Overgewicht bij je jack russell voorkomen

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

“Mijn hond woog op een gegeven moment 12 kilo, ik wist dat dit het omslagpunt was” Lees hier de tips om Overgewicht bij je jack russell te voorkomen!


Je kent het wel, af en toe je jack russell even verwennen op momenten dat hij zijn best heeft gedaan. Maar wist je dat te veel eten kan leiden tot ernstige klachten bij je jack russell?

Weet dus wat je hond op een dag mag eten en kies zijn voeding bewust. In dit artikel gaan we je alles vertellen over hoe je overgewicht bij je jack russell kunt voorkomen.

Inhoudsopgave

Mijn jack russell heeft overgewicht

Wij mensen zijn altijd genijgd om altijd net iets meer te geven aan de hond dan wat hij nodig heeft. Hier moeten we alleen wel mee oppassen. Vooral bij een jack russell kan te veel eten al snel leiden tot overgewicht. De jack russell is namelijk geen grote hond. Met zijn kleine gestel en korte pootjes kan overgewicht hem al snel te veel worden.

Maar wanneer spreken we nu van overgewicht bij een jack russell? Als je jack russell te zwaar is kun je dit meestal gelijk wel zien. Overtollig vet wat zich ophoopt rond de dijen is meestal al een teken van overgewicht. Hou je jack russell dus altijd in de gaten en kijk of hij niet te dik word. Doe je dit niet dan kan dit nare gevolgen hebben voor uw hond. We onderscheiden 3 condities van de hond:

  • Honden waarbij je de ribben niet kan zien maar wel gemakkelijk kan voelen
  • De ribben van de hond zijn niet zichtbaar en moeilijk te voelen door een matige vetlaag
  • De ribben van de hond zijn volledig bedekt onder een dikke laag vet en niet meer te voelen

Zolang je jack russell geen zichtbaar vet met zich meedraagt zal je merken dat hij zich fitter voelt en een goed tempo kan vasthouden tijdens een wandeling. Dit weegt allemaal mee in de gezondheid van je hond. Een volwassen jack russell weegt tussen de 6.4 en de 8.2 kilogram. Weegt je jack russell meer dan spreken we van overgewicht.

Aandoeningen die je jack russell kan krijgen

Het risico van aandoeningen bij de jack russell nemen aanzienlijk toe door overgewicht. Als we spreken over de aandoeningen die een jack russell kan krijgen bij te veel overgewicht dan kunnen we dit onderverdelen in meerdere onderdelen, namelijk:

  • Moeilijke voortgang
  • Hart en long problemen
  • Kans op blaasproblemen
  • Verhoogde kans op suikerziekte
  • Problemen met de gewrichten
  • Verhoogd risico bij operaties

Moeilijke voortgang

Doordat je jack russell te zwaar is kan hij problemen krijgen met bewegen. Je jack russell zal meer gewicht met zich mee moeten brengen dan normaal. De jack russell heeft al aanleg om zwakke knieën te krijgen, ook wel patellaluxatie of knieschijfluxatie genoemd. Luxatie betekent “uit de kom zijn”. Bij patellaluxatie schiet de knieschijf van zijn plaats, naar de binnen- of buitenkant van het been.

Door het extra gewicht dat de jack russell mee draagt kunnen de problemen erger worden. Als je jack russell hier eenmaal last van heeft zal bewegen steeds moeizamer gaan. Doordat je jack russell minder beweging krijgt worden de problemen alleen maar groter wat uiteindelijk kan leiden tot een verkorte levensduur van uw hond.

Hart en long problemen

Dat wij mensen last kunnen krijgen van hart en longen door overgewicht wisten we al. Maar wist je dat je jack russell hier ook problemen mee kan ervaren? Het zal misschien niet direct zichtbaar worden dat je hond last heeft van zulke ingrijpende problemen, maar het is zeker geen uitzondering. Als je hond te veel overgewicht heeft word de druk op organen steeds groter.

Symthomen worden meestal na een paar maanden zichtbaar. Je kunt het al merken als je hond moeizamer gaat lopen en na een klein rondje al aan het hijgen is. Als je dit begint te merken moet je gelijk stappen ondernemen door je jack russell minder voer te geven en met je hond op dieet te gaan.

Doe je dit niet dan kan dit resulteren in ernstigere problemen. Hoesten van je jack russell neemt toe, hij gaat steeds sneller ademen en de eetlust zal afnemen wat zal zorgen voor vermagering. Dit kan uiteindelijk leiden tot chronisch hartfalen van je hond.

Kans op blaasproblemen

De blaas van een jack russell is niet zo groot. Meestal moet hij na 6 uur niet plassen wel geleegd worden. Als je jack russell last heeft van blaas problemen zien we dat aan dat de hond bewust of onbewust zijn urine verliest. Door overgewicht word de druk op de nieren groter waardoor zich een blaasprobleem kan gaan ontwikkelen.

Als je hond last heeft van blaasproblemen kun je dit verminderen door het mengen van puur Urogeni door het eten van je hond. Mocht dit geen resultaat geven neem dan contact op met je plaatselijke dierenarts.

Verhoogde kans op suikerziekte

Suikerziekte is een ziekte die vaak voorkomt bij honden met overgewicht. Bij suikerziekte maakt het lichaam weinig insuline meer aan waardoor er geen suiker meer word opgenomen in de lichaamscellen. De hond plast, eet,slaapt en drinkt meer als gewoonlijk. Ook kan je hond een plukkerige vacht krijgen.

Heeft je hond last van deze symthomen? Negeer ze dan vooral niet en ga met je hond naar de dierenarts voor een bloedtest. De oplossing voor de problemen is een speciaal dieet voor je hond en het toevoegen van insuline door middel van injectie.

Problemen met de gewrichten

Doordat je hond zwaarder word krijgen de gewrichten van je hond steeds meer gewicht te verduren. Gewicht waar de gewrichten van je hond niet op berekent zijn. Ze zullen bij overgewicht dus sneller slijten als normaal het geval zal zijn. Op den duur kan je hond hierdoor minder goed bewegen waardoor hij niet meer de beweging zal krijgen die hij nodig heeft.

Het is dan ook absoluut niet de bedoeling om je hond dit aan te doen. Blijf altijd goed letten op het figuur van je hond.

Verhoogd risico bij operaties

Misschien niet iets waar je direct aan zou denken. Het extra gewicht van je hond zorgt bij eventuele operaties voor een stuk meer risico’s. De organen hebben het al zwaar te lijden onder al het gewicht. En dan komt er ook nog bij kijken dat je hond ook niet bepaald fitter word van al die extra kilo’s.

Bij overgewicht heeft uw hond ook meer kans om kanker te krijgen dan wanneer hij op een gezond gewicht zit.

Voorkomen van overgewicht bij je jack russell

Nu je weet wat je hond allemaal wel niet kan krijgen wil je er natuurlijk alles aan doen om overgewicht te voorkomen. Want voorkomen is immers beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Maar uiteindelijk begint het natuurlijk bij jezelf. Jij weet wat je hond normaal eet. Zie je elke week een gewichts toename dan weet je dat je niet goed bezig bent.

Voorkom ten alle tijde dat je hond te veel aankomt. Bij het gebruik van medicijnen bij je hond kan ook gewichts toename ontstaan. Neem direct actie bij gewichts toename door je hond minder te laten eten. Pas echter wel op dat je je hond ook niet te weinig eten geeft. Ook na castratie heeft je hond minder energie nodig dan voorheen.

Lig jij liever op de bank dan dat je je hond uitlaat? Dan ben je helemaal fout bezig. Honden hebben hun beweging hard nodig om het gewicht op peil te houden.

Oplossingen om overgewicht bij je jack russell aan te pakken

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen te vinden om je jack russell weer een gezond gewicht te laten krijgen. Neem vooral de tijd en zorg voor een goede aanpak. Er is een stappenplan beschikbaar wat laat zien wat jouw hond per week mag afvallen en welke stappen je hiervoor moet zetten. De oplossing om overgewicht bij je jack russell aan te pakken.

1. Weet wat je hond weegt

Voordat je kunt beginnen met afvallen moet je eerst weten hoeveel je hond weegt. Wil jouw hond niet op de weegschaal blijven staan? Ga dan eerst eens jezelf wegen. Noteer je eigen gewicht en pak daarna de hond op en ga weer op de weegschaal staan. Trek het gewicht ervan af en je weet het gewicht van je hond.

2. Bekijk wat je hond af moet vallen

Nu je weet wat je hond weegt kun je gaan kijken wat je hond af moet vallen. Het normale gewicht van een jack russell ligt tussen de 6.4 en 8.2 kilo. Afhankelijk van het postuur van je hond kun je bepalen hoeveel jouw hondje mag wegen. Bereken met het ideale gewicht en het huidige gewicht het percentage overgewicht.

(huidig gewicht) × 100% = …….. : (ideale gewicht) = ………. – 100% = Percentage overgewicht

Stel je hond weegt 8 kg en je wil terug naar 6.4 kg dan maken we de volgende berekening:

8kg × 100% = 800 : 6,4 kg = 125 % – 100% = 25% overgewicht. (in dit geval geen overgewicht)

Om het afvallen niet te snel te laten gaan nemen we per week 1% van het huidige gewicht van de jack russell. Hoeveel weken gaat het dan duren om af te vallen? Ook dit kun je berekenen. Als we uit gaan van het eerste voorbeeld dan zou de hond dus 1% van het huidige gewicht: 8kg × 0,01 = 0,08 kg (80 gram) per week mogen afvallen.

Als je dit weet kun je ook berekenen hoeveel weken je hond bezig is met afvallen. We weten dat de hond per week 0,08 kg mag afvallen. Dan kijken we naar hoeveel overgewicht de hond heeft. In dit geval: 8 – 6,4 = 1,6 kg overgewicht. De hond zou dus 1,6 : 0,08 = 20 weken bezig zijn met afvallen.

3. Onderneem de juiste stappen

Dat overgewicht niet goed is voor onze hond weten we allemaal. Nu je weet hoeveel je hond moet afvallen is het nog maar de vraag hoe je dit aan gaat pakken. Een paar gram per week lijkt weinig maar je zal toch goed op je hond moeten letten. De voeding die je normaal gewend bent te geven zal je toch wat moeten minderen.

Beweging

Ook is het slim om je hond meer te laten bewegen. Ga er op uit met z’n tweeën en maak de rondjes die je doet eens wat langer. Heb je een jack russell die al wat ouder is? Houd hem dan goed in de gaten. Langere stukken kunnen voor oudere dieren soms wat te veel zijn. Als je hond kort ademig begint te worden en begint te hijgen dan kun je beter kiezen voor een normaal rondje.

Aanpassen van de voeding/ Op dieet

Weeg je jack russell om de 2 weken. Zo kun je goed zien of hij nog te veel eten binnen krijgt of dat de voeding al goed is. Aanbevolen word om je hond 3 tot 4 keer per dag te eten te geven. Hou ook goed bij hoeveel je met je jack russell loopt en hoe vaak je hem uitlaat. Zo kun je de beweging afstemmen om een balans te vinden in de voeding die je jack russel nodig heeft. Bekijk ook eens de beste brokken voor je jack russell.

Zorg voor een speeltje

Jack russells zijn gek op rennen, geef je jack russell een balletje of speeltje om zich mee te vermaken als je erop uit gaat. Ga ook eens naar een park met meer honden. Zo kan je jack russel ook eens met andere honden spelen wat ook weer zorgt voor minder stres. Meer beweging = meer afvallen

Trakteer je hond bij goed resultaat

natuurlijk mag er af en toe wel even lekker gesnoept worden tussendoor. Daarom mag je je jack russell best wel eens wat lekkers voorschotelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *