Jack russell agressief

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

” Is jouw jack russell agressief? Dan kan het zomaar zijn dat je hier zelf de oorzaak van bent. We behandelen hier enkele veel voorkomende problemen en werken toe naar een passende oplossing.

Agressie onder honden vormt een serieus probleem. Bij onze jack russell zien we dit vaak terug in zijn onbevreesde karakter en onvermoeibare conditie. Een jack russell kan zeker de hond van uw dromen worden, mits jij voor de juiste aanpak kiest.

Maar waarom is je jack russell agressief? En vooral belangrijk: wat kunnen we tegen dit gedrag doen.

In dit artikel gaan we verder in op de oorzaken van dit agressieve gedrag.

Inhoudsopgave

Waarom vertoont je jack russell agressief gedrag?

Onze honden kunnen soms gedrag vertonen dat we niet helemaal kunnen plaatsen. Je kunt jezelf er flink druk om maken en afwachten of direct actie ondernemen om ervoor te zorgen dat je hond weer de oude word.

Jack russells kunnen op allerlei manier naar voren laten komen dat ze iets niet leuk vinden. Hier is agressie een belangrijke kopspeler in. Agressief gedrag onder de jack russell is iets wat we absoluut niet moeten accepteren. Het agressieve gedrag begint vaak klein en onschuldig, maar kan zeker uitgroeien tot een hond met de nodige gedragsproblemen.

Maar wat is nou uiteindelijk de reden waarom onze jack russell agressief gedrag vertoont? Agressie kan bij de jack russell meerdere onderliggende oorzaken hebben, namelijk:

  1. Agressief door angst
  2. Agressief door pijn
  3. Agressief door gebrek aan leiderschap

1. Agressief door angst

Een jack russell kan in zijn leven flink wat angst opbouwen. Al kijken we alleen nog maar naar verlatings angst. Een jack russell kan namelijk niet te lang alleen zijn. Herken jij de signalen al die bij verlatingsangst om de hoek komen kijken?

Maar niet alleen verlatingsangst kan je jack russel in zijn greep krijgen. Je jack russell kan zoal angst opbouwen door:

  • Andere dieren
  • Bepaalde geluiden
  • Te weinig ruimte

De jack russell terriër en de parson russell terriër staan beide bekend als sterke honden die niet snel zullen toegeven. Het is een hond met een sterk eigen ego, wat hem nog wel eens in de problemen brengt.

Ook bepaalde geluiden kunnen je hond flink irriteren. Neem bijvoorbeeld het geluid van een wasmachine of een stofzuiger. Maar ook met de knallen bij oud en nieuw kan je jack russell agressief gedrag vertonen.

Een jack russell heeft ruimte nodig. Woon je in een flat gebouw met een kleine kamer dan kan je jack russell agressief worden. Hij heeft zijn ruimte en beweging meer dan nodig om normaal te kunnen functioneren.

2. Agressief door pijn

Een agressieve jack russell heeft altijd een oorzaak. In het dagelijks leven moet jij je hond dan ook goed in de gaten houden.

Het kan namelijk zomaar zijn dat je jack russell agressief is doordat hij last heeft van pijn. Een jack russell heeft kans op meerdere voorkomende ziektes. Een jaarlijkse controle bij de dierenarts zorgt ervoor dat deze problemen op tijd aan het licht kan worden gebracht.

Je kan het bijvoorbeeld merken aan dat je jack russell niet meer geaaid wil worden of dat hij anders gaat lopen. Twijfel jij eraan of je jack russell agressief is door pijn? Ga dan direct naar je lokale dierenarts.

3. Agressief door gebrek aan leiderschap

Een jack russell heeft, net als alle andere honden behoefte aan een leider. Iemand met gezag die hem verteld wat hij wel en wat hij vooral niet mag doen.

De meeste mensen denken hier te gemakkelijk over wanneer ze de keuze maken om een jack russell in huis te nemen. Vooral als de jack russell je eerste hond is moet je zorgen voor een goede opvoeding om problemen in de toekomst te voorkomen.

Gebrek aan leiderschap laat zich zien in het niet willen luisteren naar de baas en het doordringen van zijn eigen zin. Zoek een balans tussen straffen en belonen en je jack russell zal je beste maatje worden.

De oplossing voor een agressieve jack russell

Natuurlijk willen we dat onze jack russell het naar zijn zin heeft en het agressieve gedrag achterwege laat. Om dit te bereiken zullen we vast moeten houden aan een strenge tot assertieve opvoeding.

Een hond word namelijk niet agressief geboren, maar agressief gemaakt. Wij mensen zorgen er uiteindelijk namelijk voor dat onze jack russell zich tot deze agressie keert.

De volgende tips zullen ervoor zorgen dat je weer de baas zal worden over je jack russell:

Opvoeding

De ene jack russell is de andere niet, maar over het algemeen kunnen we ervan uitgaan dat je hond met veel oefenen de stap kan maken richting een lieve hond.

De opvoeding van je jack russell is meer dan belangrijk om hem goed in toom te houden. Je jack russell zal vanaf zijn geboorte getraind moeten worden om gedragsproblemen later te voorkomen. Hier is de baas dus iemand die de hond zal moeten begeleiden en waar nodig africhten.

Je hond is namelijk op jonge leeftijd nog goed te sturen. Moet jij later nog je hond opvoeden? Dan zal dit een stuk meer moeite kosten.

Wees duidelijk en daad krachtig

Praat met duidelijke taal. Geef jij je hond een commando? Ga dan net zo lang door tot hij deze opvolgt. Dit kan veel verwarring bij de hond voorkomen.

Wanneer je hond echt niet wil luisteren is het van belang hem op dat moment even geen aandacht meer te geven. Hij beseft nu dat hij iets niet goed heeft gedaan en dat hij toch zal moeten gehoorzamen.

Je zult merken dat dit je steeds makkelijker af gaat en dat je hond beter naar je gaat luisteren. Onthoud goed: jij bent de baas, niet je hond.

Gebruik geen elektrische halsband

Vaak willen mensen niet de moeite nemen om hun jack russell de opvoeding te geven die ze nodig hebben. Ze denken dat een elektrische halsband uitkomst bied tegen het agressieve gedrag van de hond.

Een elektrische halsband bij de hond zorgt ervoor dat jij je hond een schok kan geven op momenten dat hij iets fout doet. Het gebruik van de verkeerde halsband bij je jack russell kan juist het agressieve gedrag verergeren.

Je jack russell kan na veel schokken “gewend” raken aan het gevoel en niet meer normaal reageren. Als je hond door heeft dat jij het bent die de schokken toedient zal hij uiteindelijk nog agressiever worden.

Het complete handboek voor een agressieve jack russell

Een jack russell trainen doe je niet in één dag. Het vraagt om veel geduld, discipline en doorzettingsvermogen van de baas. Toch kan een agressieve jack russell ons flink bezig houden.

We zijn in ons leven dan ook zeker niet op zoek geweest naar een agressieve hond. Integendeel, we willen een hond die zich altijd gehoorzaam gedraagt en naar ons luisterd.

Ben jij op zoek naar meer waardevolle tips, trainingsadviezen en verschillende trainingstechnieken voor je hond?

Dan is dit het moment om je hond naar jou te laten luisteren!

Jaa, ik wil een gehoorzame hond!

Wat krijg je hiervoor terug?

  • 60 dagen niet goed? Geld Terug garantie!
  • Exclusieve trainings programma's voor de beste opvoeding
  • Levenslange updates

”Het Complete Handboek Voor De Jack Russell” is een E-book geschreven door experts op het gebied van gedragsproblemen bij de jack russell. Jarenlange studie heeft het mogelijk gemaakt om een “alles in één” handboek te schrijven die helpt je hond beter naar jou te laten luisteren.

Review over het complete handboek voor de jack russell

Ben jij toch nog niet helemaal overtuigd geraakt van het handboek en wil je precies weten wat er allemaal in het boek terug te vinden is? Bekijk dan eens onze review over het complete handboek voor de jack russell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *