag bestudeert van jack russells en weet precies wat de hond wel en niet nodig heeft tijdens zijn opvoeding. Hij heeft alles beschreven in een E-boek dat bekend staat als het complete handboek voor de jack russell.

De problemen met je hond oplossen

Ben jij het ook zat om steeds maar het geblaf te moeten aanhoren van je hond? Kun je geen visite meer krijgen omdat je hond steeds ongewenst gedrag vertoont?

Maak dan nu ruimte voor verandering en word de baas waar je hond om vraagt!

Jaa ik wil een gehoorzame hond!
 • Word de baas waar je hond om vraagt
 • 60 dagen niet goed – geld terug garantie
 • Nooit meer gedragsproblemen bij je jack russell
 • Compleet voedingsschema voor je hond
 • Bruikbare tips bij het trainen en verzorgen van je jack russell!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *