Jack russell zindelijk maken

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

“Ervaar jij ook problemen met het zindelijk maken van je hond? Kijk dan eens hoe je een jack russell zindelijk kan maken”


We hebben het allemaal mee moeten maken, het zindelijk maken van onze hond. Het is zeker geen gemakkelijke opgave om je hond zindelijk te maken en we kunnen er daarom nog wel eens tegenop zien. Niets is namelijk meer vervelend dan een hond die zijn behoefte niet buiten de deur wil doen.

De baas speelt een belangrijke rol in het zindelijk maken van de hond. De ene hond is de andere hond niet, maar met deze praktische tips kan ook jij je hond zindelijk maken!

Inhoudsopgave

Je jack russell zindelijk maken

Als baas van een jack russlel pup zal je geduld op de proef worden gesteld. Dagelijks zal je te maken krijgen met een hond die nog niet goed voor zichzelf kan zorgen. Een hond heeft net als een baby in de eerste paar weken nog veel aandacht nodig en zal ook nog veel moeten leren.

Wat veel mensen niet weten is dat ze zelf meestal de schuldige zijn als het aankomt op het zindelijk maken van hun hond. Maar wat doe je dan fout? Om een jack russell zindelijk te maken moet je in de eerste weken dat je hond bij je thuis komt flink aan de bak. Een jack russell heeft de aandacht nodig om te begrijpen dat jij er voor hem bent.

Een jack russell blijft meestal tot zijn 12/13de week in zijn nestje. Daarna komt hij in een onbekend huis met vreemde mensen. Je zult merken dat de pup in de eerste paar weken nog erg moet wennen aan zijn nieuwe thuis. Dit kan veel stres met zich meebrengen en kan bij de verkeerde aanpak zelfs leiden tot gedragsproblemen bij je jack russell.

De aandacht die zijn moeder aan hem gaf heeft een jack russell ook nodig om normaal te kunnen functioneren. Ziet je hond jouw niet als zijn leider/baas dan is het ook niet waarschijnlijk dat hij naar je gaat luisteren.

Hoe horen de eerste weken bij jouw thuis eruit te zien?

De eerste week

De eerste week is het meest belangrijk. Je jack russell mist zijn vader en moeder en is op zoek naar iemand die bij hem kan zijn en hem warmte geeft. Het is voor de eerste nacht dan ook zeker aan te raden om je hond dicht bij je te laten slapen. Bij voorkeur naast je bed in de bench. Je hond heeft immers ook tegen zijn moeder aan gelegen toen hij nog in zijn nestje lag.

Belangrijk is om te weten wanneer je jack russell moet plassen. Volwassen honden kunnen hun plas soms tot wel 8 uur ophouden, terwijl puppy’s dit net 3 uur volhouden. Je zal er dus ook s’nachts uit moeten om je hond zijn behoefte te laten doen. Het kan natuurlijk gebeuren dat de hond in de bench plast, dit is voor het eerst niet erg aangezien je hond nog veel moet leren. Word vooral niet boos op je pup, dit is een periode waar je hond doorheen moet.

Zodra je pup door heeft dat hij buiten zijn behoefte moet doen zal het heel wat beter gaan. Voor overdag geld dezelfde regel, probeer je pup om de 2 uur zijn behoefte te laten doen. Hij gaat leren dat hij zijn behoefte alleen kan doen wanneer jij dat wilt.

De weken erna

Inmiddels zal je pup al goed gewend zijn aan zijn dagelijkse routine. Overdag zal je pup vaak in de kamer rond wandelen. Hier is het voor je pup goed om een eigen plekje te creëren. Een plekje waar hij kan slapen en lekker kan bijkomen na een lange wandeling. Nu je hond steeds beter begint te wennen aan het buiten doen van zijn behoefte wil je natuurlijk niet dat je hond zomaar overal binnen neer plast.

Om dit te voorkomen kun je zorgen voor een paar plekken in je huis waar de hond wel mag plassen. Je kunt dit op verschillende manieren verzorgen, namelijk door kranten/tijdschriften in je kamer te leggen waar de hond zijn behoefte op kan doen of door een bak neer te zetten met grind of aarde erin. Zo kan jouw hond ook als jij even weg bent prima zelf zijn behoefte doen.

Als je een achterstraat hebt is dit natuurlijk ook een oplossing. De hond heeft hier de ruimte en leert dat hij ook af en toe alleen thuis moet blijven.

Wanneer laat jij je hond zijn behoefte doen?

Wat zeker niet onbelangrijk is bij het zindelijk maken van je hond is wanneer jij je hond zijn behoefte laat doen. Gewoonlijk is dit om de 2 uur, maar ook hier moet je hond nog een weg in zien te vinden. Een hond heeft namelijk geen tijdsbesef, maar is wel op zoek naar evenwicht in zijn dagelijkse doen en laten. Het kan erg prettig zijn voor je hond om op vaste momenten van de dag zijn behoefte te doen.

Het makkelijkste is om op momenten van wakker worden en gaan slapen je hond zijn behoefte te laten doen. Je wilt natuurlijk niet dat je puppy tussendoor plotseling wakker word en moet plassen. Ook kan het goed zijn om hem voor of na het eten en drinken buiten te zetten om een plasje te plegen.

Als je hond eenmaal in de gaten heeft dat hij zijn behoefte buiten moet doen dan zal hij bij het uitlaten de kans grijpen om zijn blaas te legen. Net zolang totdat dit het nieuwe ”normaal” is.

Praktische tips om je jack russell zindelijk te maken

De eerste weken zijn dus zeker cruciaal in het zindelijk maken van je pup, maar wat als jij je hond toch niet zindelijk krijgt? Ligt het aan je hond of toch aan iets anders? De ene hond is de andere niet en daarom is het moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat je puppy zindelijk word. Wel zijn er een aantal factoren verbonden aan het niet zindelijk krijgen van een puppy.

Observatie

Probeer de aandacht op je hond te blijven vestigen. Observatie is de beste leerweg om een hond te leren begrijpen. Let er eens op wanneer je hond genijgt is neer te plassen in huis. Is dit al na 1 uur in plaats van 2 uur? Laat je hond dan eens om het uur naar buiten om zijn behoefte te doen. De blaas van je puppy is nou eenmaal nog niet volgroeid. Jij zal je aan de hond aan moeten passen en de hond niet aan jouw.

Beloning en bestraffing

Beloning is misschien wel het belangrijkste middel om je jack russell te laten begrijpen dat hij het goed heeft gedaan. Een beloning kan je jack russell laten inzien dat jij het waardeert dat hij zijn behoefte buiten de deur heeft gedaan. Een lekker bot of een honden koekje is de jack russell gek op!

Natuurlijk mag jij je hond ook bestraffen als hij alsnog te veel in huis blijft plassen. Bestraffen doe je het beste door je pup enkele tijd op te sluiten in zijn bench, doe dit echter alleen als het nodig is. Zet jij je hond ook in de bench wanneer je even boodschappen gaat doen? Dan zal je hond ook niet inzien dat hij wat verkeerds heeft gedaan.

afleiding

Ook is het altijd goed om je hond af te leiden van de dagelijkse activiteit. Ga er eens lekker op uit en neem je pup mee naar een park of bos. Hier kan je hond zich uitleven met andere honden. Geef hem ook een speeltje waar hij zich mee kan vermaken als jij er niet bent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *