Jack russell trainen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

“De disipline om een jack russell te trainen vraagt om een echte baas”


Je eerste jack russell, het lijkt altijd zo makkelijk als we een hondje zien bij een ander. Het fijne gezelschap wat we kunnen beleven aan de aanwezigheid van een hond. Je zou haast vergeten dat er ook werk aan de winkel is.

Maar wat is er nou allemaal nodig om een jack russell te trainen? En nog belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat onze jack russell zich goed blijft gedragen? We gaan hier verder op in in het volgende artikel.

Inhoudsopgave

Wat heb je als baas nodig om een jack russell te trainen?

Een jack russell trainen gaat zeker niet vanzelf. Jij als honden eigenaar bent verantwoordelijk voor de training en opvoeding van je hond. Dit vraagt dan ook om een paar karakter eigenschappen van de baas, namelijk:

  1. Geduldig
  2. Beweegelijk/ actief
  3. Vooruitziend
  4. Doorzetter

1. Geduldig

Een geduldige baas is een competentie die zeker niet mag ontbreken bij een jack russell eigenaar. Vooral bij een jonge hond is het niet altijd makkelijk om je geduld te bewaren.

Een jack russell zal namelijk nog veel moeten leren. Het is dan ook van belang je jack russell gelijk de bench training aan te leren, zodat hij zindelijk word. Je hond heeft in korte tijd veel veranderingen door gemaakt. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en misschien wel andere dieren. Geef de moed niet te snel op en vergeet niet dat jij uiteindelijk ook hebt geleerd door vallen en opstaan.

2. Beweegelijk/ actief

De jack russell is een hond die bekend staat om zijn actieve onvermoeide karakter. Wat veel mensen niet weten is dat hij zijn dagelijkse beweging nodig heeft om normaal te kunnen functioneren.

Ben jij dus niet degene die bereid is om je jack russell 3 tot 4 keer per dag uit te laten? Dan kun je beter geen jack russell nemen. De jack russell is een hond die houd van spelen. Flyball en frisbee zijn zeker sporten waar de jack russell in uitblinkt, maar ook met een rondje hardlopen komt de hond prima mee. Ben je vaak weg? Zorg dan iniedergeval voor een speeltje voor je hond zodat hij zich kan vermaken zolang jij er niet bent.

3. Vooruitziend

Een jack russell is over het algemeen vrij actief en snel afgeleid. Deze eigenschappen vragen om een baas met een vooruitziende blik. Een jack russel is namelijk soms nog wel eens onvoorspelbaar.

Je leert je hond het beste kennen als jullie samen naar buiten gaan. Je ziet hier namelijk waar je hond wel en niet op reageert. Naar mate je meer met je jack russell buiten komt leer je hem steeds beter aanvoelen. Zo kun je later ook weer beter inschatten wat je jack russell gaat doen in bepaalde situaties waarin je terecht komt. Laat je hond dus met zoveel mogelijk dingen in aanraking komen zodat hij hieraan kan wennen.

4. Doorzetter

Opgeven is geen optie als jack russell eigenaar. Jij zult je sterk moeten maken om de juiste trainer te zijn voor je hond, ook al is dat soms niet makkelijk.

Een koppige hond moet je gelijk laten zien dat jij de baas bent. Hierin geld: Niet luisteren = Geen aandacht. Alleen op deze manier leert je hond dat hij iets niet goed heeft gedaan. Het is misschien hard voor de hond dat hij genegeerd word maar uiteindelijk zal hij hierdoor sterker worden en jou beter leren begrijpen.

Wat maakt een jack russell moeilijker te trainen?

Een jack russell die een goede training heeft gehad is een maatje voor het leven. Toch is deze hond moeilijker te trainen dan andere honden. Door zijn karakter eigenschappen zijn deze honden soms nog wel eens koppig te noemen. Zo lang jij bereid bent om de training aan te gaan en de juiste stappen te zetten dan kan het haast niet mis gaan.

De jack russell is een hond die om een andere aanpak vraagt. Daarom is het is belangrijk om rekening te houden met een aantal specifieke dingen. Maar wat maakt een jack russell nou moeilijker te trainen dan andere honden?

Jagersverleden

Dat de jack russell moeilijk te trainen is heeft hij grotendeels te danken aan het feit dat hij uit een jagersverleden stamt. Vroeger toen honden nog samenleefden in groepen was er een duidelijke leider in hun midden. Waar vroeger de hond het was die de leiding nam is dat nu de mens.

Een jack russell rent dan ook het liefst de hele dag achter alles aan wat beweegt. Om te overleven is graven ook iets wat hem vroeger is meegegeven. Naarstig ging hij op zoek naar ongedierte en zelfs vossen ging hij niet uit de weg. Dit alles maakt de jack russell moeilijk te trainen, aangezien de aandacht vaak afdwaald richting zijn omgeving.

Zelf verzekerd en slim

Een jack russell is in zijn doen en laten een slimme hond te noemen. Hij weet zichzelf altijd naar voren te halen en geeft niet snel toe. Dit maakt het voor de baas soms lastig om hem te peilen.

Hij zal altijd proberen om jouw om de tuin te leiden, al is dit niet altijd van zijn lieve snuit af te lezen. Een spelletje spelen met de baas is leuk, maar je moet wel weten wanneer je hond buiten de normen en waarden treed die jij hebt gesteld. Een agressieve hond kweken we namelijk vaak onbewust zelf.

Ze kunnen soms slecht luisteren

Soms denk je wel eens dat een jack russell zijn oren dicht zitten. Terriërs staan bekend als honden met een gebruiksaanwijzing. Weet je niet hoe deze werkt? Dan heb je een probleem.

Een jack russell luisterd namelijk alleen naar iemand die hij ziet als zijn baas. Het is dus ook zeker belangrijk om dit vanaf het begin duidelijk te maken. Loop altijd voorop en leid de hond in de goeie richting. Laat hem opvolgen wat je van hem vraagt en leer hem hiermee om te gaan. Word je hierin te laks? Dan kan het zomaar zijn dat je jack russel gedragsproblemen ontwikkeld.

Will to please

Hoewel onze honden ons vaak tegenwerken kunnen ze ook lief zijn. De jack russell probeert dit dan ook vaak te laten zien. het zijn en blijven natuurlijk jachthonden. Vroeger konden deze werkhonden zich echt nuttig maken door een vos op te jagen voor de baas.

Tegenwoordig hebben wij niet meer zulke hoge verwachtingen van een hond. Zijn aanwezigheid is eigenlijk al genoeg. Toch wil een jack russell wat te doen hebben. Verveling onder honden vormt dan ook een serieus probleem. Natuurlijk kunnen we genoeg verzinnen om onze hond bezig te houden. Een jack russell kan ook slecht omgaan met een baas die hem niet genoeg aandacht geeft, verzaak dus niet door je hond te lang alleen thuis te laten. Anders kan het maar zo dat je hond te maken krijgt met verlatingsangst.

Waar moet je op letten bij de training van je hond?

Het trainen van je hond, je bent er klaar voor! Toch zijn er nog een aantal dingen waar we rekening mee moeten houden. Voordat we beginnen moeten we de hond namelijk goed voorbereiden op zijn training.

Begin op jonge leeftijd met trainen

We kunnen het niet vaak genoeg aankaarten: Begin zo vroeg mogelijk met de training van je hond! Waarom? Omdat een jack russell nu nog goed kan leren en dit aangeleerde karakter zijn hele leven met zich meeneemt.

Wanneer jij agressief gedrag van je hond accepteerd op jonge leeftijd is het zeer waarschijnlijk dat je hond ook later heeft te kampen met deze gedragsproblemen. Voed je hond dus op een goede manier op en negeer het negatieve gedrag van je hond niet. Zoek de balans tussen straffen en belonen en je hond zal jouw waarderen als zijn baas.

Neem de tijd en geef hem de ruimte

De hond krijgt veel te verduren in zijn jonge leven. Hij zal gerust veel fouten maken maar hier leert hij uiteindelijk weer van. Geef je jack russell iniedergeval de tijd en de ruimte om met alle veranderingen om te leren gaan. Het is namelijk zo dat je een jack russel met gevoel moet behandelen. Een hond train je niet in 1 dag, je moet er de tijd voor nemen om hem te leren kennen.

Als we beginnen met de training van onze jack russell moeten we een aantal dingen in acht nemen. Hij voelt zich in een kleine ruimte niet thuis. Een jack russell heeft ruimte nodig en zal minimaal 3 keer per dag moeten worden uitgelaten. Zolang een jack russell de ruimte krijgt en zijn beweging zal je merken dat hij beter te trainen is.

Zorg dat je de aandacht hebt

Wanneer we een jack russell gaan trainen is het belangrijk dat we alle afleiding bij hem weg halen. Hierin geld dus: een rustige omgeving, geen andere honden en vooral duidelijk de leiding nemen.

Alleen op deze manier zorg je ervoor dat jij de aandacht hebt. Vooral in het begin van de training is een rustige omgeving belangrijk, aangezien de aandacht snel zal afdwalen. Je zult direct merken dat de hond beter op jou reageert. Ook is het beter om je training niet te lang te maken. 1 uur per dag is daarom meer dan genoeg. Geef je jond genoeg rust zodat hij niet overbelast raakt.

Niet zomaar overal achteraan laten rennen

Bij het trainen van je hond is het belangrijk dat hij aangelijnd is. Zo lang als hij aan de riem zit heb jij de controle over je hond. Zijn focus ligt op dit moment bij jou en hij kan niet zomaar weg rennen.

Natuurlijk is het voor de hond fijn om af en toe even los te kunnen lopen, maar dit kun je beter niet doen tijdens de training. Houd de lijn nooit gespannen, maar zorg er wel voor dat jij de touwtjes in handen hebt. Trekken aan de lijn is een teken van overname. Je jack russell wil zelf de baas zijn en trekt jouw hierin mee. Probeer dit tegen te gaan door voor je hond te gaan lopen.

De trainingstechnieken die jij nog niet wist

Bij elke jack russell training hoort een bepaalde techniek. Het is bij de jack russell niet makkelijk om deze onder de knie te krijgen. Voor een goede opvoeding is dit echter wel vereist. Gelukkig is er een oplossing bedacht voor mensen die moeite hebben om hun jack russell op te voeden, Namelijk:

Het Complete Handboek Voor De Jack Russell!

Dit E-book geschreven door Blue Sky Marketing bied voor jou als trainer grote voordelen. Zo zijn er in het boek verschillende trainingstechnieken terug te vinden die afgestemd zijn op het trainen van jouw jack russel. Ook kan dit E-book je verder helpen om een betere baas te worden voor je hond en hem al je commando’s op te laten volgen.

Ben jij benieuwd wat er precies allemaal terug te vinden is in dit E-book?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *