Jack russell als jachthond

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Als jager ben jij op zoek naar een hondje die je dagelijks kan helpen met het opsporen van wilde dieren. Een hond met veel moed en kracht die altijd door zal zetten.

Maar is de jack russell ook als jachthond geschikt? Of kun je toch beter doorzoeken? We gaan er in dit artikel verder op in en laten je zien wat dit kleine hondje allemaal in huis heeft!

Inhoudsopgave

Is een jack russell geschikt als jachthond?

De jack russell is een geboren jager. De geschiedenis van deze hond is dan ook ontstaan door zijn jagers verleden. Dominee John Russell kwam hier al snel achter toen hij een jack russell kocht van een boer uit de buurt.

Dominee John Russell was gek op de vossenjacht, waar de jack russell perfect voor geschikt bleek te zijn. Door zijn smalle boven lichaam en korte pootjes kroop hij eenvoudig het hol van de vos in. De vossen schrokken en sloegen op de vlucht. Dit is waar dominee John Russell in actie kon komen met zijn jacht geweer.

Oorspronkelijk is de jack russell dus eigenlijk gefokt voor de jacht. Later toen mensen hun dieren ook in huis haalden werd het een echte gezinshond. Toch blijft het jagersverleden in het bloed zitten van een jack russel. De actieve intelligentie van een hond zijn eigenschappen die bij de jack russell absuluut niet ontbreken!

Waar kun je op jagen met een jack russell?

Wanneer je dit kleine hondje ziet zou je niet zeggen dat hij zoveel ambitie heeft om te jagen. Toch kan de jack russell met zijn geringe lengte heel wat beesten aan. Het is een hond met een sterk karakter die niet zomaar de kaas van zijn brood laat eten.

Hoewel de jack russell in eerste instantie alleen werd gebruikt voor de vossenjacht is hij ook een ster in de jacht op ongedierte. We zien de jack russell dan ook steeds vaker terug op boederijen. Hier zorgt de hond ervoor dat alles vrij blijft van ongedierte, een echte alles kunner dus!

Wat voor ongedierte kun je dan zoal aan denken?

  • Muizen
  • Ratten
  • Duiven

Bekijk hier maar eens hoe de jack russel het doet in de ratten jacht:

De goede neus van de jack russell zal effectief te werk gaan om het ongedierte op te sporen. Hij vind eenvoudig alle ratten en muizen gangen in de buurt. Met zijn pootjes graaft hij snel een weg richting hun hol en pakt het beest vast om hem vervolgens te kunnen doden.

Bij een goede opvoeding zal jouw jack russel echt voor je klaar staan. Hij zal er alles aan doen om aan zijn baasje te laten zien wat hij kan. Het zal je verbazen tot welke prestaties deze jachthond in staat is.

Hoe maak ik van mijn jack russell een jachthond?

Dat de jack russell een hond is met een jagersverleden merken we maar al te vaak. Het is een hond met een sterke eigen zinnigheid die een degelijke opvoeding nodig heeft. Wil jij je hond opvoeden als een jachthond? Dan zal je vroeg moeten beginnen met leren.

Voordat je een jack russell in huis haalt doe je er in iedergeval goed aan om je jack russell te kopen bij een erkende fokker in de buurt. Zo ben je er zeker van dat je hond geen erfelijke aandoeningen met zich mee draagt. De jack russell training begint bij de basis:

  1. Goed leren luisteren naar zijn baasje.
  2. De juiste commando’s opvolgen
  3. Trainen met een dummy
  4. Jacht technieken bij brengen

1. Goed leren luisteren naar zijn baasje.

Is de jack russell jouw eerste jachthond? Dan moet jij wel een duidelijke gebruiksaanwijzing hebben. Als jij de goede dingen doet dan kun je een jack russell gemakkelijk trainen. Weet jij niet wat hij nodig heeft? Dan kan het zomaar zijn dat je jack russell de touwtjes in eigen handen neemt.

Het is vanzelfsprekend dat jij je jack russell niet in 1 dag leert kennen. Neem er daarom de tijd voor en overhaast het vooral niet. Volg het op en je hebt een maatje voor het leven!

2. De juiste commando’s opvolgen

Zowel de jack russell terriër als de parson russell terriër hebben allebei een baas nodig die ze de weg wijst. Vroeger toen honden nog in groepen samen leefden was er ook een duidelijke leider die boven de groep uit kwam.

De jack russell is hier vandaag de dag nog steeds naar op zoek. Dwing je hond niet, maar laat ook zeker geen steken vallen door je hond niet de juiste commando’s op te laten volgen.

3. Trainen met een dummy

Om je hond duidelijk te maken dat hij achter iets aan moet rennen zal je hem moeten trainen met een trainings dummy. Je vind de trainings dummy’s in alle soorten en maten. Afhankelijk van de grote van jouw hond kun je kiezen voor een grote of een kleine dummy.

Natuurlijk geef jij je hond na een intensieve training met de dummy een heerlijke beloning. Benieuwd naar waar een jack russell echt gek op is? Kijk dan eens hier!

4. Jacht technieken bij brengen

Misschien wel het belangrijkste: Je hond de juiste jacht technieken bij brengen. Je hond moet leren dat hij klein wild wel kan pakken, maar groot wild over moet laten aan de baas. Het is bij de vossenjacht belangrijk je hond te leren blaffen als hij achter vos aan zit. Zo kun je de vos nooit uit het oog verliezen.

Ook wanneer de jacht op vossen onder de grond verder gaat zal de jack russell door moeten gaan. Je zult de hond dus veel moed en zelfvertrouwen moeten meegeven om je hond geschikt te maken voor de jacht.

Je jack russell trainen met Het Complete Handboek Voor De Jack Russell

Om je jack russell klaar te stomen voor de jacht zal je geduld soms op de proef worden gesteld. We willen dan ook zeker niet dat onze hond gedragsproblemen oploopt door een verkeerde opvoeding.

Wil jij er als jack russell eigenaar zeker van zijn dat je pup de goede opvoeding mee krijgt? Kies dan voor Het Complete Handboek Voor De Jack Russell.

Waarom kiezen voor Het Complete Handboek Voor De Jack Russel?

  • Informatie en tips van experts
  • Garantie voor een gehoorzame jack russell
  • 60 dagen niet goed? Geld terug garantie

In het boek vind je ook verschillende trainingstechnieken terug die voor de jacht erg goed van pas kunnen komen.

Bekijk ook eens onze review over het complete handboek voor de jack russell.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *