Hoe vind je een betrouwbare jack russell fokker?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

”Een hond van marktplaats, of toch maar van een betrouwbare fokker? De keus is snel gemaakt, maar hoe vind je een betrouwbare jack russell fokker?”

Na lang zoeken naar een geschikte rashond is het dan eindelijk zo ver, je gaat een jack russell kopen! Maar waar moet jij die hond nou zoeken? Is het verstandig om je hond op marktplaats te kopen of wil je toch gaan voor een erkende fokker?

De keuze is meestal snel gemaakt als we kijken naar wat een hondje van een erkende fokker ons allemaal te bieden heeft. Het belang van een betrouwbare fokker word steeds groter aangezien er steeds meer fokkers bij komen. Maar hoe vind je een betrouwbare jack russell fokker?

Inhoudsopgave

Hoe vind je een betrouwbare jack russell fokker?

Wanneer je een jack russell of een parson russell koopt wil jij natuurlijk zeker zijn van je zaak. Er zijn nogal wat dingen waar jij als koper rekening mee moet houden voordat je overgaat tot het kopen van een jack russell. Zo word het aantal puppy’s dat word aangeboden namelijk steeds groter, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Daarom hebben we enkele belangrijke punten op een rijtje gezet waar een betrouwbare jack russell fokker aan moet voldoen, namelijk:

 1. Heeft de fokker een betrouwbare achtergrond?
 2. Zijn de aangeboden puppy’s gezond?
 3. Is de fokker aangesloten bij een echte club fokker?

Het is dus verstandig om iemand mee te nemen die verstand heeft van honden. Hij/zij kan controleren of de pups ook echt gezond zijn en je tips geven op het gebied van gezondheid en welzijn.

1. Heeft de fokker een betrouwbare achtergrond?

Recensies zijn de beste manier om te controleren of jij een betrouwbare fokker in handen hebt genomen. De vraag is echter hoe jij bij deze fokker terecht bent gekomen.

Dit kan zijn via familie of vrienden, maar ook op internet is genoeg te vinden over de achtergrond van een fokker. Toch blijft het handig als je mensen in de buurt hebt die al een hond hebben gekocht.

Voel je vooral niet verplicht om meteen een hondje te kopen bij een fokker, maar kijk eerst rustig rond bij de verschillende aanbieders en neem hierbij de volgende zaken in acht:

 • De puppy komt voort uit een gezonde familie
 • Een gezonde puppy groeit altijd op met zijn vader en moeder
 • De puppy blijft minimaal tot de 7de week in zijn nestje
 • Een puppy dient op te worden gevoed in een sociale omgeving

Het blijft moeilijk om je hondje niet gelijk mee te kunnen nemen naar huis, maar daar gaat nou eenmaal tijd over heen. Je zal een goede relatie moeten opbouwen met de fokker en ook hij/zij moet jou kunnen vertrouwen dat je genoeg tijd en moeite in de puppy steekt.

2. Zijn de aangeboden puppy’s gezond?

Het belang van een gezonde puppy staat op de eerste plaats van je eisen pakket. Maar hoe kun je nou zien of je hondje gezond is? Als jij ervoor kiest om je hond te kopen bij een particulier dan kun je de hond laten testen op een aantal veel voorkomende ziektes bij de jack russell.

Bij een jonge hond zal je waarschijnlijk weinig problemen tegen komen. Maar als je kiest voor een oudere hond dan kun je deze beter goed laten onderzoeken voordat je overgaat tot de aankoop van de hond. Voor een opgegroeide jack russell uit het asiel betaal je ongeveer 100 tot 400 euro. Bij deze dieren is medisch onderzoek gepleegd waarbij ze zijn onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd.

Over honden uit het asiel hebben mensen vaak al een mening klaar liggen. Maar het hoeft zeker geen slechte keus te zijn. De honden komen weg bij mensen die niet goed hebben nagedacht over wat er allemaal bij komt kijken voordat je een hond koopt. De hond zal het dus zeker waarderen als hij terecht komt in een omgeving waar hij wel geliefd word en de aandacht op hem is gericht.

3. Is de fokker aangesloten bij een echte club fokker?

Wanneer je gaat zoeken naar een jack russell pup moet je altijd kijken of de fokker wel is aangesloten bij een echte club fokker. Als je een puppy op marktplaats koopt kun je er automatisch al vanuit gaan dat de eigenaar van de pups geen clubfokker is. De prijs van deze honden is daarom ook vaak wat lager als die van een erkende fokker.

Voor sommigen zal dit wel verwarrend zijn, wanneer je gaat zoeken naar jack russell pups kom je namelijk als eerste uit bij marktplaats. Ook is de prijs vaak wat lager dan bij een erkende fokker. Maar waarom moet je nou juist je pups bij een erkende fokker kopen? Bij een erkende fokker kun je er zeker van zijn dat je hond een gezonde achtergrond heeft. Er zijn namelijk enkele regels vastgesteld waar een erkende fokker aan moet voldoen.

Zo mag de fokker bijvoorbeeld alleen fokken met honden die een goed lichamelijk en geestelijk gestel hebben. Ook moeten de ouders grondig worden gecontroleerd op erfelijke aandoeningen om ziektes in het nageslacht van de hondjes te voorkomen. Verder zijn fokkers verplicht om de hondjes te ontwormen en in te enten tegen veel voorkomende ziektes bij de jack russell. Wanneer een van de ouders gedragsproblemen vertoont mag er ook niet mee door gefokt worden.

Ben jij benieuwd naar aan welke eisen een clubfokker nog meer moet voldoen? kijk dan eens in het verenigings fok regelement van de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier:

https://www.nvjrt.nl/wp-content/uploads/2020/04/Verenigingsfokreglement-NVJRT.pdf

4. Een betrouwbare fokker vinden bij jouw in de buurt

Na alles goed op een rijtje te hebben gezet is het tijd om een betrouwbare fokker bij jouw in de buurt op te zoeken. Ondanks de regels die zijn opgenomen in het fokregelement heb je er goed aan gedaan alle aandachtspunten nog een keer onder de loep te nemen.

Een betrouwbare fokker vinden bij jouw in de buurt doe je eenvoudig door naar de website te gaan van de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier (NVJRT).

Door te zoeken op je eigen provincie vind je eenvoudig alle aangesloten fokkers binnen jouw regio.

Één reactie op “Hoe vind je een betrouwbare jack russell fokker?

 1. klopt helemaal wat ik hier lees
  super fijne hondjes ik heb altijd jack russels gehad ooit wel 2 a 3 nu word ik ouder is een goed
  ik heb er nu een is 20 jaar ziet niet meer veel meegemaakt vaak denk je nu is het de laaste mand maar hij knabbelt weer op en is weer snel
  als deze komt te overlijden wil ik er zeker weer een maar je verschiet nu van de prijzen 800 tot 1250. niet normaal vindt ik dit en dadelijk de carona tijd voor bij mensen gaan weer werken en ze worden gedumpt erg vind ik dit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *