Jack russell loopt weg

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Een jack russell die steeds weg loopt maakt het lastig om normaal te kunnen leven. Continue allert zijn om te voorkomen dat je jack russell loopt is vermoeiend. Veel mensen weten dan ook niet waarom hun jack russell wegloopt.

In het volgende artikel behandelen we een aantal hoofdpunten die te maken kunnen hebben met het weglopen van je hond.

Waarom loopt mijn jack russell steeds weg?

Je koopt een hond en hoopt haast dat hij braaf bij jou blijft. Helaas is de realiteit wel eens anders. Hoewel een hond weet dat hij bij jou onderdak en eten krijgt kan het toch zijn dat hij weg loopt.

Maar waarom loopt je jack russell nou eigenlijk bij jou weg? Verschillende oorzaken kunnen te maken hebben met dit probleem.

1. Je hond ziet jou niet als zijn baas

Wanneer we onze hond thuis krijgen ben jij als een vreemde voor hem. Hij weet nog niet goed wie jij bent en wat hij van jou kan verwachten. Het is voor je hond dan ook zeer belangrijk dat hij jou gaat accepteren als zijn baas.

Een jack russell luisterd alleen naar iemand die duidelijk boven hem staat. Wanneer dit niet het geval is kan het zomaar zijn dat je hond niet op jouw commando’s reageert en op den duur zelfs weg gaat lopen.

2. Zijn verleden komt naar boven

Hoewel de jack russell al tijden bij ons mensen in huis te vinden is moeten wij niet vergeten dat hij een rijke jagersgeschiedenis achter zich heeft liggen. De jack russell kan hier zomaar naar terug gaan als er niet genoeg aandacht aan hem word geschonken.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om je hond normaal los te laten lopen. Je hond zal achter alles aan gaan wat beweegt en waarschijnlijk niet naar jou luisteren. Gedragsproblemen die opspelen bij je jack russell liggen vaak bij de baas zelf.

3. Een slechte opvoeding

Mede door de slechte opvoeding die je hond heeft gehad kan het zomaar zijn hij weg loopt. Je hond voelt zich niet op zijn gemak bij jou in de buurt en maakt dit duidelijk zichtbaar.

Opvoeden begint al vanaf de geboorte van je hond. Pak jij dit verkeerd aan dan blijft dit je de rest van je leven achtervolgen met alle gevolgen van dien. Ook honden die weglopen zijn hierbij zeker geen uitzondering.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond thuis blijft?

Wanneer we onze jack russell pup in huis krijgen is het belangrijk om hem zoveel mogelijk te laten wennen aan zijn nieuwe situatie.

Voor hem is het namelijk een lastige periode, zijn vader, moeder, broertjes en zusjes zijn bij hem weg. Hij staat er voor zijn gevoel helemaal alleen voor, maar natuurlijk zorg jij in deze periode voor steun en toeverlaat.

Om onze hond zo goed mogelijk door deze periode heen te loodsen kunnen we het beste kiezen voor de zachte aanpak. Let hierbij op de volgende hoofdpunten:

Maak een plek vrij voor je hond

Het klinkt zo vanzelfsprekend om een plek vrij te maken voor je hond. Toch zien we vaak dat er weinig rekening word gehouden met de plek waar de bench van je jack russell staat.

Voor een huisdier is het belangrijk dat hij de ruimte heeft bij jou thuis. De jack russell heeft in het bijzonder veel ruimte om zich heen nodig om normaal te kunnen functioneren.

Ook is het belangrijk om je hond een aangewezen plekje te geven in de kamer. Een plek waar hij bij kan komen en zich met een gerust hart terug kan trekken om stres te voorkomen. Bij voorkeur is dit een plek in de hoek van de kamer zonder tocht.

Maak er een fijne plek van

Voor een jack russell is het van belang dat hij het leuk heeft bij jou thuis. Vanzelf sprekend hoeft dit niet te betekenen dat alles kan en mag bij jou thuis. Wel moet je proberen om de relatie tussen jou en je hond zo goed mogelijk te laten verlopen.

Straffen is hierin dan ook vaak een moeilijk punt. We willen onze hond namelijk zoveel mogelijk liefde geven en hierin past het strafbeleid niet. Toch heeft een jack russell deze normen en waarden nodig om te begrijpen dat jij de baas bent.

Natuurlijk moet je ook niet vergeten je hond te verwennen met wat lekkers op momenten dat hij het goed doet.

Geef je hond wat te doen

Mensen kopen een hond vaak impulsief en vergeten wat er allemaal bij komt kijken. Het grootste probleem onder honden is dan ook vaak de verveling die toeslaat als hun baas ze niet meer ziet staan.

Verveling kan zich op 2 manieren naar buiten brengen, namelijk door het slopen van spullen of het weglopen van huis. We zijn ons dan ook vaak niet bewust van het feit dat dit onze eigen schuld is geweest.

Je kunt verveling bij je hond eenvoudig aanpakken door hem een hondenspeeltje te geven of door met hem op hondensport te gaan.

Mijn jack russell blijft weglopen

De problemen die we ervaren met onze hond kunnen bij een verkeerde aanpak terug blijven komen. Het is dan ook lastig om je hond nog serieus te nemen op het moment dat hij er alleen maar aan denkt om bij jou weg te lopen.

Het blijven weglopen van je hond heeft tot gevolg dat jij continue alert moet blijven om hem binnen te houden. Het belangrijkste wat we in deze situatie moeten doen is rustig blijven. Wanneer je hond spanning voelt zullen de problemen blijven.

Ga naar buiten

De jack russell is een actieve hond die zijn beweging hard nodig heeft. Maak eens wat vaker een wandeling met je hond en zorg ervoor dat hij moe maar voldaan thuis komt.

Dit is voor je hond goed om zijn gedachten af te leiden van het weglopen. Je zult snel merken dat het beter gaat met je hond en dat hij ook beter gaat luisteren nu hij de aandacht krijgt waar hij om vraagt.

Geef hem meer ruimte

Wanneer het wandelen met je hond steeds beter verloopt kun je eens proberen om je hond de ruimte op te laten zoeken. Het beste doe je dit op een rustige plek waar weinig afleiding te vinden is voor je jack russell

Pak bij voorkeur een lang stevig touw en bind deze om de halsband van je jack russell. Laat hem eens de ruimte opzoeken en leer hem om te komen op commando. Zo ervaart je hond enigzins de vrijheid maar leert hij ook dat jij de touwtjes in handen hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *