Hoe oud word een jack russell?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

”De jack russell spant de kroon wat betreft honden leeftijd, wist jij bijvoorbeeld dat de oudste jack russell maar liefst 23 jaar is geworden?!”


Natuurlijk wil je zo lang mogelijk kunnen blijven genieten van je hondje. Een hond word helaas niet zo oud als wij mensen. Ook zit er verschil in rassoort en hoe jij je hond verzorgt in de loop der tijd. Maar hoe oud word een jack russell nou eigenlijk?

Inhoudsopgave

Hoe oud kan een jack russell worden?

Dat kleine honden ouder worden dan grote honden is over het algemeen nog niet bij veel mensen bekend. Wist je bijvoorbeeld dat een jack russell tot wel 16 jaar oud kan worden? Door zijn jagers verleden die de hond in zijn vroegere dagen heeft opgebouwd is de hond naar voren gekomen als een sterk en moedig ras. De levensverwachting van de jack russell ligt gemiddeld iets hoger dan de levensverwachting van andere kleine honden. Je kunt voorlopig dus nog wel even genieten van je jack russell, mits jij je hond goed verzorgd.

Bekijk dus eerst jouw situatie voordat je een jack russell koopt. Ben jij niet bereid op je hond vanaf zijn geboorte een goede opvoeding te geven en je prijs te geven als een echte baas? Dan kun je beter geen hond nemen. Een jack russell zal veel van je aandacht opeisen en zal bij een verkeerde opvoeding de touwtjes in eigen handen willen nemen. Laat dit vooral niet gebeuren en laat zien dat jij de baas bent over je hond en de hond niet over jou.

Een hond vraagt ook om het nodige onderhoud. Een goede verzorging en gezonde voeding speelt een grote rol bij het behalen van een hogere leeftijd. Het begint al vanaf de geboorte van je jack russell. De hond mag niet te veel voeding binnen krijgen en moet dagelijks 3 tot 4 keer uitgelaten worden. Kies daarom voor de beste voeding voor je hond.

Houd er rekening mee dat je vrijheid deels word beperkt door een hond. Je zal altijd voor oppas moeten zorgen wanneer je langer als 6 uur niet thuis bent. Probeer je jack russell niet te lang alleen te laten want dit kan op den duur gedragsproblemen opleveren.

Waarom worden honden steeds ouder?

Waar vroeger een hond vaak werd ingezet voor de jacht is het tegenwoordig alleen een gezelschapsdier. Er is in de afgelopen jaren nogal wat verandert in het leven van een hond. Zo’n 100 jaar geleden hadden de mensen moeite met het jagen op wilde dieren. Wanneer ze probeerden dichterbij de wilde dieren te komen schrokken de dieren en sloegen ze op de vlucht. Ze ontdekten dat een hond zich helemaal thuis voelde in de natuur en dat ze de dieren goed konden africhten om te jagen op ongedierte. De hond was vroeger dus echt van belang voor de jagers en zorgde voor meer eten op de plank.

De honden moesten fysiek en mentaal in top conditie zijn wat om veel doorzettingsvermogen vroeg. De honden werden dan ook minder goed verzorgt als dat ze nu verzorgt worden. De perfect afgestemde voeding en een goede huisvesting maken de jack russell tot een gelukkige hond. Dit alles zorgt ervoor dat de jack russell een hoge leeftijd kan behalen.

Jij bent dus degene die zondermeer de leeftijd bepaald van je jack russell. Verzorg jij de hond zoals het hoort dan heeft de hond meer kans om oud te worden dan wanneer de hond word verwaarloosd. Kijk voor de beste voeding voor je hond eens bij de voeding van Royal Cannin.

Wie een hond heeft leeft langer!

Niet alleen de jack russell kan heel oud worden. Voor mensen is het ook goed als ze een hond in huis nemen. Onderzoek wijst uit dat mensen met een hond gelukkiger en sportiever zijn. Dat is helemaal niet gek als je kijkt naar wat een hond allemaal kan brengen in je leven.

Je hondje is er altijd en kan echt voor steun en toeverlaat zorgen. Voor veel mensen zorgt het voor rust en er is dan ook bewezen dat een hond stress laat verminderen. Een jack russell heeft positieve energie die hij overbrengt op de mensen. Hij wil altijd graag met je spelen en houd van buiten zijn, een energieke maar fijne hond. Een jack russell kan zoveel brengen in je leven. Denk bijvoorbeeld eens aan je sociale contact als jij je hond uitlaat. Je hond wil graag spelen met andere honden wat je weer in contact brengt met andere honden eigenaren. Dit kan ons zeker goed doen.

Ook voor kinderen is het goed als ze worden opgevoed met een hond. Het is goed voor de ontwikkeling van je kind en je kind leert hoe ze de hond moeten behandelen. Ze leren bijvoorbeeld dat ze de hond geen pijn mogen doen en altijd met respect moeten behandelen. Jack russells zijn gek op kinderen en houden van spelen.

Hoe oud is een jack russell in mensen jaren?

Vaak denken mensen dat er een vast aantal jaren geld voor een hond per levensjaar van een mens. Je leeftijd keer 7 zou het aantal honden jaren moeten zijn. Maar niets is minder waar, deze zogenaamde regel is bedacht en klopt niet met de werkelijkheid.

Maar waar kun je dan wel vanuit gaan? Jack russells worden veel sneller oud dan wij mensen. Er zit een degelijk verschil tussen het aantal jaren dat honden ouder worden in hun jonge jaren en hun laatste jaren. Hierbij enkele dingen op een rijtje:

  • Als je hond 1 jaar is betekent dit meestal rond de 15 jaar voor een mens.
  • in het tweede jaar van je hond komt er ongeveer 9 jaar bij in mensen jaren. De hond is in zijn tweede jaar dus (ongeveer) 15 + 9 = 24 jaar.
  • Na het tweede levensjaar gaat de hond gemiddeld elk jaar met 5 jaar vooruit.

Je ziet dus dat er in het eerste levensjaar van de jack russell de meeste levens worden “weggeschreven”. Daarna word het steeds minder. De leeftijd van je hond hangt ook af van rassoort, grootte en levensstijl.

Wil jij nou ook de gemiddelde leeftijd van je hond berekenen? Neem dan eens een kijkje op: https://hondenleeftijd.nl/

Één reactie op “Hoe oud word een jack russell?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *