Help! Mijn jack russell heeft vuurwerkangst!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

”Vuurwerkangst bij je jack russell is elk jaar weer een terugkomend probleem, weet dus wat je te doen staat om dit op te lossen”

Het knalfestijn van het jaar staat weer voor de deur: Oud en nieuw. Hoewel er dit jaar vanwege de corona crisis een vuurwerk verbod is ingevoerd is er toch een grote kans dat er geknalt gaat worden.

Je vraagt je dan ook elk jaar weer af hoe je een jack russell met vuurwerkangst het beste kan voor bereiden op deze grote dag. We vertellen je er alles over in dit artikel.

Inhoudsopgave

Waarom is mijn hond bang voor vuurwerk?

Elke honden eigenaar krijgt ermee te maken, een hond die die ene dag in het jaar doodsbang in een hoekje ligt te huilen. Niets lijkt op zo’n moment te helpen om je hond rustig te krijgen.

Dat honden schrikken van de geluiden om hun heen is natuurlijk niet gek. Honden zijn gewoontedieren en gewend aan het dagelijks leven en de geluiden die hier bij horen. Een verstoring hiervan kan je jack russell flink doen opschrikken.

Ook de dagen na oud en nieuw kan je hond nog lang van de kaart zijn. Sommige honden kunnen zelfs gedragsproblemen ontwikkelen door deze ongewone geluiden. Een rondje lopen met je hond is op deze manier onmogelijk geworden.

Doelgericht zoeken naar een oplossing maakt het mogelijk je hond door deze ene dag heen te trekken. Maar hoe kunnen we onze hond nou eenvoudig laten wennen aan die harde knallen?

Wat kunnen we doen tegen vuurwerkangst?

Een jack russell met vuurwerkangst kan het tijdens oud en nieuw heel zwaar krijgen te verduren. Dit komt voornamelijk door alle felle flitsen, harde geluiden en rare geuren in de lucht.

Veel mensen denken dat ze op oudjaarsdag zelf hun hond nog wel even kunnen laten wennen aan alle nieuwe dingen om hem heen. Helaas ben je op dit moment al te laat om je hond voor te bereiden.

Geuren

Honden hebben tot wel 300 miljoen reukorganen terwijl wij er maar 5 miljoen hebben. De geuren komen dus veel meer binnen dan bij ons. Lang niet gek dus dat onze hond soms raar gaat doen bij een optrekkend rookgordijn van vuurwerk.

Maar hoe kun jij je hond nou het beste voorbereiden op de geur die vrijkomt bij het vuurwerk? Simpelweg de beste methode hiervoor is om zelf vuurwerk te kopen. Neem als voorbeeld voor het vuurwerk sterretjes, de geur hiervan komt namelijk het meest in de buurt bij normaal vuurwerk.

Doe deze oefening samen met nog iemand. Zo voorkom je namelijk verwondingen bij je hond. We leggen je hier het stappenplan uit:

 1. Lijn je hond aan
 2. Laat persoon 2 beginnen met het aansteken van een sterretje op afstand.
 3. Laat persoon 2 steeds wat dichter naar de hond toe lopen totdat deze de geur begint op te pikken.
 4. Merk je dat je hond hierbij begint te blaffen en tegen te stribbelen doe dan weer een stap achteruit.

Herhaal dit net zo vaak totdat je hond gewend raakt aan de geur van het vuurwerk. Natuurlijk hoeft dit niet in één keer en mag je het uitspreiden over meerdere dagen. Zorg iniedergeval voor een stevige halsband, zodat je hond niet kan ontsnappen.

Laat je hond niet te dicht in de buurt komen van het brandende sterretje. Ondanks dat het bekend staat als koud vuur kan een sterretje tot wel 1100 graden heet worden.

Tips:

 • Houd een nieuwsgierige hond altijd aangelijnd
 • Neem een ontspannen houding aan
 • Laat je hond zien dat hij niet bang hoeft te zijn

Geluiden

Een jack russell met vuurwerkangst laten wennen aan de nieuwe geluiden gaat in kleine stapjes. Voor je hond bestaat hiervoor een speciale video cursus. In deze cursus leert je hond stap voor stap dat hij niet bang hoeft te zijn voor vuurwerk.

Het volume tijdens het afspelen van de vuurwerkgeluiden is belangrijk. Onze jack russell pikt namelijk eerder geluiden op dan ons. Begin daarom zacht en naar mate je hond beter gewend raakt aan de vuurwerk geluiden kunnen we hem harder zetten.

Je hond zal namelijk eerst moeten wennen aan de nieuwe geluiden om hem heen. In de volgende video’s vind je de geluiden terug:

Deze vuurwerktraining is vrij kort maar toch zeer effectief in de voorbereiding op oud en nieuw. Merk je dat je hond na deze video cursus nog steeds angstig gedrag vertoont? Ga dan vooral door met laten horen van vuurwerk geluiden. Dit kun je doen door te zoeken op: vuurwerk geluiden hond

Laat de geluiden ook eens afspelen vanuit een andere kamer en buiten. Zo leert je hond namelijk dat het geluid niet alleen binnen normaal is.

Merk je dat je hond al aardig begint te wennen aan de nieuwe geluiden? Begin dan ook eens met het afspelen van geluiden van carbid. Carbidschieten is dit jaar namelijk op veel plekken gewoon toegestaan.

Op deze manier bereid jij je hond nog beter voor op wat er met oud en nieuw komen gaat.

Flitsen/ licht

Niet alleen de geuren en de geluiden zijn nieuw voor je hond, maar ook de flitsen die hierbij komen kijken. Juist deze flitsen maken het voor je hond een angstwekkige situatie.

Nu de hond al goed gewend is geraakt aan de geur en het geluid van het vuurwerk is het ook tijd om te wennen aan de flitsen. Het sterretje kent je hond al van de andere training, deze gaan we dus niet gebruiken voor de flitsen. De bekende feestfontijn is hiervoor het meest geschikt.

De feestfontijn staat net als sterretjes bekent als categorie 1 vuurwerk en is dus gewoon het hele jaar te koop. Het licht wat van deze fontijn af komt is fel en komt dan ook het dichtst in de buurt van het siervuurwerk.

Doe ook deze training samen met nog iemand, verwondingen bij je hond willen we ten alle tijde voorkomen. We leggen het je hier uit:

 1. Lijn je hond aan
 2. Laat persoon 2 op afstand de feestfontijn aansteken
 3. Loop rustig met je hond langs persoon 2
 4. Voorkom brandwonden en houd voldoende afstand

Tips:

 • Houd de lijn kort
 • Dwing je hond niet om mee te lopen
 • Negeer zijn angst

Vuurwerkangst aanpakken bij je jack russell

Nu er dit jaar een verbod is ingevoerd op vuurwerk kan het zomaar zijn dat iedereen over gaat naar carbit schieten. Bij carbit schieten is vooral het geluid wat er af komt oorverdovend. Maar hoe kun jij je hond nou het beste voorbereiden op die harde knallen?

Hierbij een aantal tips:

Gehoorbescherming

Wat veel mensen nog wel eens vergeten met oud en nieuw is dat ons huisdier ook oren heeft. Voor onszelf kiezen we er nog wel eens voor om tijdens oud en nieuw gehoorbescherming te dragen. Ook voor je huisdier kan het van belang zijn om gehoorbescherming te dragen.

De geluiden komen op deze manier namelijk veel minder binnen als normaal. Je zult merken dat je hond zich rustiger gaat gedragen en minder bang is voor het vuurwerk om hem heen.

Geluid

Om de knallen iets minder binnen te laten komen is gehoorbescherming al een hele goede oplossing. Toch willen we thuis onze hond ook rustig zien te houden. Dit kunnen we eenvoudig doen door het vuurwerk geluid te overstemmen met muziek of met het geluid van de televisie.

Beweging

Een jack russell heeft dagelijks veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Je doet er dan ook goed aan om op rustige momenten je hond uit te laten en langer met hem te lopen als normaal. Op deze manier voorkom je dat je hond zich te druk gaat gedragen en zich te veel aantrekt van de geluiden om hem heen.

Kies ook een rustige plek uit, heb jij in de buurt geen natuurgebied? Ga er dan met de auto op uit en laat je hond uit in een rustig bos waar geen vuurwerkgeluiden te horen zijn.

Photo by Lars Millberg on Unsplash

Spelletje

Een jack russell houd absoluut niet van stil zitten. Om hem bezig te houden tijdens oud en nieuw is een wandeling dus niet alleen afdoende. We kunnen ervoor kiezen om de hond een speeltje te geven om zich mee te vermaken.

op deze manier is je hond afgeleid en zal hij zich minder met het vuurwerk bezig houden. Vooral de denk spelletjes doen het goed bij de jack russell.

Medicatie

Een bange hond in huis hebben is echt geen pretje. We doen er alles aan om het onze hond naar zijn zin te krijgen maar niets werkt. Op tijd beginnen met de training van je hond zal er bij de meeste honden voor zorgen dat je hond de dag van oud en nieuw door komt.

Toch is het soms nodig om je hond medicatie te geven om rustig te worden. Doe dit echter alleen als je hond het echt niet trekt en zijn rust niet kan vinden. We willen tenslotte niet dat onze hond zich niet goed voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *