Jack russell asiel

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Een veilig thuis bieden voor een hond in nood is het mooiste wat jij hem kan brengen. Ben jij op zoek naar een jack russell? Overweeg dan eens om er een te nemen uit het asiel.

Ook jij zult merken dat een hond uit het asiel een maatje voor het leven kan worden. Wij zetten alle punten voor jou op een rijtje en laten je inzien dat een jack russell uit het asiel zeker de moeite waard is.

Inhoudsopgave

Waarom brengen mensen hun jack russell naar het asiel?

Jaarlijks worden er zo’n 500 honden naar het asiel gebracht. In het asiel vinden we honden in allerlei soorten en maten die voornamelijk uit Nederland afkomstig zijn. Bij een hond uit het asiel moeten de meeste mensen gelijk denken aan een huisdier dat verwaarloosd en vergeten is achter gelaten, maar gelukkig is dit vaak niet het geval.

Wij mensen nemen soms beslissingen zonder er goed over na te denken, zo ook met onze huisdieren. Mensen vergeten dat dieren tijd, geld en energie kosten en verliezen hun jack russell al snel uit het oog. We zien dan ook dat onze hond zichzelf vanaf dat moment niet meer kan vermaken. Wanneer een hond zich verveelt en thuis geen aandacht krijgt kan hij zich nog wel eens gaan misdragen. Dit is dan ook meestal het punt waarop mensen hun huisdier naar het asiel brengen.

Kijk voordat jij een hond neemt dus vantevoren goed naar jouw persoonlijke situatie. Ben jij niet bereid je hond 3 tot 4 keer per dag uit te laten? Neem dan liever geen jack russell. De jack russell is een hond die zijn beweging en aandacht nodig heeft om zijn jacht instinct te onderdrukken. Maak dus voor jezelf een bewuste keuze, zo voorkom je dat jij uiteindelijk ook je huisdier naar het asiel moet brengen.

Wat doet het asiel?

Het asiel is een opvang voor honden die mensen wegens omstandigheden niet meer in huis willen hebben. Hierbij kan je denken aan tijdgebrek, geldnood of problemen in huis. Ieder dier in Nederland heeft recht op een goed en veilig thuis en kan bij calamiteiten altijd hierheen gebracht worden.

Niet alleen dieren uit Nederland, maar ook dieren uit andere landen worden regelmatig ondergebracht in het asiel. In het asiel worden niet alleen dieren opgevangen die door hun baasje hier ondergebracht zijn, maar ook dieren die zijn achtergelaten. De eerste 2 weken heeft de eigenaar de kans om het dier op te komen halen. Daarna vervalt deze regeling en mag het dier worden verkocht.

Iedere hond, groot of klein heeft jou wat te bieden. Ga eens vrijblijvend langs bij het asiel om een kijkje te nemen of jou hond er tussen staat. Het personeel staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Je zit nergens aan vast en kan thuis nog eens rustig nadenken voordat jij je keuze maakt.

De voor en nadelen van een hond uit het asiel

Als we het hebben over een hond kopen dan nemen we liever geen onnodige risico’s. Een hond met onderliggende problemen kan ons namelijk veel geld kosten. Daarom geven we meestal de voorkeur aan een gezonde rashond die we kopen bij een erkende fokker in de buurt.

Een jack russell van jongs af aan in huis nemen voorkomt weglopen en gedragsproblemen, dit is waarom we liever een hond kopen bij een fokker in de buurt. Honden uit het asiel zijn vaak al een paar weken oud en hebben al wat meegemaakt waardoor ze in het asiel zijn beland.

We zetten hier de voor en nadelen eens op een rijtje.

Geld

De voornaamste reden waarom mensen een jack russell uit het asiel nemen is toch wel het geld wat er voor een rashond moet worden betaald. Een jack russell kost bij een erkende fokker zo tussen de 800 en 900 euro. Dit is veel geld en dat heeft niet iedereen ervoor over.

Bij een hond van een erkende fokker heb jij wel de zekerheid dat je hond in een goede omgeving is opgevoed en vervolgens bij jou in huis komt. bij een jack russell uit het asiel mis je deze zekerheid en weet je nooit zeker of je hond later nog gedragsproblemen ontwikkeld. Wel kan jij je altijd zelf inzetten om dit tegen te gaan.

Gedragsproblemen

Of je een jack russell neemt uit het asiel hangt helemaal af van jouw persoonlijk situatie. Zit het dier in het asiel vanwege zijn gedragsproblemen? Dan kun jij als beginneling deze hond beter niet nemen. Jack russells vragen namelijk om een speciale aanpak in hun opvoeding.

De jack russell stond vroeger beter bekend als jachthond. Hij heeft alle eigenschappen van een actieve hond en heeft zijn beweging dan ook hard nodig. Ook is het een hond die een baas nodig heeft die aandacht aan hem schenkt. Wanneer dit aan het begin al misgaat is het nog lastiger om je jack russell naar jou te laten luisteren. Jij als baas bent de enigste die hier een positieve draai aan kan geven.

Lastig te trainen

Een hond die in het asiel heeft gezeten kan moeilijker te trainen zijn. Vooral bij honden die wat ouder zijn kunnen deze problemen zich voordoen. Vaak hebben ze een baas gehad die zich niet als leider heeft opgesteld, dit is juist bij een jack russell heel erg belangrijk.

Gelukkig weten de verzorgers vaak wat de hond wel en niet prettig vind. Zo kan de ene hond bijvoorbeeld beter met kinderen als de andere en kan de ene hond wel tegen drukte en de andere juist niet. Voordat jij de hond in huis krijgt word er dan ook goed gekeken of jouw situatie wel goed bij de hond past.

Socialisatie

Socialisatie is voor een hond meer dan belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat honden die langere tijd vast zitten in het asiel last krijgen van stress waarbij sommige honden zelfs een traumatische ervaring kunnen krijgen.

Een hond die al een tijdje in het asiel heeft gezeten raakt gewend aan zijn leven hier. De isolatie en de beperkte contacten maken het moeilijk om nog mee te komen in het dagelijks leven. Je hond zal erg moeten wennen aan zijn nieuwe situatie en heeft tijd nodig om zijn plekje te vinden.

Inentingen

Een hond uit het asiel bied een aantal voordelen. Alle honden die worden opgenomen zijn namelijk ingeënt, gechipt, ontwormd en ontvlooid. Het dierenasiel is daarnaast ook verplicht om een gezondheidsverklaring te tekenen voor je nieuwe huisdier.

Dit is zeker niet onbelangrijk als we kijken naar welke veel voorkomende ziektes een jack russell allemaal kan krijgen. Natuurlijk krijg jij bij een erkende fokker ook deze zekerheid. Deze en andere zaken worden allemaal opgeschreven in het vaccinatieboekje.

Ik weet nog niet zeker of ik wel een jack russell is uit het asiel wil

Na het lezen van dit artikel weet jij al heel wat meer over honden uit het asiel. Toch blijft de definitieve keuze lastig om te maken. Ben jij er nou ook nog niet helemaal uit en wil je nog niet vast zitten aan een hond uit het asiel? Dan bied een opvanghond de oplossing.

Kiezen voor een opvanghond

Maar wat is een opvanghond dan precies? Een opvanghond is een hond die tijdelijk bij jou ondergebracht word totdat er een nieuw thuis voor hem is gevonden. Een opvanghond is perfect voor mensen die nog niet helemaal zeker zijn of ze wel een hond willen en eerst eens kennis willen maken met het karakter van de hond.

In ruil voor zorg en aandacht word de hond tijdelijk bij jou ondergebracht. Niet alleen honden uit het asiel kunnen worden gekozen als opvanghond, maar ook dieren uit het buitenland. Dit is een heel goed alternatief voor zwerfhonden die op deze manier een onderkomen kan worden geboden. Wat is er tenslotte mooier dan een dierenleven dat jij hebt kunnen redden?

Wat word er van jou verwacht?

Voordat jij in aanmerking komt voor een opvanghond word er natuurlijk wel wat van jou verwacht. Het is iniedergeval belangrijk om de hond een fijn en veilig thuis te kunnen bieden. Daarnaast is het van belang om je positief in te zetten om de hond aandacht, begeleiding en verzorging te geven. De hond zal zich pas echt op zijn gemak voelen als jij een plekje voor hem vrij maakt en hem de liefde geeft die hij verdient.

Heb jij nog nooit eerder een hond thuis gehad en weet je niet goed wat je kan verwachten? Dan is een opvanghond ook perfect voor jou! Wel is er enigzins ervaring nodig omdat de hondjes vaak een stressvolle tijd achter de rug hebben. Een opvanghond lijkt misschien de ideale keus, maar vergeet niet dat er veel bij komt kijken. Soms zijn de honden nog niet zindelijk en kan het zijn dat de hond gedragsproblemen vertoont. In dit geval moet je sterk in je schoenen staan om dit tegen te gaan.

De voor en nadelen van een opvanghond

Een opvanghond bied net als een normale hond zijn voor en nadelen. Het voordeel van een opvanghond is dat deze niet permanent bij jou in huis blijft wonen waardoor je niet aan de hond vast zit. Ook kost een opvanghond jou minder geld en word het geld voor de dierenarts gewoon vergoed zolang de hond bij jou thuis verblijft.

Het nadeel bij een opvanghond is dat je nooit goed weet hoe zijn karakter zich bij jou zal ontwikkelen. Hoewel de meeste mensen eerlijk zijn over het karakter van hun hond kan het toch zijn dat de hond toch niet lekker op zijn plek voelt. Dit kan uiteindelijk allerlei oorzaken hebben, maar jij bent het die hier voor een groot deel invloed op heeft.

Nog een nadeel van een opvanghond is dat je hem weer moet laten gaan wanneer er een plekje voor hem is gevonden. Natuurlijk kun jij ook tot het besluit komen om de hond zelf te houden, dit is alleen wel iets wat je tijdig moet beslissen. Het zou natuurlijk jammer zijn als jij de hond weer moet laten gaan.

4 reacties op “Jack russell asiel

 1. Wij hebben 3 Jack Russels gehad waarvan de laatste Bowi. Op 32 aug 2021 hebben we hem tot ons grote verdriet moeten laten in slapen. Als we ooit weer een hond willen nemen we weer een Jack Russel. We hebben altijd zoveel plezier gehad met deze honden. Deze keer word het wel een Jack uit het asiel die verdienen een goed tehuis. We zijn op dit moment druk bezig met zoeken!

  1. Hallo Riena Vos
   Ik zag je berichje staan en ik weet via een vriendin dat ze haar jackrussel weg moet doen i.v.m omstandigheden. Reu van 2 jaar oud.

 2. Super
  Heel goed,afscheid is heel moeilijk,ik spreek uit ervaring.
  Heb zelf drie jack russels gehad moeder is 16jaar geworden en heeft bij ons vier jongen gekregen twee zelf gehouden en twee naar een vriendin.
  Mandy is dit jaar 15 jullie ingeslapen
  Spyky is 8 augustus jongstlede ook ingeslapen nadat hij acuut nierfalen heeft gekregen mede uit verdriet.
  We missen ze elke dag na 16jaar met hun samen te zijn geweest
  Alleen zeg ik geef jezelf de tijd en doe het niet uit verdriet
  Wat ik wel respecteer is dat je het diertje uit het asiel wilt halen nochmaals super
  Als wij het verdriet een beetje verwerkt hebben zullen wij zeker het zelfde doen
  Sterkte

 3. Hallo Riena Vos
  Ik zag je berichje staan en ik weet via een vriendin dat ze haar jackrussel weg moet doen i.v.m omstandigheden. Reu van 2 jaar oud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *