Help! Mijn jack russell luistert niet

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Heb jij een Jack russell die maar niet luistert? Word je af en toe ook gek van de gesloopte spullen in je huis en sta je op het punt je hond weg te doen? Dan is het hoog tijd om eens bij jezelf na te gaan wat je fout doet.

Deze gedragsproblemen hebben namelijk altijd een oorzaak. Bied ruimte voor verbetering en kijk welke oplossing voor jou uitkomst bied.

Mijn jack russell luistert niet

Iedereen krijgt wel eens een keer mee te maken: Een jack russell die maar niet naar jou wil luisteren. We denken bij een hond aan het ideale plaatje van huisje, boompje, beestje. Helaas gaat het er in de realiteit nog wel eens anders aan toe.

De jack russell staat bekend als een sterke jachthond met een grote eigen wil. Het jachtleven is hem dan ook met de paplepel ingegoten en blijft in het temperament van de hond zitten.

Dit maakt de jack russell dan ook geen makkelijke hond om op te voeden. Waar je hond zich vroeger in de jacht echt moest bewijzen als jager heeft hij nu weinig meer te doen. Als onze hond zich gaat vervelen kan hij gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Dit kan mede een oorzaak zijn van een jack russell die niet luistert.

Houd je hond dus bezig en zorg voor genoeg beweging en leuke spelletjes!

Waarom wil mijn jack russell niet luisteren?

Merk jij dat jouw jack russell steeds slechter naar je gaat luisteren? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om je hond weer de oude te krijgen. Ga voor jezelf eerst eens na of onderstaande je bekend voorkomt.

Je hond kent zijn commando’s niet

Wanneer we een hond kopen is het van belang om hem zijn commando’s aan te leren. Dit is belangrijk om je hond te laten inzien dat jij het bent waar hij naar moet luisteren. Standaard commando’s als lig, zit of kom leren we onze hond vaak al op puppy training.

Puppy training is niet noodzakelijk bij een jack russell maar wel aan te raden. Socialisatie met mens en dier is belangrijk om je hond kennis te laten maken met het dagelijks leven. Ook is het goed voor de verdere ontwikkeling in de opvoeding van je pup.

Je hond ziet jouw niet als zijn baas

Bij een jack russell is het van vitaal belang om duidelijk te zijn. Een hond die leeft in onzekerheid gaat zijn eigen weg en luisterd naar niemand. De competenties van een echte baas leer je door een jack russell handboek te kopen.

Hierin vind je alle tips en trucks om weer een zorgeloos leven te kunnen leiden. Een jack russell is erg gesteld op zijn structuur en wil dan ook met zorg behandelt worden. Alle punten komen aan bod in het complete handboek voor de jack russell.

Je hond is doof

Het klinkt misschien gek, maar ook een jack russell kan op den duur doof worden. Voornamelijk op latere leeftijd kan het gebeuren dat je hond slechter gaat horen en minder snel reageert. In sommige gevallen kan dit zich ook al op jongere leeftijd voordoen.

Door het ophopen van oorsmeer word de weg naar het trommelvlies geblokkeerd. Je hond kan jou in zo’n geval gewoon minder goed verstaan. Ben jij niet helemaal zeker of je hond kampt met gehoorproblemen? Ga dan eens langs je lokale dierenarts. Zij kunnen jouw verder helpen met de oplossing van je problemen.

Je hebt te weinig geduld

De jack russell is een hond die gefokt is als zelfstandig ras. Hij moest zelf zijn eigen boontjes doppen wanneer hij op vossen zat te jagen. Dit is meegegeven in het temperament van de hond wat het moeilijk maakt om hem naar jou te laten luisteren.

Een jack russell trainen vraagt om veel doorzettingsvermogen. Vooral in het begin zal het erg tegen vallen om je hond goed naar jou te laten luisteren. Dergelijke gedragsproblemen kunnen zich dan ook voor doen op het moment dat jij de problemen niet erkend en je hond hiermee door laat lopen.

Pubertijd

Elke hond krijgt er eens in zijn leven mee te maken: De pubertijd. Zo tussen de 5de en 6de maand krijgt een jack russell last van hormoon schommelingen. In deze periode is je hond meer geprikkeld en zal hij veelal aan het zoeken zijn naar hoe hij zich moet gedragen.

Naast het zindelijk maken en opvoeden van je hond volgt dus de taak om hem goed door deze periode heen te leiden. Hoe jij hiermee omgaat bepaald voor een groot deel hoe hij hier uit komt. De zachte aanpak is dan ook het meest geschikt, al zal deze wel het meeste geduld eisen.

Hoe leer ik mijn jack russell beter luisteren?

Dat je hond niet naar jou wil luisteren is gewoonweg erg vervelend. We zijn gewend dat onze hond zich naar onze regels aanpast en zich goed gedraagt.

Als we kijken naar andere hondeneigenaren om ons heen dan lijkt het niet normaal dat onze hond niet naar ons wil luisteren. Zij hebben immers ook een hond die zich goed gedraagt? Toch is het gebruikelijk dat elke honden eigenaar te maken krijgt met gedragsproblemen.

Beter leren luisteren begint bij het aanpakken bij de bron. Nu je beter weet wat er aan de hand kan zijn met je hond kun je oplossingsgericht te werk gaan om je hond beter naar jou te laten luisteren. Zo kunnen jullie allebei weer gaan genieten van een zorgeloos leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *