Kan een Jack russell met katten?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

”Een Jack russell met katten, een goede combinatie of toch liever zelf de baas in huis?”

De jack russell terriër, een vrolijke onvermoeibare hond die zich ongetwijfeld zal inzetten om zijn baas een fijne dag te bezorgen. Maar kan een jack russell zich ook normaal blijven gedragen bij andere dieren? Of is het toch een hond die graag alleen de aandacht opeist?

In dit artikel gaan we verder in op de vraag: Kan een jack russell goed omgaan met katten?


Inhoudsopgave

Eigenschappen van een jack russell

Voordat we verder ingaan op de vraag of jack russells goed met katten overweg kunnen kijken we eerst naar de karakter eigenschappen van een jack russell.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de jack russell een hond is met veel energie. Hij heeft dagelijks veel beweging nodig en houd van rennen en springen. Zolang je jack russell de ruimte heeft en zijn dagelijkse rondje krijgt is het een hond die zich meer dan ooit zal gedragen als een trouw en gehoorzaam huisdier.

Jagersverleden

Wist je dat de jack russell oorspronkelijk is gefokt als jagersras? De jack russell heeft zijn naam te danken aan dominee Russell die voor het eerst een jack russell kocht van een melkman. Dominee russell had als hobby jagen en merkte op dat de jack russell hem hier maar al te goed bij kon helpen.

De jack russell mocht mee om de jacht te openen op vossen. Door zijn geringe lengte vechte de jack russell zich door zijn holen heen en verjaagde hierbij de vossen.

Jack russells die niet geschikt bleken voor de vossenjacht werden als werkhondje gebruikt op boerderijen. Hier werden ze voornamelijk gebruikt om ongedierte als muizen en ratten weg te houden.

Kan een jack russell goed met katten?

Waar de jack russell vroeger diende als werkhond wordt hij vandaag de dag voornamelijk gebruikt als gezelschapshondje. Ondanks dat onze jack russell ons dagelijks al veel plezier kan bezorgen zijn we toch vaak op zoek naar nog meer huisdieren.

De vraag luid dan ook of een jack russell goed om kan gaan met katten. Het antwoord op deze vraag is moeilijk. Ondanks dat de jack russell karakter eigenschappen bezit van een jager wil dit niet gelijk zeggen dat de hond wel of niet goed om kan gaan met katten. De ene hond is namelijk de andere niet.

Het kan zomaar zijn dat je jack russell en je kat hele goede vrienden worden. Maar op latere leeftijd kan je jack russell alsnog te maken krijgen met gedragsproblemen. We bespreken in iedergeval alle opties om dit zo veel mogelijk te voorkomen.

Tips voor een goede verstandshouding tussen hond en kat

Om een goede relatie te behouden tussen hond en kat hebben we te maken met verschillende factoren. Voor zowel de hond als de kat geld dat ze elkaar vanaf het begin moeten accepteren. Als dit niet het geval is kun je het gelijk wel vergeten. Je jack russell zal er dan namelijk alles aan doen om de kat het huis uit te jagen.

Heeft je hond de kat echter geaccepteerd dan kun je hiermee verder aan de slag. Voor een goede verstandshouding moeten we rekening houden met enkele factoren, hierbij kun je denken aan:

  • Opvoeding
  • Karakter eigenschappen
  • Leeftijd
  • Beweging
  • Ruimte

1. Opvoeding

Het klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar een goede opvoeding zorgt voor een betere verstandshouding. De jack russell is een rashond die een duidelijke consequente opvoeding nodig heeft.

Als je niet laat weten dat jij de baas bent zal hij deze rol al snel zelf innemen. Dit is iets wat je absoluut wilt voorkomen. Zorg er daarom voor dat je hond goed naar je leert luisteren.

Begin hier zo vroeg mogelijk mee en leer je hond ook de bench training aan. Hou de touwtjes in eigen handen en laat je hond niet in de onwetendheid.

2. Karakter eigenschappen

De karakter eigenschappen tussen een hond en een kat liggen vrij ver uit elkaar. Waar een kat gewend is om vrij en alleen te leven is de jack russell een ras die bestaat uit een grotere groep.

Honden zijn veel beter af te richten dan katten. Uiteindelijk zal het dus de hond zijn die zich moet aanpassen aan de kat. Een kat kun je alleen dingen afleren met een plantenspuit. Ze houden namelijk absoluut niet van water.

Op het moment dat je kat iets verkeerds doet moet je gelijk gereed staan met de planten spuit, anders snapt je kat niet dat hij iets verkeerds heeft gedaan. Katten zijn over het algemeen vrij agressief en halen snel uit.

Bij honden werkt dit door middel van straffen en belonen. Gedraagt de hond zich goed in de buurt van je kat? Beloon hem hier dan voor. Hierdoor leert hij respectvol te blijven omgaan met je kat.

3. Leeftijd

Een jack russell houd niet van verandering. Wanneer er van jongs af aan een poes thuis is kan de hond zich veel beter aanpassen dan wanneer dit later pas gebeurt. Ben je dus van plan om een kat in huis te nemen doe dit dan direct voordat de hond volgroeid is.

Je wilt natuurlijk wel dat je jack russell zich op zijn gemak voelt als de kat in de buurt is. Dit zal in het begin voornamelijk aftasten zijn en kijken hoe je hond op de kat reageert. Aangezien jack russells het jagersbloed er nog vers in hebben zitten zal jij je hond duidelijk moeten maken dat de kat geen vijand is.

Wanneer je dit niet doet zal je jack russell op latere leeftijd nog steeds de neiging hebben om de kat achterna te gaan. Hij zal de kat zien als een prooi en uiteindelijk de aanval inzetten.

4. Beweging

Jack russells hebben hun beweging nodig om ervoor te zorgen dat ze hun stres kwijt kunnen. Als ze dit niet genoeg krijgen kunnen ze zich gaan vervelen. Dit is iets wat je absoluut niet wilt hebben.

Wanneer een jack russell zich gaat vervelen liggen gedragsproblemen namelijk altijd op de loer. In zo’n geval zal je jack russell proberen om het leven van de kat zuur te maken. Blijf dus nooit te vaak van huis, geef je jack russell zijn dagelijkse beweging en geef hem genoeg aandacht.

Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je jack russell de brave hond blijft die hij altijd al was.

5. Ruimte

Honden hebben ruimte nodig in huis. Als je even boodschappen gaat doen is het prima om je hond even in de bench te doen. Maar hou hem hier niet te lang in vast.

Laat je hond en kat ook niet alleen achter in één ruimte. Jij bent namelijk diegene die je hond ziet als baas. Ben jij er niet dan heeft de hond vrij spel en kan hij doen wat hij wil met de kat. Wanneer de kat veel buiten is vormt dit natuurlijk geen probleem en kun je de hond gewoon in de woonkamer laten zitten.

De jack russell is over het algemeen wel gesteld op zijn rust. Nadat hij zijn dagelijkse beweging heeft gehad wil de hond voornamelijk met rust worden gelaten. Wanneer er ook nog een kat in de buurt is word dit extra lastig.

Richt daarom een apart plekje in voor je hond. Het liefst uit de buurt van de kat, zodat ze niet de confrontatie op kunnen zoeken.

Conclusie

Met een hond en kat moet je gewoon erg veel geluk hebben. De karakter eigenschappen liggen ver uit elkaar en het is nou eenmaal niet gezegt dat ze elkaar mogen.

Proberen kan natuurlijk altijd maar het is niet gezegt dat je hond de kat gaat accepteren binnen zijn omgeving. Laat ze altijd eerst wennen aan de nieuwe situatie en kijk hoe ze op elkaar reageren.

Voor nog meer informatie over een jack russell en andere dieren kun je altijd het jack russell handboek raadplegen. Hierin vind je veel trainingsadvies en verzorgingstips voor je jack russell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *