Is een jack russell kindvriendelijk?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

”De jack russell: een vrolijke onvermoeibare hond, maar is de de jack russell kindvriendelijk genoeg om bij jou in te trekken?”


Hoe leuk is het voor je kind om op te groeien met hun eigen hondje! Niet alleen voor je hondje, maar vooral voor je kind is opgroeien met een hond de juiste stap voor een betere ontwikkeling.

De jack russell is nieuwsgierig aangelegd en altijd op zoek naar een maatje, een kind kan hier zeker een goede invulling aan geven mits jij je kind de goede opvoeding geeft.

Maar is de jack russell ook kindvriendelijk of laat hij ze toch liever links liggen?

Bron: http://www.jack-russell-terrier.be/

Inhoudsopgave

Is een jack russell kindvriendelijk te noemen?

Een jack russell zal zich meer dan vereerd voelen om een nieuw vriendje te mogen ontvangen. Hij zal net zo blij zijn als jullie dat er eindelijk een nieuw gezinslid bij mag komen in huis. Maar misschien wel net zo belangrijk om te weten: Is je jack russell met kinderen net zo goed in de omgang als met jou?

De jack russell zal bij een goede opvoeding ongetwijfeld jouw baby met respect behandelen. Lekker spelen, kroelen of lekker samen slapen, je jack russell is er allemaal voor in. Wel is het verstandig om je hond te laten wennen aan het nieuwe gezinslid. Het is tenslotte wel een hele verandering in het leven van je hond.

Net als bij nieuwe dieren die we thuis krijgen is het bij de jack russell wel beter om je hond al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de baby. Jack russells kunnen namelijk op latere leeftijd slechter tegen veranderingen in hun leven dan wanneer ze jong zijn.

De huisregels voor een kindvriendelijke jack russell

Een nieuw gezinslid vraagt om acceptatie. Hiervoor is respect van beide kanten een aspect wat niet mag ontbreken binnen het gezin. Het vraagt niet alleen om regels bij de hond maar ook om regels voor je kind.

Regels voor de hond

  1. Laat je hond nooit alleen achter met je kind
  2. Leer je hond af om te “vragen naar eten” wanneer je kind eet
  3. Laat je hond niet opspringen naar je kind
  4. Leer je hond af om in de buurt van je baby te komen als jij hem vast houd
  5. Laat je kind rustig met zijn vriendjes spelen zonder dat de hond hen ziet al “vijand”

1. Laat je hond nooit alleen achter met je kind

Thuis heeft je hond zijn eigen plek, laat hem niet zelf in de buurt van de baby komen maar doe dit eerst alleen als hij in de bench zit. Laat je hond ook nooit alleen met je kind achter, je weet namelijk nooit hoe je jack russel zal reageren wanneer jij als baas niet in de buurt bent.

Baby’s zijn onvoorspelbaar en kunnen je jack russell onbewust pijn doen. Voor je jack russell kan dit een signaal zijn om van zich af te bijten. Over het algemeen zal je jack russell zich inhouden maar toch blijft de boodschap: Let op het gedrag van je kind in de buurt van de hond.

2. Leer je hond af om te “vragen naar eten” wanneer je kind eet

Ondanks dat onze jack russells dagelijks genoeg te eten krijgen zijn ze toch geneigd om meer te eten dan ze nodig hebben. Vooral het zogenaamde ”bedelen” is voor deze kindvriendelijke hond nog wel eens moeilijk te weerstaan. Laat je kind dan ook nooit toegeven door de hond eten van hem te geven.

Een jack russell zal namelijk de volgende keer ook proberen om dit voor elkaar te krijgen bij je kind. Leer hem daarom te begrijpen dat het alleen op vaste tijden van de dag etenstijd is voor hem. Jack russells hebben ook al snel kans op overgewicht, daarom is het aan te raden hem niet te veel te laten snoepen.

3. Laat je hond niet opspringen naar je kind

Een hond die speelt met zijn maatje is natuurlijk geweldig. Toch zijn onze honden vaak geneigd om hierin door te slaan. Hoe leuk het er vaak ook uit ziet, opspringen naar je kind is gevaarlijk omdat je kind hierdoor om kan vallen. Daarom is het van belang om dit gedrag bij jezelf ook niet te stimuleren.

Opspringen is een manier van begroeten voor de hond. Toch kunnen we dit gedrag afleren door je hond consequent op te voeden en vast te houden aan een positieve benadering.

4. Leer je hond af om in de buurt van je baby te komen als jij hem vast houd

Voor je pasgeboren jack russell is alles nieuw. Hij vind alles leuk en interessant, zo ook je baby. Laat je hond niet gelijk de hele dag in de buurt van je baby. Dit kan namelijk zorgen voor de nodige irritaties bij je hond.

Laat ze langzaam maar zeker een band opbouwen door je hond steeds vaker wat langer bij je baby in de buurt te laten komen. Ook is het verstandig om je pup aan te leren dat hij niet op de bank mag komen als jij hier zit met je baby. Hij krijgt aandacht wanneer jij klaar bent met de baby en dat moet hij leren accepteren.

5. Laat je kind rustig met zijn vriendjes spelen zonder dat de hond hen ziet als “vijand”

Een jack russell is geneigd alles te beschermen wat hem lief is. Wanneer er een dreiging lijkt te zijn tot gevaar zal hij niet te lang afwachten. Hij staat klaar om zijn maatje te beschermen als dat nodig is. Maar natuurlijk zal je kind ook wel eens willen stoeien met zijn vriendjes.

Pas hier alleen wel mee op. Laat je kind nooit stoeien in de buurt van je hond. Je jack russell kan namelijk geen onderscheid maken tussen stoeien en vechten. Je kan het je kind niet verbieden, daarom laten we de hond niet altijd in de buurt van je kind. Dit alles zorgt ervoor dat je jack russell kindvriendelijk blijft.

De huisregels voor je kind

Je hond kun je al veel dingen leren, maar ook je kind zul je de nodige regels op moeten leggen. Al kijken we alleen nog maar naar de omgangsregels met de hond. Als baby zijnde kun jij je kind nog weinig bij brengen over de omgang met je hond, toch is het wel van belang hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen.

Het is aan te raden de volgende dingen aan te leren bij je kind:

  1. Leer je kind de jack russell met respect behandelen
  2. Laat je kind nooit zomaar aan de spullen van je hond komen
  3. Leer je kind aan te geven als de hond iets fout heeft gedaan
  4. Laat je kind niet op de grond spelen wanneer de hond in de buurt is
  5. Leer je kind de hond te aaien onder de kin in plaats van over de kop

1. Leer je kind de jack russell met respect behandelen

Het klinkt misschien als vanzelf sprekend maar het word maar wat vaak vergeten. Leer je kind goed om te gaan met je jack russell. Hoewel we onze jack russell geleerd hebben om goed te zijn voor ons kind zal dit wel van 2 kanten moeten komen.

Wanneer dit niet het geval is zal je hond zich eerder aangevallen voelen. Het hoeft alleen maar een verkeerde aanraking te zijn om je hond op scherp te zetten. Ondanks dat je jack russell kindvriendelijk is blijft het belangrijk om je kind respectvol om te laten gaan met je jack russell.

2. Laat je kind nooit zomaar aan de spullen van je hond komen

Wanneer je hond aan het eten of aan het drinken is heeft hij liever niet dat je zijn aandacht opeist. Soms zie je nog wel eens dat kinderen aan de voer of drinkbak zitten terwijl je hond deze gebruikt. Doe dit vooral niet! Je jack russell kan dit namelijk zien als een bedreiging.

De boodschap is dan ook om je hond gewoon met rust te laten wanneer hij aan het eten of drinken is. Jij wilt tenslotte ook niet gestoord worden tijdens je maaltijd.

3. Leer je kind aan te geven als de hond iets fout heeft gedaan

Kinderen weten vaak nog niet zo goed wat ze als verkeerd gedrag moeten omschrijven bij de hond. Leer je kinderen aan om het gewoon te zeggen wanneer de hond iets doet wat niet mag. Als je niet precies weet wat er gebeurt is kun je op deze manier altijd achterhalen wat de oorzaak is geweest van dit gedrag bij de hond.

Gedragsproblemen hebben altijd een oorzaak. Straf je hond alleen als je gelijk ziet wat hij fout heeft gedaan, op deze manier beseft hij namelijk dat hetgeen dat hij op dat moment deed fout is. Zo blijft je jack russell kindvriendelijk en braaf.

4. Laat je kind niet op de grond spelen wanneer de hond in de buurt is

De vierde regel die jij zelf in acht moet nemen is dat jij je hond niet in de buurt van je kind moet laten als hij/ zij op de grond aan het spelen is. Je jack russell kan je kind op deze manier namelijk veel sneller verwonden. Soms kan een jack russlel druk overkomen terwijl hij gewoon enthousiast is.

In dit geval heeft hij vaak zelf niet door wanneer hij iemand bezeerd met zijn staart of tanden. Ook zal je jack russell denken dat hij nu de baas kan spelen over je kind, aangezien hij nu even groot is als hem.

5. Leer je kind de hond te aaien onder de kin in plaats van over de kop

Wat veel mensen niet weten is dat een aai over de kop van je hond een slechte eerste indruk kan wekken. Het kan namelijk voor sommige honden als bedreiging overkomen. Vooral voor een kind is het goed als hij je jack russell niet over de kop maar onder de kin aait.

Niet alleen de kin, maar ook de schouders en borst van de hond zijn veilige gebieden om de hond te aaien.

Conclusie

Het vraagt even om doorzettingsvermogen om je hond en je kind goed met elkaar om te laten gaan. Maar wat krijg je er uiteindelijk allemaal voor terug? Een hond die ongetwijfeld een maatje voor het leven heeft gevonden!

Ben je nou op zoek naar nog meer leuke weetjes, tips en adviezen voor een betere omgang met je jack russell? Kijk dan eens naar de nieuwe review over ”Het complete handboek voor de jack russell” en word de baas waar je jack russell trots op mag zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *