Stres bij je jack russell voorkomen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

”Mijn hond werd steeds onrustiger en ik wist niet wat ik hier aan moest doen, gelukkig kun jij met deze tips je hond wel rustig krijgen en stres bij je jack russell voorkomen!”


Honden kunnen net als mensen ook zeker stres ervaren. De rust is vaak ver te zoeken als je hond stres heeft. stressituaties moeten we zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Maar wat zijn de symthomen van stres bij een jack russell? En is mijn hond angstig of heeft hij toch stres?

Het verschil tussen deze twee leggen we uitgebreid uit in dit artikel. Ook gaan we verder in op de stres sympthomen en wat we hier tegen kunnen doen.

Inhoudsopgave

Hoe herken je stres bij je jack russell?

Voor een hond kan stres worden ervaren als zeer onprettig. In situaties als een verhuizing, vakantie of een feestje kan je hond stres krijgen. Als je hond tijdelijk last heeft van stres hoeft dit niet erg te zijn. Net als wij mensen is het voor honden ook normaal dat ze af en toe stres ervaren. Het vormt echter pas een probleem als je jack russell langdurig stres ervaart.

Als je hond stress ervaart kun je dit meestal direct wel vernemen. Het gedrag van je hond begint te veranderen. De hond is meestal erg onrustig en kan moeilijk stil blijven zitten. Je hond kan vaker gaan blaffen, trekken aan de lijn en meer zijn eigen zin doorzetten. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden die we zien bij honden met stress. Het hoeft niet altijd stres te zijn, je hond kan ook angst ervaren.

Blaffen

Blaffen kan een duidelijk teken zijn van stres bij je hond. Het is normaal dat je hond af en toe blaft maar als je merkt dat je hond steeds meer begint te blaffen is dat niet fijn. Je begint je te ergeren aan de hond en wil hem gaan bestraffen. Doe dit in een geval van stres vooral niet. Ga voor de zachte aanpak en geef de hond niet de aandacht waar hij om vraagt.

Trekken aan de lijn

Als je hond de baas over jouw wil gaan spelen kan dit ook een teken van stres zijn. Laat zien dat jij de baas bent en niet de hond. Maak jezelf groot en toon leiderschap, belangrijk is dat jij jezelf onder controle hebt en daarna pas de hond. Wanneer je hond aan de lijn trekt is het van belang dat je niet terug gaat trekken. je hond zal dan alleen maar sneller naar voren toe willen.

De lijn naar je hond toe moet in een boog staan en niet strak. Wanneer de lijn wel continue strak staat kan je jack russell last krijgen van zijn nek. Doe de lijn net iets achter de oren van je jack russell. Dit helpt beter om je hond te sturen. Probeer kleine korte trekjes te geven aan de lijn wanneer hij wel strak komt te staan. Onderschat ook het belang van een goede halsband voor je jack russell niet.

Zijn eigen zin doorzetten

Jack russells zijn vaak geneigd om toch hun eigen zin door te zetten, een voorbeeld hiervan is trekken aan de lijn. Volg dus eerst deze tips op om dit te voorkomen. Wanneer je hond zijn eigen zin door wil zetten kan dit betekenen dat hij jou niet ziet als zijn baas. Een belangrijk aspect van een leider is de lichaamstaal. Wanneer je met de hond aan de lijn loopt moet je laten zien dat jij de hond stuurt en hij niet jouw. Vaak ligt het probleem in de opvoeding van de hond.

Het verschil tussen angst en stres bij je jack russell herkennen

Het verschil tussen angst en stres is vaak moeilijk te bepalen. Toch zit er wel een klein verschil tussen angst en stres. Als een hond stres ervaart kan hij erg onrustig worden, terwijl je jack russel van angst juist rustiger word.

Angst

Bij angst kan je hond zich juist erg terug trekken, ook kan je hond zich vaak niet goed meer omgaan met normale situaties. De deur uit gaan met je hond kan op deze manier een echte opgave zijn. Trillen/beven in angstige situaties is iets wat we vaak terug zien bij de jack russell. Soms zien wel zelfs dat de normale geluiden op straat als angstig worden ervaren.

Tijdens oud en nieuw bijvoorbeeld, als er veel vuurwerk word afgestoken. Veel mensen willen hun hond dan antidepressiva geven. Het is echter beter om je hond vast rustig te laten wennen aan de geluiden. Dit kan bijvoorbeeld door een cd met vuurwerk geluiden in de tijd voor de jaar wisseling.

Stres

Bij stres word je hond vaak overmoedig. Hij wil de baas zijn over jouw met alle gevolgen van dien. Je krijgt moeilijk de aandacht en je hond is moeilijk te sturen. Bij te veel stres kan je hond zelfs overgaan tot bijten. Belangrijk is om de signalen van stres te begrijpen. Signalen die de hond vaak laat zien bij stres in plaats van angst zijn:

  • Hijgen
  • Adrenaline piek
  • Zwetende poten
  • Blaffen

Als je hond stres ervaart ga dan vooral niet voor de harde aanpak. Stres heeft altijd een oorzaak die jij moet zien te ondervinden. Kijk dus eens vanaf wanneer je hond de signalen vertoont en wat er in die tijd allemaal is gebeurt. Alleen op deze manier kun je kiezen voor een goede aanpak. Laat de hond er langzaam maar zeker aan wennen aan de situatie en ga niet gelijk ”te ver”. Kijk ook eens op agradi voor meer tips: https://www.agradi.nl/hondengezondheidswijzer/stress/

Wat kunnen we hieraan doen?

Dat de jack russell niet goed met stres om kan gaan is niet gek. Dieren zijn gewend om in rust te leven. In groepen trokken ze samen op en leefden in de bossen. Nu de jack russell bij ons mensen thuis leeft is hij een bepaald ritme gewend. Als dat word verstoord doordat mensen meer thuis gaan werken of door andere veranderingen moet jij je hond hier eerst aan laten wennen.

Probeer dus zo weinig mogelijk te veranderen aan het normale ritme waar de hond al aan gewend is. Je jack russell ervaart meer stres nu het ritme langzaam maar zeker word veranderd. Je zult merken dat je zelf ook wat meer geprikkeld bent nu je thuis werkt en de hele dag je kinderen om je heen hebt. Reageer vooral niks af op je hond, al zal hij zich soms anders gedragen.

Gelukkig zijn er wel wat oplossingen om je hond beter te laten wennen aan zijn nieuwe ritme:

Geef hem de tijd

Er is tijd nodig om je hond te laten wennen aan de nieuwe situatie. Gun je hond deze tijd ook en wees niet te streng als je hond eens een keer een uitschieter krijgt. Vooral in de eerste paar weken van een verandering kan je hond zich anders gaan gedragen. Maak je er niet te druk over en probeer je hond niet te veel te bevelen. Is je hond in de zomervakantie bijvoorbeeld vaak met de kinderen in huis? dan kan het zijn dat als de scholen weer beginnen de hond verlatingsangst krijgt. Belangrijk is dan om je hond langzaam te laten wennen aan de langere periodes die hij alleen zal zijn. Begin met korte periodes en breid dit steeds verder uit.

Rustig plekje

Het lijkt zo gewoon, een plekje inrichten in je huis speciaal voor je hond. Een lekkere mand om in te gaan liggen en een speeltje voor als hij zich verveelt. Een plekje waar hij tot rust kan komen na een wandeling of een speelpartij. Voor je hond is dit meer dan belangrijk. Kies bijvoorbeeld vooral geen plek uit naast de televisie. Dit omdat het gewoonweg te druk is voor je hond. Aan te raden is om in een hoek van de kamer een rustig plekje uit te zoeken voor je hond.

Muziek

Het klinkt misschien gek, maar wist je dat jack russells gek zijn op muziek? Net als wij mensen luisteren honden ook graag naar muziek om rustig te worden. Dat muziek een positief effect heeft op ons leven is zeker niet nieuw. Maar wat doet die muziek eigenlijk bij dieren? Uit onderzoek is gebleken dat bij rustige muziek de hartslag en de bloeddruk bij de hond naar beneden gaan, zeker een positief effect dus! Ook merken we dat de hond in het algemeen rustiger word van de achtergrond muziek. Wat bij mijn jack russell heel goed heeft geholpen is deze muziek:

Beweging

Een jack russell kan op veel manieren zijn energie kwijt, maar de beste is nog wel door gewoon te blijven bewegen. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, een jack russell heeft gewoon zijn beweging nodig om normaal te kunnen functioneren. 3 tot 4 keer per dag uitlaten is aan te raden. Merk je dat de hond steeds onrustiger word? Neem hem dan mee naar een rustige plek, bijvoorbeeld een bos of het park.

Aandacht

Stres bij je hond kan ook komen doordat er te weinig aandacht word geschonken aan de hond. Je hond kan zich in zo’n situatie gaan vervelen of gedragsproblemen gaan vertonen. Geef je hond dus altijd genoeg liefde en verwaarloos hem niet. Als je niet genoeg aandacht aan je hond kan schenken moet je er toch over denken om je hond te verkopen. Een jack russell heeft nou eenmaal de aandacht nodig in zijn leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *