Waarom blijft mijn jack russel maar blaffen?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Is het gedrag wat mijn hond vertoont normaal of moet ik me toch zorgen maken? Mensen vragen zich vaak af waarom hun jack russel maar niet stopt met blaffen. Lees alles over de oorzaak en wat je wel en vooral niet moet doen in het artikel.

Waarom blaft mijn jack russel?

Dat een jack russel blaft hoeft niet persee raar te zijn. Het is een hond eigen dat hij af en toe eens even blaft en het hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Maar wat is nu de reden dat je jack russel blaft?

Voor een hond is blaffen een manier van communicatie. Net als wij mensen communiceren honden ook met elkaar maar dan door middel van blaffen. Het probleem is alleen dat blaffen niet altijd fijn is, zowel voor onszelf als de mensen om ons heen. Je kan het al snel aan de stok krijgen met je buren omdat je hond thuis vaak blaft. Daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom je hond blaft.

Een hond maakt voornamelijk met zijn lichaamstaal duidelijk hoe hij zich voelt. Is je hond bang? Dan kun je dat merken aan een stijve/ eenzijdige houding waar de hond in blijft staan. Dit kun je ook goed zien als je hond in contact komt met honden die groter dan ze zijn. Over het algemeen laten jack russels hun ego altijd wel hoog staan en deinzen ze niet gouw ergens voor terug. Nu we begrijpen hoe een jack russel zijn gevoelens uitdrukt willen we natuurlijk weten waarom hij blaft.

Een hond blaft nooit zomaar. Hij kan zich maar op 1 manier hoorbaar maken als er wat aan de hand is en dat is door te gaan blaffen. Op momenten dat je jack russel bang is kan hij beginnen te blaffen. Maar wist je dat op momenten van blijdschap, stres, onzekerheid en verveling een hond ook kan gaan blaffen?

Is het blaffen bij mijn jack russel normaal?

Bij elke hond is blaffen normaal, je hoeft je dus ook niet gelijk zorgen te maken dat er iets mis is met je hond. Maar hoeveel blaffen is nou normaal bij jouw jack russel?

Eerst moet je kijken naar in welke situaties je jack russel begint te blaffen. Stel je voor dat je thuis komt na een lange dag werken, je opent de deur en je jack russel staat gelijk tegen je aan te blaffen. Dan kan dit een teken van blijdschap zijn. De hond heeft de hele dag alleen thuis gezeten en is blij dat hij weer gezelschap krijgt. Als je bezoek krijgt en je hond heeft hem/haar nog nooit gezien dan kan het ook zijn dat je hond gaat blaffen.

Een hond heeft van nature in zich zitten dat hij zijn baasje wil beschermen tegen gevaren van buitenaf. Zolang je hond niet weet wie het is weet hij ook niet wat hij kan verwachten. Laat je bezoek de hond altijd rustig benaderen, als de hond eenmaal door heeft dat je een vriend bent kun je de hond aaien, zo weet de hond dat je geen kwaad in je hebt en gewoon even op bezoek komt.

Ook kan je jack russel tegen andere honden beginnen te blaffen. Dit doet hij om zijn ego te tonen. Een jack russel is van nature opgegroeid in de bossen en moest grote vossen opsporen. Hier heeft hij ook geleerd om sterk en moedig over te komen. Alle soorten jack russels dragen dit vandaag de dag nog steeds met zich mee en laat ook bij grotere honden geen angst zien.

Hoe moet ik omgaan met het blaffen van mijn hond?

Als je merkt dat je hond steeds vaker begint te blaffen dan kan dit duiden op een gedragsprobleem. Zorg in dit geval dat je weet waarom je hond blaft. Is het angst, blijdschap, stress, onzekerheid of verveling? al deze emoties vragen om een andere handelswijze waarbij direct contact met je hond belangrijk is.

Blaffen door angst

Merk je dat je jack russel vaak bang is voor andere dieren of mensen? Ga dan voor een rustige aanpak. Ga eerst na wat de situaties zijn waar je hond angstig van word en probeer dan pas te kijken naar een gerichte aanpak.

Situaties waar je hond angstig is moet je toch samen proberen door te komen. Maak een situatieschets en nader de persoon/ het dier langzaam en rustig. Ga voor volledige overgave en laat zien dat jij de touwtjes in handen hebt. Merk je toch dat je hond angstig begint te worden? Laat hem dan even rusten. Als je hond begint te blaffen moet je zorgen voor duidelijke commando’s die je niet te hard uitspreekt zodat je hond niet in de stres schiet, alleen zo zal je hond naar je luisteren.

Blaffen van blijdschap

Je jack russel zal vaak blaffen van blijdschap. Dit is helemaal niet erg en moet je ook zeker gewoon toe laten. De hond kan in veel situaties enthousiast worden en wil dit laten weten door middel van blaffen. Maar wat als je hond toch te veel blaft in periodes van blijdschap?

Wij mensen zijn vaak geneigd om gelijk op te treden wanneer je hond gaat blaffen. Laat het gedrag van je hond echter toch toe en geef hem vooral geen aandacht. In periodes van blijdschap vind je hond het namelijk juist leuk als hij aandacht krijgt en zal hij juist meer gaan blaffen wanneer hij deze aandacht ook krijgt. Stimuleer het geblaf van je hond niet door aandacht te geven en negeer het.

Het zal veel geduld vergen maar uiteindelijk zal je hond inzien dat als hij blaft hij ook geen aandacht krijgt van de baas. Zo zou het gedrag snel genoeg moeten stoppen.

Blaffen door stres

Een jack russel kan in zijn leven nogal wat stres ervaren. Door de jaren heen kan een jack russel stres ervaren in allerlei situaties. Enkele voorbeelden waar je jack russel stres door zou kunnen ervaren zijn: te lang alleen thuis zijn, te weinig beweging of te weinig aandacht.

Als je jack russel te lang alleen thuis is gaat hij zich vervelen. De norm is dan ook om je jack russel niet langer dan 8 uur alleen thuis te laten zitten. Probeer veel langer als dat dan ook te voorkomen. Als je dan lang weg bent geweest heeft je hond ook wel een lekker rondje verdient. Ga er samen op uit en doe ook eens een extra rondje. Hou de aandacht altijd bij je hond zo voelt de hond zich gewaardeerd en zal hij minder stres ervaren.

Blaffen door onzekerheid/ verveling

In het leven van je jack russel kunnen nogal wat onzekerheden ontstaan. Van pup opgegroeid tot een volwassen hond. Een periode waarin veel gebeurd en de hond veel veranderingen mee maakt. Leer jij je hond niet van pups af aan naar je te luisteren dan kan dit zorgen voor veel problemen. Je hond kan onzeker worden van slecht leiderschap. Naar wie moet hij nou luisteren?

Ook als je hond (tijdelijk) van baas verandert kunnen we problemen ervaren. Je jack russel is niet gewent aan zijn nieuwe baas en nieuwe situatie en dit maakt de hond onzeker. Laat je dus altijd van je goede kant zien en wees de baas die je hond nodig heeft. Als je hond onzeker is en hij begint te blaffen vraagt dit niet om een harde werkwijze. Probeer je hond niet te bestraffen voor het blaffen bij onzeker gedrag. De ervaring leert ons dat dit juist averechts werkt.

Blijf bij je hond en geef hem aandacht, in tijden van onzekerheid heeft je hond dit nodig. Vermijd drukke gebieden en geef je hond de ruimte. Laat hem eens los in het park spelen met andere honden, je hond zal dit zeker waarderen.

Beloning voor goed gedrag

Als je merkt dat je hond het steeds beter gaat doen en meer naar je commando’s begint te luisteren beloon hem hier dan voor. De hond weet zo zelf ook dat als hij minder blaft dat hij meer beloont zal worden. Daardoor zal hij minder gaan blaffen.

Blijf echter altijd op het figuur van je hond letten, geef je je hond wat extra pas dan ook zijn normale voeding wat aan om het te compenseren. Ook kun je een extra rondje doen met je hond zodat hij wat meer beweging krijgt. Bij een kleine hond zien we namelijk al snel gewichts-toename door te veel voeding.

Meer oplossingen voor problemen met je jack russel

Mocht jij nu na het lezen van dit artikel meer vragen hebben met betrekking tot je jack russel dan raad ik je zeker Het handboek voor de jack russel aan van Jan Kramer.

Na jaren van studie en gedrags onderzoek is Jan erin geslaagd om dit alles samen te vatten in Het handboek voor de jack russel. Jan had eerst ook de verkeerde aanpak gebruikt bij zijn jack russel. De hond blafte veel en wou maar niet luisteren. Jan was radeloos en wist niet wat hij moest doen. Totdat hij beter ging letten op het gedrag van zijn jack russel. Ook voor mensen die later problemen ondervinden met hun jack russel kunnen met dit handboek hun problemen oplossen. Kijk hier voor meer informatie en tips om jouw jack russel op te voeden op de website van Jan Kramer.

Het E-book van Jan Kramer heeft al meer dan 3000 mensen verder geholpen bij problemen met hun jack russel

Koop nu hier jouw handboek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *