Veel voorkomende ziektes bij jack russells

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

De jack russell, een hond die voorkomt uit een sterk ras die over het algemeen niet snel ziek zal worden. Toch zijn er enkele veel voorkomende ziektes bij jack russells waar onze hond mee te maken kan krijgen.

Voor zowel de jack russell terriër als de parson russell terriër geld dat het honden zijn waar we echt aan gehecht kunnen raken. Je wilt natuurlijk niet dat je hond plotseling getroffen word door een ziekte.

In dit artikel gaan we verder in op de veel voorkomende ziektes bij de jack russell. Herken jij de symthomen van een zieke hond of ben jij benieuwd naar de veel voorkomende ziektes bij jack russells? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Veel voorkomende ziektes bij jack russells

Ondanks dat de jack russell voortkomt uit een zuiver en gezond ras kunnen er toch honden bij zitten die verkeerd zijn gefokt. De fout ligt hier vaak bij de fokker die de honden niet goed gecontroleerd heeft op eventuele aandoeningen. We kunnen de veel voorkomende ziektes bij de jack russell onderverdelen in 3 onderdelen, namelijk:

 • Aandoening aan zijn gewrichten
 • Aandoening aan zijn ogen
 • Aandoening aan de organen

Aandoening aan zijn gewrichten

Over het algemeen kunnen we stellen dat de jack russell een klein hondje is met sterke gewrichten. Het zwakke punt van de jack russell bevind zich echter bij de knieschijf. Hier kunnen zich dan ook problemen gaan vormen naar mate je jack russell ouder word.

Wanneer je jack russell nog niet volgroeid is en we belasten zijn pootjes te veel dan kan de hond last krijgen van pijn in zijn knieën. Maar ook bij overgewicht zien we dat de knieschijf vaak een gevoelig punt is bij de jack russell. We onderscheiden 2 vormen van knie problemen, namelijk:

 • Intermitterende patella luxatie
 • Continue patella luxatie

Intermitterende patella luxatie

De knieen van je jack russell hebben een belangrijke taak, namelijk het dragen van het gewicht van je jack russell. Bij de jack russell komt vaak overgewicht voor, wat het voor de knieen van de jack russell niet makkelijker maakt. Een erfelijke aandoening waar je jack russell mee te maken kan krijgen is Intermitterende patella luxatie.

De knieschijf, of ook wel de patella genoemd vormt een los zittend deel in de knie van de jack russell dat vaak zwaar word belast. De knieschijf ligt als het ware in een groef die aan de binnen en buitenzijde uitstekende randen bevat, waardoor deze op zijn plek word gehouden. Bij normaal lopen en rennen glijd de knieschijf vrij door de gleuf, alleen bij intermitterende patella luxatie kan de knieschijf uit deze gleuf ”schieten”.

Intermitterende patella luxatie betekent letterlijk verschoven knieschijf. Wanneer we het hebben over intermitterende patella luxatie dan betekend dit dat de knieschijf maar heel zelden uit zijn groef schiet en hier ook weer zelf in terug schiet. De hond zal een stukje mank lopen, maar daarna weinig pijn vernemen.

Continue patella luxatie

De patella luxatie kan zich op 2 manieren voordoen, namelijk naar binnen (mediaal) of naar buiten (lateraal). Bij grote honden zien we vaak dat de knieschijf naar de buitenzijde van de knie toe schiet, terwijl bij kleine honden de knieschijf juist naar binnenkant toe schiet.

De ergste vorm van patella luxatie die we kennen is continue patella luxatie. Zoals de naam al zegt schiet de knieschijf bij deze vorm van patella luxatie niet tijdelijk van zijn plaats maar juist continue. Wanneer we het hebben over deze vorm van patella luxatie dan kan dit in het ergste geval zo zijn dat de knieschijf helemaal niet meer op zijn plek terug geplaatst kan worden.

Je merkt het bij je hond doordat hij minder goed kan lopen en zelfs overeind komen als onprettig word ervaren. De pijn probeert je jack russell vaak te onderdrukken, neem dit echter wel serieus. Als continue patella luxatie te lang aanhoud kunnen de pootjes van je jack russell te ver uit elkaar gaan staan. Waardoor je jack russell last kan krijgen van O-benen. Door de pijn kunnen zelfs gedragsproblemen ontstaan.

Oorzaak en oplossing

Intermitterende patella luxatie komt vaker voor dan je denkt. Het kan echter geen kwaad als de knieschijf soms uit zijn voegen schiet. Het word echter pas een probleem als het continue gebeurt en je hond er echt last van krijgt.

De oorzaak van deze aandoening kan erfelijk bepaald zijn, maar dit hoeft niet. Het kan bij een ongeluk ook gebeuren dat de knieschijf uit zijn gleuf schiet. Intermitterende patella luxatie kan meestal geen kwaad en zolang je hond voor de rest geen klachten heeft kan hij hier gewoon mee leven. Bij Continue patella luxatie ligt dit anders en is er vaak wel een behandeling nodig.

Je wilt natuurlijk niet dat je hond met veel pijn rondloopt. Heb je een vermoeden dat je hond last heeft van Continue patella luxatie? Ga dan direct naar je lokale dierenarts. Het oplossen van continue patella luxatie vraagt om een specialistische operatie waarbij de gleuf verdiept word en de aanhechting van de pees word verplaatst, zodat de knieschijf niet meer uit de gleuf kan schieten.

Aandoening aan zijn ogen

We beseffen pas hoe belangrijk onze ogen zijn totdat ze niet meer werken, zo geld dit ook voor de jack russell. Een jack russell bezit net als wij mensen 5 zintuigen, namelijk:

Ogen om te kijken, een tong om mee te proeven, een neus om mee te ruiken, oren om mee te luisteren en de huid om mee te voelen. Een oog aandoening vormt hierin een van de veel voorkomende ziektes bij jack russells.

Het oog van de jack russell zit eigenlijk precies hetzelfde in elkaar als bij ons. De jack russell kan met 2 soorten oog afwijkingen te maken krijgen, namelijk:

 • Lensluxatie
 • Cataract.

Lensluxatie

Een oogafwijking kan zeer vervelende dingen met zich mee brengen. Zo kan het bij de jack russell ervoor zorgen dat hij niet meer goed los kan lopen en zelfs evenwichtsproblemen kan krijgen. Bij Lensluxatie ligt het probleem bij de verbinding met het oog, ook wel de fibraezonulares genoemd.

Wanneer je jack russell zijn ogen wil bewegen komen de oogspieren in actie. Ze zorgen ervoor dat het oog de juiste kant op wijst en je jack russell goed kan zien. Het probleem bij Lensluxatie is dat deze oogspieren los gaan zitten waardoor het oog zelfs helemaal weg kan draaien. Als dit gebeurt kan de oogvloeistof toevoer naar het oog verhinderd worden met alle gevolgen van dien.

Doordat het vocht aan de achterkant van het oog er nog wel uit komt kan het zich hier gaan ophopen. Wanneer dit gebeurt spreken we van glaucoom. Als dit te lang aanhoud kan de druk op de oogkas blindheid veroorzaken.

Oorzaak en oplossing

Ook bij een oogaandoening is de oorzaak vaak erfelijk bepaald. Het kan zowel op jonge als op latere leeftijd gebeuren dat je jack russell te maken krijgt met een oogaandoening. Sympthomen van lensluxatie zijn een zwaar opgezet oog en een oogbol die rood kleurt. Ook kun je vaak merken dat de iris is afgevlakt en breder is als normaal.

De oplossing voor deze aandoening kan alleen chirurgisch worden opgelost. Bij de operatie word de lens verwijdert zodat de hond weer normaal kan zien. Is de schade nog niet zo erg? Dan kan het zijn dat medicijnen genoeg zijn om je hond er weer bovenop te helpen.

Cataract

De oog aandoening cataract is weer een andere vorm die we terug zien bij de jack russell. Als we het hebben over cataract dan zien we een abnormale vervaging in het zicht van de jack russell.

Hierbij gaat het voornamelijk om de lens van de jack russell die niet meer helder is waardoor je jack russell dus minder goed kan zien. Omdat het zicht slechter word zul je merken dat je hond soms plotseling tegen dingen aanloopt of sneller bang is doordat hij niet goed kan zien wat er gebeurt. Ook gaat hij vaak rustiger lopen en meer gebruik maken van zijn neus.

Cataract is dus een vervelende ziekte voor je jack russell, maar zeker niet levensbedreigend en kan hiermee prima verder leven.

Oorzaak en oplossing

Wanneer je jack russell leid aan cataract zien we dit vrijwel direct aan zijn ogen. We zien bij catarant een grijs/ blauwe verkleuring terug in de lens van de jack russell. Cataract kan erfelijk bepaald zijn, maar ook het gevolg zijn van ouderdom of suikerziekte bij onze hond.

Voordat de diagnose cataract kan worden vastgesteld moet je jack russell eerst een volledig oog onderzoek ondergaan. Meestal word er eerst gekeken of je hond niet kampt met gezondheidsproblemen als suikerziekte. Voor cataract is nog geen medicatie vastgesteld en dus alleen operatief te verhelpen.

Voordat er kan worden overgegaan tot een operatie word er eerst gekeken of het netvlies nog goed functioneerd, anders heeft een operatie namelijk weinig zin.

Aandoening aan zijn organen

Een jack russell kan in zijn leven zomaar wat overkomen. Een van de veel voorkomende ziektes bij jack russells zijn dan ook problemen met zijn organen. Vooral het hart is een van de belangrijkste organen in het lichaam van je hond. Als hier problemen mee optreden wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is.

Wanneer we kijken naar hartproblemen bij de jack russell dan kijken we naar meerdere vormen van hartziekten, namelijk:

 • Functioneel geruis

De milste vorm van hartproblemen die kan worden vastgesteld is de hartruis. Hartruis is het geluid wat ontstaat wanneer men in de bloedstroom weerstand ondervind.

In de meeste gevallen is een hartruis onschuldig en zal het weinig tot geen effect hebben op het dagelijks leven van onze hond, Wel is het belangrijk om te blijven letten op je hond.

 • Cardiomyopathie

Als we kijken naar de aandoening Cardiomyopathie dan is deze vorm van hartziekte ernstiger dan een hartruis. Cardiomyopathie is een aandoening waarbij de hartspier niet meer goed kan samentrekken of ontspannen.

Doordat het hart hierdoor niet zoveel bloed meer kan rondpompen kan er zuurstof gebrek optreden verschillende onderdelen van het hart.

 • Mitralisklepinsufficiëntie

Bij mitralisklepinsufficiëntie spreken we van een lekkende hartklep. Als onze hond last krijgt van een lekkende hartklep stroomt er bloed terug in de omgekeerde richting.

Het zorgt ervoor dat de linkerhartkamer groter word waardoor het hart minder pomp capaciteit krijgt. Gelukkig zien we een steeds grotere afname van mitralisklepinsufficiëntie bij de jack russell.

Oorzaak en oplossing

De oorzaak van een hartziekte ligt vaak bij de baas. Geef jij je hond veel vet eten en weinig beweging? Dan kan hij te maken krijgen met vervelende hartkwalen. Ook kan het zijn dat het een aangeboren hart aandoening is of gewoonweg de ouderdom van je hond.

Wanneer onze hond symthomen begint te vertonen als:

 • Kortademigheid
 • Vermoeidheid/uitputting
 • Hoesten
 • Verminderde eetlust

Dan is het raadzaam om je lokale huisarts te raadplegen. Als blijkt dat je hond alle symthomen heeft van een hart aandoening dan word je doorverwezen voor verder onderzoek.

Om zeker te zijn dat je hond gezond blijft kun je het beste elk jaar een gezondheidsonderzoek laten uitvoeren door je huisarts. Tegenwoordig zijn er voldoende middelen beschikbaar om de levensduur van je jack russell te verlengen bij een vroege waarneming van deze problemen.

Waarom je hond bij een fokker kopen?

Wil jij zeker zijn van een gezonde jack russell? Koop je hond dan bij een erkende fokker in de buurt. Bij een erkende fokker ben je iniedergeval zeker dat er een aantal gezondheidsrisico’s weg genomen worden. Wist je bijvoorbeeld dat een erkende fokker alleen met gezonde jack russells mag fokken zonder afwijkingen?

Op deze manier voorkom je dat ziektes zich verspreiden en het jack russell ras zal aantastten. Alle erkende fokkers zijn aangesloten bij De Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier (NVJRT)waar alle regels voor de fokkers in terug te vinden zijn.

2 reacties op “Veel voorkomende ziektes bij jack russells

 1. Hoi hoi
  Ik heb een vraag , ons hondje een Jack russel black and tan heeft problemen met neus uitvloeien is wel helder vocht .
  Maar ik kan wel in zijn keel kijken ,zo makkelijk is hij en zie heel vaak vieze gele drap iachter in de keel en soms maakt hij een heel raar geluid uit de neus .Ps en stinkt ook van uit de keel .
  Wat zou dat kunnen zijn .Onze eigen arts weet het niet .
  Hij is 10 jaar en is traag aan het worden
  Ik ben bang dat er toch iets ergs aan de hand is en ik denk ook dat hij veel last van die vieze gele troep achterin zijn keel heeft .

  1. Beste Jannie,

   Wat vervelend om te horen dat je hondje problemen ervaart! Helaas komen we dit steeds vaker tegen bij hondjes die gekruist worden met andere rassen. Wanneer een hond last krijgt van de voorste luchtwegen (de neus, keel en luchtpijp) dan wordt dit ook wel kennelhoest genoemd. Kennelhoest kan herkend worden als je hond sloom wordt, slecht eet, kokhalst met slijm of koorts heeft. Ook een droge, harde hoest zijn symptomen van kennelhoest. Vooral wanneer een hond al wat ouder is of een lage weerstand heeft, is de kans op besmetting groot.

   Om ervoor te zorgen dat de hond opknapt, is rust een zeer belangrijke factor. Het komt vaak voor dat hondeneigenaren naar de dierenarts komen omdat hun hond vaak en regelmatig hoest. In dit geval kan er een probleem zijn met het hart, de luchtwegen of de longen. Zeker wanneer de hond regelmatig hoest, is het verstandig om hiernaar te laten kijken door een specialist. De hond kan last hebben van hartproblemen, een luchtinfectie, een allergie, een aangeboren afwijking of een tumor. De best manier om dit te voorkomen is om je hond up-to-date te houden van vaccinaties. Op deze manier kun je jouw hond zo goed mogelijk beschermen tegen allerlei ziekten.

   Sterkte ermee en ik hoor graag hoe het is afgelopen!

   Groet Daniël

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *