Kan ik een jack russell alleen laten?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

“Mijn hond zat 10 uur per dag alleen, nooit gedacht dat dit te veel voor hem zou zijn. Hoe lang kan je een jack russell alleen laten?”


Dat honden af en toe eens alleen zijn zou geen probleem moeten zijn, toch? Honden zijn echte gezelschapsdieren die hun baas nodig hebben om normaal te kunnen leven. Maar hoe lang kan jij je hond alleen thuis laten? En wat als je hond tekenen vertoont van verlatingsangst?

Ben jij bereid om een hond niet te lang alleen in huis te laten en hem de verzorging te geven die hij nodig heeft?

Inhoudsopgave

Hoe lang kan ik een jack russell alleen laten?

Honden zijn van nature gezelschapsdieren. Als ze geboren worden hebben ze een hechte band met hun vader en moeder. Een jack russell pup verlaat zijn nestje meestal na 12/13 weken. Nadat de pup zijn nestje heeft verlaten komt hij in een huis terecht met mensen die hij nog niet zo goed kent. De eerste weken van je pup zijn daarom cruciaal. Belangrijk is om vanaf de geboorte van je pup al te laten zien wie je bent. Vooral bij de jack russell is het belangrijk om te laten zien dat jij de baas bent. Kies altijd een betrouwbare fokker uit om later problemen te voorkomen.

Een jack russell is zeer afhankelijk van een baas. Iemand die hem verteld wat hij wel en vooral niet moet doen, Maar ook degene die hem verzorgt. Vanaf de geboorte zal je veel tijd met je jack russell door moeten brengen om hem goed op te kunnen voeden. Maar natuurlijk moet er ook geld binnen komen om voor je hond te kunnen zorgen. De meeste mensen werken dagelijks toch wel 8 uur. Als jij alleen thuis bent heeft je hond dus 8 uur niemand om zichzelf mee te vermaken. En dan nog maar afgezien van mensen die ook nog eens een stuk moeten rijden om op hun werk te komen.

Maar hoe lang kan je jack russell nou echt alleen thuis blijven? Dit heeft met verschillende factoren te maken. Als je jack russell nog jong is is het aan te raden hem niet langer als 2 uur alleen te laten. Hij was immers ook altijd bij zijn moeder toen hij nog in zijn nestje zat. Als je hond ouder word kun je dit steeds verder uitbouwen. Tot maximaal 8 uur per dag, maar liever iets korter zodat je jack russell geen verlatingsangst hoeft te krijgen. Het verschilt gewoon per hond hoe lang hij alleen kan blijven, maar uiteindelijk kan elke hond leren om langer alleen te blijven zolang het maar geleidelijk gebeurt.

Waarom kan een hond niet te lang alleen zijn?

Een jack russell heeft net als ons iemand nodig die hem vermaakt. Een maatje die er altijd voor hem kan zijn. Maar die 8 uur per dag die de hond alleen is is wel echt de max. Je hond kan nu eenmaal niet veel langer zijn plas ophouden. Als pup is je hond nog niet zindelijk en moet hij nog leren om zijn behoefte pas te doen wanneer het de baas uitkomt. Wanneer jij je hond niet leert om pas te gaan plassen als jij hem uitlaat dan kunnen er vervelende dingen gebeuren in huis. Je hond zindelijk maken is dus de eerste stap die gemaakt moet worden.

Het ligt er natuurlijk ook aan in welke omgeving je hond zit. Zit hij bijvoorbeeld in een klein flatje opgesloten in de kamer dan houd hij het minder lang vol dan wanneer hij vrij in de tuin kan rondlopen. Een jack russell heeft de ruimte nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Het is dus af te raden om met een jack russell in een flat te gaan wonen. Vooral wanneer jij niet kunt garanderen dat je genoeg tijd hebt om voor je hond te zorgen.

Het gebeurt wel eens dat je langer als 8 uur niet thuis kan zijn. Zorg in zo’n geval voor een kennis, vriend of vriendin die tijdelijk op je hond kan passen. Wel moet het een persoon zijn die vaker over de vloer komt, aangezien jij je hond niet zomaar kan achterlaten bij mensen die hij niet kent. Ga je op vakantie? Neem je jack russell dan eens mee, zo hoef je hem ook niet achter te laten. Met je jack russell op vakantie gaan zal jullie band zeker versterken.

Wat zijn de signalen van verlatingsangst?

Als jij je hond gelijk te lang alleen laat kunnen er problemen ontstaan. Het zal misschien niet direct zichtbaar zijn maar honden zijn nu eenmaal gevoelig voor verlatingsangst. De fout ligt vrijwel altijd bij ons, we laten de hond niet eerst wennen aan het langer alleen zijn. Je hond kan in zo’n geval zelfs overbelast raken. Emotioneel is het voor de hond gewoonweg heel zwaar om te lang alleen te zijn.

De signalen waaraan we kunnen zien dat je hond het moeilijk vind om je te missen zijn:

  • Janken
  • Angstig gedrag
  • Blaffen

Janken

Wanneer je weg gaat kan het zijn dat je hond begint te janken. Hij loopt continue achter jou aan en laat duidelijk weten dat hij met je mee wil. Geef dit gedrag echter geen aandacht en laat je hond gewoon thuis. Omdat de jack russell al vroeg bij zijn moeder is weg gehaald is hij bang dat jij hem ook gaat verlaten. Een hond moet leren dat je elke dag gewoon weer terug komt en dat hij zich geen zorgen hoeft te maken.

Angstig gedrag

De hond kan in combinatie met janken ook angstig gedrag vertonen. Trillen/bevend gaat hij in een hoekje liggen, een duidelijk teken dat je hond nog niet te lang zonder jou kan. Probeer je hond gerust te stellen, maar aai hem vooral niet. Je mag wel kriebelen onder zijn kin, maar kijk de hond hierbij niet in de ogen. Dit kan hij als zeer onprettig ervaren.

Blaffen

Het is de hond eigen dat hij wel een blaft. Maar blaffen uit angst dat jij weer weg gaat kan een teken zijn van verlatingsangst. Geef ook het blaffen geen aandacht, op deze manier kan je jack russell inzien dat de baas het niet fijn vind dat hij blaft. Laat je hond zelf weer naar jou toekomen als het blaffen is gestopt, uit eindelijk zal je merken dat de hond zich beter gaat gedragen.

Hoe kan mijn hond langer alleen thuis blijven?

Zonder speeltje gaat je jack russell zich al snel vervelen, zorg dus dat je jack russell een speeltje thuis heeft om zich mee te vermaken.

Als je hond zijn plas niet zo lang kan inhouden kan dat ook liggen aan zijn voeding. In de brokken die de hond eet zit veel zout. Hier krijgt je hond dorst van en gaat hij sneller plassen. Vers vlees is in zo’n geval beter, aangezien hier minder zout in zit. Ook in de zomer maanden drinkt je hond meer dan gebruikelijk. Houd hem zoveel mogelijk uit de zon en zorg thuis voor een lekker koel/ beschut onderkomen, zo hoeft je hond minder snel te plassen.

Wanneer jij je hond eenmaal hebt aangeleerd dat hij alleen buiten mag plassen dan zal hij er alles aan doen om zijn plas in te houden. Bij het te lang ophouden van de urine kan blaas ontsteking ontstaan. Zorg dus dat jij je hond niet te lang alleen laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *