Jack russell bijten afleren

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

”Een jack russell bijten afleren is nog niet zo makkelijk als dat het lijkt”

Heeft u ook last van een jack russell die maar niet wil stoppen met bijten? Dan heb je een serieus probleem. Bij een bijtende hond is het niet meer mogelijk om normaal een rondje met je hond te lopen of mensen bij je thuis te ontvangen.

Leer daarom nu hoe jij je jack russell de opvoeding geeft die hij nodig heeft en snel van zijn slechte gedrag af komt.

Inhoudsopgave

Geschiedenis van de jack russell

Om te leren begrijpen waarom een jack russell deze gedragsproblemen vertoont moeten we een stuk terug in de tijd. De oorsprong van de hond is namelijk al 30.000 jaar geleden ontstaan.

Wist je bijvoorbeeld dat de hond afstamt van de wolf? Na jarenlang fokken tussen wolven en honden zijn er talloze soorten ontstaan. De honden trokken in groepen rond en leefden van de jacht op andere dieren.

Later in de tijd van jagers en verzamelaars ontdekten onze mensen de hond. Dit was een periode waarin de hond voornamelijk werd gebruikt als roofdier om bepaalde prooidieren te vangen. Onze honden zijn na jaren lange tijd al goed geïntegreerd binnen onze samenleving. Waar het ooit begon als een groep rondtrekkende dieren worden honden nu voornamelijk gebruikt als gezelschapsdier.

Dit neemt niet weg dat de jack russell nog steeds een hele goede jager is. Dagelijks word hier nog steeds goed gebruik van gemaakt om de jacht op ongedierte aan te gaan. Mede door zijn smalle lichaam en geringe lengte kan hij zich prima inzetten als jager. Vooral mensen die op een boerderij wonen en vaak last hebben van dit gespuis kunnen zeker profijt hebben van deze trouwe viervoeter.

Waarom bijt mijn jack russell?

Nu duidelijk is dat de jack russell een jagers geschiedenis achter zich heeft liggen kunnen we ons steeds beter inleven in het alledaagse leven van de hond en de situatie waarin hij verkeerd. Voor onze honden is er namelijk veel verandert op het gebied van leefomgeving en activiteit. Maar wat zet de hond er nou toe om mensen te bijten?

Voor jou, je kinderen en de mensen om je heen is er niets vervelender dan een hond die maar niet wil stoppen met bijten. Toch zien we het steeds vaker gebeuren dat de jack russell deze gedragsproblemen al op jonge leeftijd vertoont. Wat veel mensen niet weten is dat dit vaak onbewust word veroorzaakt door de baas zelf.

Het bijten bij een hond heeft vrijwel altijd een achterliggende oorzaak. Bijten is namelijk een natuurlijke reactie van de jack russell die word geactiveerd door gevaar om hem heen. De hond geeft hierbij duidelijke signalen af om zichzelf te beschermen tegen dit gevaar van buitenaf.

De belangrijkste oorzaken van bijten bij de jack russell

We zetten de 5 belangrijkste oorzaken van het bijten voor je op een rijtje, namelijk:

  • Agressie
  • Angst
  • Territorium afbakenen
  • Geprikkeldheid
  • Door een aandoening of ziekte

1. Agressie

Honden kunnen in hun leven flink wat agressie opkroppen. Ze kunnen zoal agressief worden van te weinig beweging of te weinig aandacht. Deze agressie mond zich vaak uit in het bijten van mensen of dieren, iets wat we dus altijd proberen te voorkomen.

Een agressieve hond herken je aan dat hij zijn lip optrekt en zijn tanden laat zien of begint te blaffen. Een hond geeft dus vaak van te voren een duidelijke aanwijzing dat hij het niet fijn vind wat je doet en klaar is om te bijten.

2. Angst

Angst onder honden is een serieus probleem en komt dan ook het meest voor bij honden. Jack russells kunnen bang worden van een baas die ze verkeerd behandelt, andere agressieve honden of een bepaalde omgeving waar ze bang voor zijn. Hierbij kun je denken aan een dierenarts of ruimtes waar de hond iets ergs heeft meegemaakt.

Als een hond bang/angstig is kunnen we dit herkennen aan de lichaamshouding van de hond. Zijn staart verdwijnt bij angstige momenten vaak tussen zijn benen. Ook kan het lichaam gaan trillen en trekt de hond zich terug in een hoekje.

3. Territorium afbakenen

Het territorium van een hond is heilig. Vroeger toen honden nog in groepen samen leefden hadden ze ook een eigen gebied afgebakend. Nu vandaag de dag zien we dit nog steeds terug bij onze dieren. Zo hebben jack russells nog steeds de neiging om hun spullen te beschermen. Denk hierbij aan eten of hun rustplaats.

De hond word in eerste instantie alleen geprikkeld als je op dit moment in zijn buurt komt. Wanneer je te dicht bij komt of zijn eten pakt kan hij zelfs agressief worden.

4. Geprikkeldheid

Een hond kan zich net als ons soms nog wel eens aan dingen storen. Je kunt dit merken aan dat de hond licht geprikkeld is. Vrijwel altijd zal je hond geprikkeld worden door geluid, te veel aandacht of andere honden/ katten.

Soms wil je hond het liefst even met rust gelaten worden. Belangrijk is dan ook om je hond deze rust te gunnen en hem zich even terug te laten trekken.

5. Door een aandoening of ziekte

Ondanks dat de jack russell bekend staat als een sterke hond die niet snel toegeeft kan hij toch last krijgen van bepaalde aandoeningen. Zo zijn er meerdere erfelijke aandoeningen waar een jack russell aan kan lijden. Wanneer je jack russell lijd aan een knie aandoening kunnen we dit vrijwel direct merken in het opstaan en lopen van de hond.

Als je te maken krijgt met een ernstige aandoening waarbij je jack russell zich niet lekker voelt raadpleeg dan altijd je dichtsbijzijnste dierenarts. Honden kunnen namelijk agressief worden als ze te lang rondlopen met deze klachten.

Jack russell bijten afleren

Nu we goed hebben leren begrijpen waarom onze jack russell mensen bijt zijn we natuurlijk op zoek naar een manier om je hond het bijten af te leren. Maar hoe kun jij je jack russell bijten afleren?

We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet:

1. Laat de hond zich veilig en vertrouwd bij jou voelen.

Honden voelen jou beter aan dan wie dan ook. Ze weten hoe jij je voelt door onze menselijke zintuigen waar te nemen. Je gezichtsuitdrukking, de manier waarop je praat en je doen en laten zijn de dingen waar je jack russell dagelijks op let.

Een hond zal al snel op jouw gedrag reageren door zich gesloten of juist agressief op te stellen. Zolang jij je niet vertrouwd voelt bij je hond zal hij zich ook niet op zijn gemak voelen bij jou.

2. Wees een voorbeeld voor je hond

Bij de geboorte van je jack russell is de hond zich nog niet bewust van alle normen en waarden die wij gewend zijn. Je hond zal dan ook ongetwijfeld op ontdekkingsreis gaan om te kijken hoe ver hij hierin kan gaan.

Laat echter duidelijk weten dat jij ook grenzen trekt en niet alles toe laat wat de hond doet. Vooral het speelse bijten word vaak te lang toe gelaten wat op latere leeftijd voor veel problemen kan zorgen.

Een jack russell bijten afleren vraagt om een rustige maar assertieve houding waarbij je geduld soms op de proef zal worden gesteld.

3. Laat zien dat jij de baas bent

Laat je hond vooral niet in het duister tasten door hem niet te leren wat wel en niet kan. Jack russells zijn sterk afhankelijk van een baas die ze leert om zich goed te gedragen.

De jack russell heeft ten slotte ook een lange tijd in een groep geleefd waar ze een duidelijke leider hadden. Hier zijn ze vandaag de dag nog steeds naar op zoek.

Een goede baas straalt dan ook altijd rust uit en reageert zijn frustraties nooit af op zijn hond. Een balans vinden tussen straffen en belonen zal dan ook niet gemakkelijk zijn. Maar met de benchtraining voor de jack russell kan je hond dit prima aanleren.

4. Zorg voor afleiding

Naast dat jij goed de normen en waarden moet laten zien aan je hond is het ook belangrijk om te zorgen voor afleiding. Hierbij kun je denken aan een lange wandeling of lekker spelen met je hond.

Beloon hem op momenten dat hij het verdient heeft en geef hem een leuk speeltje om mee te spelen op momenten dat hij alleen thuis is.

Voor altijd een gehoorzame hond!

Jack russells zijn honden die een sterke eigen wil hebben. Ze zijn soms licht dominant en denken de hele wereld aan te kunnen. Ook in de buurt van grotere honden laten ze zich graag van hun sterkste kant zien.

Van jongs af aan zal je dit gedrag gelijk tegen moeten gaan. Om echt een goed inzicht te geven van de stappen die hiervoor nodig zijn raad ik je aan om het handboek voor de jack russell te kopen. Hierin vind je een duidelijke handleiding waarin je alles terug kunt vinden met betrekking tot gedragsproblemen bij je jack russell.

Wil jij ook een gehoorzame hond? Laat je dan vandaag nog overtuigen!

De opvoeding voor jouw jack russell!

Leer eenvoudig stap voor stap hoe jij jouw jack russell de opvoeding geeft die hij verdient. De methode die ook voor jou het verschil kan maken!

Ga direct naar de website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *