Verliest een jack russell veel haar?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Je kent het wel, je neemt een huisdier omdat je kind het zo graag wou. Maar je hebt er nooit over nagedacht wat er allemaal bij komt kijken. Je hond moet niet alleen elke dag uitgelaten worden, maar jij zult ook je huis wat meer moeten schoonmaken. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van alle honden verharen? Dit alles zorgt voor een boel extra werk. Daarom rest ons de vraag: Verliest een jack russell veel haar?

Inhoudsopgave

Welke hond verhaart niet?

Het is een fabel om te denken dat je hond niet verhaard. Elke hond haart uit, alleen is het zo dat niet iedere hond hier dagelijks last van heeft. Alleen de chineze naakthond verhaart niet maar dit is ook niet heel gek als je kijkt naar de gladde huid van de hond. Wel zijn er honden soorten die maar weinig verharen. enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • De jack russell terriër
  • De shih tzu
  • De snauzer
  • De basenji
  • De maltezer
  • De doodle

Dit zijn zoal enkele hondenrassen die niet niet veel verharen. Vraag ook eens voordat je een hond koopt aan de fokker wat de opbouw van de vacht van de hond is en of deze om veel verzorging vraagt. Meestal weten zij hier ook een boel over te vertellen. Houd altijd rekening met het type vacht van de hond en kijk of de hond wel goed bij jouw situatie past.

Verliest een jack russell veel haar?

Als je kijkt naar de jack russell dan kent deze 3 soorten, namelijk: de jack russell terriër, de russell terriër en de parson russell terriër. Het verschil tussen deze honden zit hem dan ook in de vacht. Als je kijkt naar de jack russell terriër dan zien we dat zijn vacht zacht is en dichtbegroeid. De russell terrier heeft juist een stugge vacht. De parson russel terrier heeft juist weer een ruwe/ broken vacht.

Wist je dat elke hond 2 keer per jaar veel haren van zijn vacht verliest? Een hond is namelijk net als een wolf een jachtdier. In het voorjaar en in het najaar vallen er vaak wat haren uit, net zoals bij veel andere dieren. Er zijn ook honden waarbij dit regelmatig gebeurt maar bij de jack russell blijft het gelukkig bij deze 2 jaar getijden.

Of je nu kijkt naar de jack russell, de parson russell of de russell terriër dan zien we bij deze soorten weinig haaruitval, zolang je de huid van je hond maar goed blijft verzorgen. Dit scheelt dus zeker als je kijkt naar hoe vaak je in de week de stofzuiger moet pakken als je een hond hebt die wel verhaard. Ook voor je kleding is het niet fijn als alles onder de haren zit, vooral op zwarte kleding zijn de lichte haren goed zichtbaar.

Vraagt de vacht van een jack russell om veel aandacht?

De vacht van een jack russell is zo opgebouwd dat deze om weinig aandacht vraagt. De haarwortels zitten dicht op elkaar wat zorgt voor een volle vacht. Zo kan zich geen vuil ophopen tussen de haartjes.

Mocht je jack russell zich nou toch een keer vies hebben gemaakt spoel hem dan eerst af met lauw water. Als de meeste viezigheid weg is begin dan met het insoppen van de hond. Kies altijd voor een shampoo die PH neutraal is. Dit is het beste voor de vacht van de jack russell. Heb je nog een jack russell puppy thuis? Dan is de verzorging van de vacht van groots belang, zelf raad ik puppy shampoo aan.

De vacht van de parson russell terriër vraagt om iets meer aandacht dan de andere 2 soorten. De dikkere stugge vacht moet regelmatig worden geborsteld. Dit om klitten van de vacht te voorkomen. Maar ook is dit goed om los zittende haren gelijk te verwijderen. Je kan ook een borstel handschoen gebruiken, deze zorgen ervoor dat uw tapijt vrij blijft van haren.

Mijn jack russell verhaart, wat moet ik doen?

Je hond zit in de periode dat hij begint te verharen, ook wel de rui periode genoemd. Maar wat kun jij nou eigenlijk zelf doen om dit te voorkomen? Het antwoord daarop is moeilijk. Het is nou eenmaal een natuurlijk proces waar jij zelf weinig aan kan veranderen.

Maar wat kun je dan wel doen? In de periode dat de hond verhaard kun jij je hond wat vaker in bad doen. Zo zorg je ervoor dat losse haren die nog in de vacht zitten weg gespoeld worden. Ook is het verstandig om te kijken naar een goede kam die de losse haren makkelijk uit de vacht kan verwijderen. Vaak is dit een fijne gesloten kam die de haren makkelijker kan meenemen.

Ook kun je er voor kiezen om je hond in deze periode nog eens naar de trimmer toe te brengen. Als de haren kort zijn kun je ze een stuk makkelijker kammen wat op zijn beurt weer zorgt voor minder verharen van je hond. Maar hoe vaak moet je dit dan doen? Normaal borstel je de hond 1 keer in de week. Maar als de hond in zijn reu periode zit mag dit gerust 3 keer in de week. Je zult zelf ook wel merken als de hond uit begint te haren, begin dan met het borstelen.

Bij de parson russell terriër zijn de haren wat langer als bij de jack russell terriër. Bij dit soort kun je beter een Honden borstel voor een ruwharige jack russell gebruiken. Wekelijks borstelen zorgt voor minder haar uitval en minder klitten.

Mijn jack russell heeft last van jeuk

Wanneer je hond langere tijd last heeft van jeuk heeft dat meestal wel een oorzaak. Soms kan het zijn dat uw hond last van vlooien heeft. Ben je niet zeker of je hond vlooien heeft? Kijk eens goed naar de huid van je hond.

Zijn er kleine zwarte korreltjes te zien? Zo ja kam deze dan uit met een vlooien kam. Leg de zwarte korrel eens op een stuk keukenpapier en maak deze nat. Kleurt deze nu rood dan weet je dat je hond vlooien heeft. De rode kleur geeft aan dat het gaat om onverteerde deeltjes bloed. In dit geval moet je de hond een goede vlooien behandeling geven. Dit kan door middel van een goede vlooien shampoo of vlooien en teken middel.

Ook kan het zijn dat je hond een allergie heeft of dat er huidproblemen zijn ontstaan door verkeerde voeding of te weinig verzorging van de huid. Zorg dus voor de beste brokken voor je jack russell. Als de vacht te weinig word geborsteld blijven de dode haren achter in de vacht. Ook dit kan bij de hond zorgen voor een vervelend jeukend gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *