Welke soorten jack russells zijn er?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

De kleine jack russell terriër, een vrolijke levendige hond die veel van onze nederlanders thuis hebben. Het is een hondenras wat eigenlijk alleen bekent staat als jack russell. De meeste mensen denken dan ook dat de jack russell maar uit 1 soort bestaat. Maar wist je dat de deze hond wel 3 soorten kent? Maar welke soorten jack russells zijn er?

 • De jack russell terriër
 • De parson russell terriër
 • De russell terriër

Het verschil tussen de verschillende soorten heeft onder andere te maken met de samenstelling van de vacht en de kleur van de vacht. Maar voordat we het over deze soorten gaan hebben eerst een stukje over de oorsprong van de jack russell.

Oorsprong van de jack russell

De jack russell is van oorsprong een jacht hond die is opgegroeid in de bossen van Groot-Brittannië. Hier werd hij door jagers gebruikt als jachthond. Het jagen op vossen en ongedierte op het platte land was dan ook zeker niet iets waar de hond voor terug deinsde. Een moedige, snelle en actieve hond. Die effectief te werk ging om ervoor te zorgen dat het ongedierte niet terug zou komen. Al snel bleek dat de hond een perfecte jager was en hier konden ze natuurlijk wel meer van gebruiken. Het was dominee John Russel die de hond als eerste officieel heeft gefokt.

Het eerste hondje van John heette Trump, die dominee liet het hondje fokken met een andere fox terriër. Zo ontstonden er 3 soorten jack russells, namelijk: De jack russell terriër, de parson russell terriër en de russell terriër.

De jack russell terriër

De jack russell terriër, een hond die behoort tot een van de 35 kleinste hondenrassen. De jack russell is een hond die houd van actie! met zijn 30 cm lijkt het misschien een kleine hond. Maar het is zeker geen hond met een klein karakter. Door het jagersbloed wat in de hond zit houd hij niet van stil zitten. Rennen en spelen vind de hond helemaal geweldig en is dan ook iets wat hij graag doet.

Voor de jagers kwam het goed van pas dat de jack russell klein is van zijn soort. De hondjes pasten gemakkelijk in de tas die de jagers meenamen, maar ook konden ze prima voorop de fiets zitten. Met zijn sterke bovenlichaam kan hij dan ook prima uit de voeten komen. Er is zelfs een jack russell geweest die met zijn baasje de marathon heeft uitgelopen. Dit zegt wel genoeg over het uithoudingsvermogen van deze ras soort.

De jack russell is geen rassoort die graag alleen is. Aandacht van de baas heeft hij nodig om normaal te kunnen blijven functioneren. Een goede opvoeding is nodig om je hond te weerhouden van gezags overname. Je hond wil de baas spelen en dit moet je op vroege leeftijd gelijk onderdrukken om gedragsproblemen later te voorkomen.

De parson russell terriër

Van de 3 soorten jack russells is de parson russell terriër de 3e soort die is voortgekomen uit de jack russell. Dit ras is stamt uit de Working fox terriërs van de dominee John Russel uit Groot-Brittanië. Ook dit ras werd gebruikt voor het jagen en bleek hier net als de jack russell de perfecte keus voor te zijn.

De parson russell terriër is gedurende lange tijd niet herkend als echt ras. Pas in 1990 werd dit ras opgenomen in de diverse kennel clubs. De parson russell terriër kenmerkt zich door zijn iets langere pootjes. Met zijn 36 cm is hij dan ook net wat groter dan de jack russell terriër. De Parson russell terriër laat zich zien door een degelijke maar toch stoere uitstraling, dit komt voornamelijk doordat de hond wat hoger op zijn pootjes staat.

De kleur van dit rassensoort is meestal wit van kleur met een zwarte omlijning. Dit zie je terugkomen op zijn hoofd en op zijn staart. Ook bij de vacht zien we verschillen, deze is bij dit rassensoort meestal vrij ruw/ broken.

De russell terriër

De russell terriër is het ras dat tussen de jack russell terriër en de parson russell terriër in zit. Een ras dat net als de jack russell ook houd van spelen en actief zijn. Met zijn spitzige oren en stugge gesloten vacht heeft de russell terriër meer weg van de parson russell terriër dan van de jack russell terriër.

Alle 3 soorten jack russells kunnen we onderscheiden van vacht: zacht, ruw of broken. (Broken zit tussen de zacht en ruw in) De parson russell terriër heeft een meer vierkant lichaam als je kijkt van de onderkant van de pootjes tot het middenrif, dit in tegen stelling tot de russell terriër waarbij het net lijkt of het middenrif wat is opgerekt door zijn kortere pootjes.

Bij de fox terriër is het middenrif juist erg kort in verhouding met zijn lengte. Hierdoor lijkt dit soort juist weer wat langer te zijn.

De verzorging van jouw jack russell terriër

Over het algemeen hoef je voor jouw jack russel niet al te veel zorg te dragen. Probeer de vacht van de jack russell dan ook niet te vaak te wassen, zo voorkom je dat de bescherming van de huid weg gaat. Borstelen is eigenlijk ook niet nodig door de gladde dunne haargrens van de jack russel, wel is het goed om af en toe even met de handschoen te borstelen, zo zorg je er voor dat de huid mooi blijft.

Het scheelt als de hond veel uitgelaten word, zo voorkom je namelijk dat je zelf zijn nagels moet gaan knippen, aangezien de nagels zelf afslijten bij het slijpen over de straat. 3 keer per jaar met je jack russel naar de trimsalon is nodig om de vacht van je hond mooi te houden. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk aan te houden.

Vaak zie je dat er rond de ogen van de jack russell wat vuil ophoopt, dit kun je voorkomen door ze af en toe even schoon te maken met speciale druppels of met hiervoor bestemd water. Hiervoor kun je terecht bij de meeste dieren speciaal zaken, maar ook op internet is genoeg te vinden. Kijk bijvoorbeeld hier eens voor meer verzorgings producten voor je hond.

De verzorging van jouw parson russell terriër

Anders dan bij de jack russell heeft de parson russell terriër een vrij dikke vacht. De parson russell terriër vraagt dan ook net iets meer aandacht als het gaat om de verzorging. Je wil dat de huid er natuurlijk uitziet zonder klitten en uitstekende haren. Om dit te kunnen bereiken moet je de Parson russell regelmatig plukken.

De Parson russell hoopt door zijn dikkere huid ook meer vuil op tussen zijn vacht. Het is echt wel nodig om je Parson russell af en toe even in bad te doen.

Merk je dat het erg zonnig is buiten? Smeer je hond dan in met zonnebrand. Veel mensen weten het niet, maar een hond kan ook verbranden. Het zal de huid van je parson russel geen goed doen. Oren, buik en neus zijn de meest kwetsbare delen die het snelste verbranden in de zon. Smeer deze dus altijd in bij warm weer.

Wist je dat?

 • De jack russell op plek 19 staat van populairste honden ras?
 • De gemiddelde leeftijd van de jack russell 14 jaar is?
 • De oudste jack russell 18 jaar is geworden!
 • De jack russell behoort tot het ras dat het hoogste kan springen vergeleken met zijn lengte?
 • De gemiddelde lengte van de jack russell varieert van 30 tot 35 cm?
 • Een jack russell gemiddeld 6kg weegt?
 • De 3 verschillende soorten allemaal dezelfde oorsprong hebben?
 • De jack russell een hele intelligente hond is die ook in verschillende films speelt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *