Wanneer is een jack russell volgroeid?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

”Je koopt een jack russell pup en hoopt haast dat hij zo klein en schattig blijft. Helaas groeit een jack russell ook uit tot een volwassen hond, maar wanneer is je jack russell nou echt volgroeid?”


In een hondenleven kan het vaak heel snel gaan. Jouw puppy word geboren en groeit op bij zijn vader en moeder. Binnen 12 tot 13 weken verlaat de hond zijn nestje en word jij de eigenaar van je eigen jack russell pup.

Helaas blijft je hondje niet klein, veel mensen vragen zich dan ook af wanneer hun jack russell volgroeid is. We gaan in dit artikel dieper in op deze vraag.

Inhoudsopgave

Groeicurve van een jack russell

Om je een goed beeld te geven van hoe een jack russell pup opgroeit moeten we eerst eens kijken naar wat er allemaal gebeurt in de eerste weken na zijn geboorte. Deze periode noemen we ook wel de ”groeicurve” van een jack russell, aangezien je pup hierin het meest zal groeien.

1-12 weken

De eerste week van je jack russel pup. Een belangrijke week waarin de pup veelal met rust moet worden gelaten. Een fokker is verplicht om zijn jongen 12 tot 13 weken op te voeden in de omgeving van zijn moeder. Dit word voornamelijk gedaan omdat de jack russell nog niet zelfstandig kan eten en drinken, maar ook om je jack russell te laten beseffen dat hij iemand nodig heeft die voor hem zorgt.

Een betrouwbare jack russell fokker laat zijn puppy’s opgroeien met zijn broertjes en zusjes. Na een paar weken alleen met zijn familie te hebben opgetrokken is het hoog tijd om ze ook vast te laten wennen aan nieuwe mensen en kinderen. Hierdoor leren ze namelijk om de drukte om zich heen ”normaal” te gaan vinden.

Je hond zal in de eerste 12 weken van zijn leven het grootste gedeelte van de dag slapen. 18 tot 20 uur per dag is normaal voor een pup. Je hond heeft deze tijd niet alleen nodig om uit te rusten, maar ook om alles wat hij deze dag heeft meegemaakt weer te verwerken.

12-24 weken

Na weken van wachten is het dan eindelijk zover, je gaat je jack russell pup eindelijk ophalen! Jullie kennen elkaar nog niet zo goed, maar daar zal snel verandering in komen. De jack russell zal voor het eerst met je mee gaan in de auto. Een hele nieuwe ervaring waar je jack russell aan het begin nog wel even aan moet wennen.

Een jack russell is erg nieuwsgierig aangelegd en zal dan ook graag op ontdekkingstocht gaan. De nieuwe mensen, omgeving en misschien andere dieren zullen gelijk zijn aandacht opeisen. Geef je pup vooral de tijd en de ruimte om met deze veranderingen om te leren gaan.

Nu we eindelijk onze puppy hebben opgehaald heb je vast de neiging om hem gelijk overal mee naar toe te nemen. Helaas mogen we de puppy nog niet te veel belasten in de eerste weken dat hij bij jou thuis verblijft. Je pup zit nog volop in de groei waardoor het niet slim is om lange wandelingen te maken.

De gewrichten van de hond worden namelijk zwaar belast en moeten nog erg wennen aan het lopen. Daarom word afgeraden om langer als 10 minuten per keer te wandelen met je pup. Wel mogen we de pup 4 tot 5 keer per dag uitlaten. Na een lange wandeling vind je pup het fijn om lekker even bij te komen. Zorg daarom voor een lekker rustig plekje met een hondenkussen en een speeltje.

Inmiddels is je jack russell begonnen aan zijn ”groeispurt”. Wekelijks zal een jack russell pup tot meer dan een centimeter groeien. Van de 15 cm die de hond tot week 12 is gegroeid naar 25 cm in week 24. In welke week je hond precies aan zijn groeispurt begint verschilt per hond.

24-48 weken

De eerste weken bij jouw thuis zitten er op. Je jack russell is eindelijk een beetje gaan wennen aan zijn nieuwe situatie bij jou thuis. Van het kleine hondje is helaas weinig meer over. Hij wordt steeds groter en groeit naar mate de tijd vordert. Jammer genoeg zitten hier ook wat nadelen aan.

Een hond ervaart net als wij mensen namelijk ook de pubertijd. Bij honden gebeurt dit echter al in hun vijfde / zesde maand. Het verschilt heel erg per hond hoe erg hij dit ervaart. Angst en stres zijn in deze periode geen uitzondering. Hoe jij hierop reageert zal bepalen of jouw hond zich ook in de toekomst blijft gedragen als een gehoorzame hond.

Honden zijn op jonge leeftijd nog goed te sturen, daarom word deze periode ook wel de belangrijkste genoemd in een hondenleven. Probeer altijd gedragsproblemen te voorkomen.

Een goede manier om je jack russell zijn commando’s te leren opvolgen is om met je hond op puppy training te gaan. Hier leert hij ook omgaan met andere honden uit zijn omgeving.

Wanneer is een jack russell volgroeid?

Jack russells zijn de meest speelse honden die er zijn. Rennen, rollen en spelen hij doet het maar wat graag! Maar blijft de jack russell ook zo speels of houd dit op als hij volwassen word? Goed nieuws! Een jack russell blijft tot op hoge leeftijd speels wat hem tot een echte gezinshond maakt. Dus ben jij gek van een balletje gooien met je hond? Dan is de jack russell de hond voor jou!

Een jack russell groeit door tot zijn 12e maand, daarna kunnen we zeggen dat de hond ”volgroeid” is. Maar wat betekend dit nou eigenlijk voor de hond zelf? Hondenjaren zijn nou eenmaal anders dan mensenjaren. Wij mensen zijn pas vanaf ons 21ste levensjaar volgroeid, terwijl een hond dit al veel vroeger is.

Vaak word gezegt dat elke 7 jaar van een mens gelijk staat aan 1 honden jaar, maar dit klopt niet helemaal. In de eerste levensjaren van een hond komen er de meeste jaren bij, daarna vlakt het langzaam af. Wil je weten hoe oud jouw hond is in mensen jaren? Kijk dan eens op: https://hondenleeftijd.nl/

Wanneer we zeggen dat een jack russell volgroeid is dan betekend dit dat de botten in zijn lichaam zijn uitgegroeid. Je hond is dus eigenlijk gestopt met groeien en zal niet groter worden. Omdat honden nu eenmaal niet zo oud worden als wij mensen zijn ze al veel sneller ”volgroeid”. Gelukkig behoort de jack russell tot 1 van de 35 kleinste hondenrassen en zal hij niet zo groot worden.

Groeit mijn pup goed?

Op jonge leeftijd worden puppies vaak 4 keer gevoerd. Dit omdat een jack russell als hij klein is niet zo veel in één keer kan eten. Later kunnen we dit terug brengen naar 3 keer. Het gewicht van een pup varieert, belangrijk is om te kijken naar de omvang van je pup. Mocht deze te groot worden pas dan de voeding hier iets op aan. Houd je altijd aan de richtlijn, voor elke 5 centimeter lengte geld dat de hond 1kg mag wegen.

Ook kun je nog kijken naar de ribben van je hond. Kun je ze niet zien maar wel voelen? Dan zit je goed. Een jack russell kan een lengte van 25 tot 30 cm behalen. Als we ons aan de richtlijn houden dan zou dat dus betekenen dat je jack russell 5 tot 6 kg mag wegen als hij volgroeid is. Kleine honden mogen met 3 maanden officieel 50% van het lichaamsgewicht wegen van een volgroeide hond.

De ruw harige jack russell staat bekend om zijn lange benen in verhouding met het lichaam. Het lichaam van de jack russell is net iets langer als dat hij hoog is. Als pup kun je hier nog weinig van vernemen maar ze groeien sneller dan je denkt. De spieren komen in verdere ontwikkeling na de 6de / 7de maand van je pup. De spieren zullen doorgroeien tot je jack russell uiteindelijk volgroeid is.

Waarom is het belangrijk om de groei van je hond bij te houden?

Elke week je hond wegen, waarom doen we dat eigenlijk? Een hond die te zwaar is voor zijn leeftijd kan vervelende kwaaltjes krijgen. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken naar de leeftijd van je hond en daarna wat hij mag wegen. Als je jack russell zwaarder word dan zullen de gewrichten onder meer druk komen te staan. Voor een jack russell pup is dit niet fijn. De gewrichten van je hond zijn nog niet zo sterk en het gewicht kan hem al snel te veel worden.

Een jack russell heeft over het algemeen veel aanleg om dik te worden. Door zijn geringe lengte zie je al snel een gewichtstoename bij te weinig beweging of te veel voeding. Let erop dat je jack russell geen overgewicht krijgt.

Voor altijd een gehoorzame hond

Je hond moet in zijn jonge levendje nogal wat leren. Het is dan ook niet makkelijk om je hond de goede ondersteuning te blijven geven. Het vereist geduld en doorzettingsvermogen van de baas om ook in de toekomst van een gehoorzame hond te kunnen blijven genieten.

We merken dat steeds meer mensen moeite hebben met de opvoeding van hun jack russell. Gelukkig is er een oplossing dichtbij, namelijk: ”Het Complete Handboek Voor De Jack Russell”

Welke voordelen bied het complete handboek voor de jack russell?

 • 60 dagen niet goed? Geld terug garantie!
 • Verschillende trainings technieken
 • Tips en adviezen van experts op het gebied van de jack russell
Alleen nu nog met gratis bonussen!

Review over het complete handboek voor de jack russell

Benieuwd wat er allemaal terug te vinden is in dit E-book? Bekijk dan hier onze review over het complete handboek voor de jack russell. We bespreken hier uitgebreid alle GRATIS extra’s die je bij het boek krijgt!

2 reacties op “Wanneer is een jack russell volgroeid?

  1. Hallo Roel,

   Wat leuk dat je de tijd hebt genomen om het artikel te lezen!

   Het artikel voor de opvoeding van je jack russell vind je hier terug.

   Ook hebben we aandacht besteed aan de verzorging van deze fijne viervoeter, deze vind je hier.

   Ik hoop dat je hiermee verder bent geholpen.

   Voor meer vragen kun je altijd contact met ons opnemen via ons contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Daniël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *