Wanneer word een jack russell rustiger?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Wanneer word een jack russell rustiger? Een jack russell thuis hebben is leuk, maar het kan ook zeker vervelend zijn. Vooral als je hond zich heel druk gedraagt in huis en zijn rust maar niet kan vinden.

Veel mensen vragen zich dan ook af wanneer een jack russell rustiger word en hoe ze hun hond rustiger kunnen krijgen. We gaan er in dit artikel dieper op in.

Inhoudsopgave

Is de jack russell een drukke hond te noemen?

De eerste indruk van een hond maakt vaak veel los bij ons mensen. De ene hond is erg speels terwijl de andere juist heel rustig overkomt. Een hond kies je niet door te kijken naar zijn uiterlijk maar door te kijken naar zijn karakter eigenschappen.

Elke rassoort is hier uniek in. Over de jack russell kunnen we duidelijk zijn, hij is: actief, speels, maar trouw aan zijn baas. Als jij van plan bent om je jack russell aan zijn lot over te laten dan kan het zomaar zijn dat hij gedragsproblemen gaat vertonen.

De jack russell is een hele fijne hond, zolang jij maar rekening houd met wat hij nodig heeft. Het verlangen van een hond om zijn eigen zin door te zetten is bij een jack russell zeer groot. Hij weet goed wat hij wil en zal er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen.

Een te drukke hond in huis gaat op den duur vervelen. Maar wist je dat een jack russell niet altijd druk blijft? Om je hier een beter beeld van te geven staan de eerste weken van je hond centraal.

De eerste 20 weken

In de eerste paar weken zal je hond vooral een plekje proberen te vinden. Jouw jack russell komt net uit zijn nest en komt bij een totale vreemde in huis.

De jack russell is enthousiast en leergierig en zal deze periode over het algemeen wel rustig door komen. Hij zal proberen je uit te testen om te kijken wat hij allemaal wel en niet kan maken.

Zeer belangrijk is de opvoeding van je hond in deze tijd. In de eerste weken leert je jack russell namelijk het best.

De weken erna

Pas in de weken erna kunnen er wat problemen ontstaan bij je hond. In de vijfde/ zesde maand vinden er namelijk flinke veranderingen plaats in de hormonen van je hond, de pubertijd is vanaf nu realiteit.

De pubertijd is voor je jack russell geen fijne periode, hij probeert zijn draai te vinden in zijn nieuwe gezin en dat zal soms gepaard gaan met stemmings wisselingen. De ene keer wat erger als de andere keer.

Het is dus ook zeker niet gek als je hond zich in deze tijd wat drukker gaat gedragen als normaal.

Waarom gedraagt mijn jack russell zich zo onrustig?

Een drukke hond in huis hebben is naast irritant ook echt vermoeiend te noemen. Doordat je hond continue aandacht van je vraagt heb je nooit even de rust die jij verdient.

We willen dan ook graag weten waar dit drukke gedrag van onze hond weg komt.

Dat onze jack russell dagelijks heel druk kan zijn hangt af van meerdere factoren. We gaan er hier kort op in:

Pubertijd

Elke hond maakt in zijn leven veel veranderingen mee. De pubertijd is voor je jack russell een lastige tijd die zich kan openbaren in een drukke/ gestreste hond.

Gelukkig hoeven wij ons hier niet heel druk om te maken want deze periode gaat vanzelf weer voorbij. Wel moeten we er alles aan doen om onze hond een goede opvoeding te geven en juist te behandelen.

Te weinig beweging

De jack russell is een actieve hond die zijn dagelijkse beweging hard nodig heeft. Te weinig beweging is dan ook een directe oorzaak van een drukke hond.

Zorg er dus voor dat jij je hond 3 tot 4 keer per dag uitlaat. Geef hem bij voorkeur een lange wandeling met voldoende afwisseling van omgeving.

Geen uitdaging

De jack russell is van huis uit een jachthond die aandacht nodig heeft in zijn leven. Waar dit vroeger werd vervuld door zijn jacht op ongedierte moeten we nu op zoek naar iets anders.

Zoals we al zeiden is de jack russell een hond die een doel moet hebben in zijn leven. Wanneer hij geen uitdaging krijgt kan hij dus zeker vervelend gaan doen. Een hondenspeeltje kan bij deze problemen uitkomst bieden.

Aandachts tekort

Een hond heeft in zijn leven veel aandacht nodig. Als jack russell eigenaar zal jij dus veel moeten ingeven om er te zijn voor je hond. Vooral de juiste opvoeding voor je hond zal veel tijd innemen.

Aandachtsproblemen bij honden eigenaren vormt een serieus probleem, geef je hond daarom de aandacht die hij verdient zodat hij geen gedragsproblemen ontwikkeld.

Wanneer word mijn jack russell rustiger?

Nu we weten waarom je jack russell zich zo druk gedraagt willen we ook graag weten wanneer onze jack russell rustiger word.

Vooral in de periode na zijn pubertijd zal je hond zijn rust proberen te vinden. Hij heeft zichzelf genesteld en weet wat er van hem word verwacht. Je hond weet wie zijn baas is en hoe hij zich in de buurt van hem moet gedragen.

Dit is voor je hond vaak het moment dat zijn rust wederkeert. Zolang je bovenstaande punten in acht neemt zul je merken dat het al heel wat beter gaat met je hond.

De jack russell is en blijft wel een speelse hond met een gebruiksaanwijzing. Het belangrijkste is om zelf rustig te blijven en niet gefrustreerd over te komen op je hond. Uiteindelijk heeft de jack russell een actieve baas nodig die tegen een stootje kan. Een jack russell is erg nieuwsgierig aangelegd en wil dan ook alles bekijken om hem heen, hierdoor komt hij nog wel eens druk over.

Wees consequent en laat niet zomaar alles toe, zo leert je hond het beste wie er de baas in huis is en zal hij beter naar je gaan luisteren.

Is je hond echt met geen mogelijkheid rustig te krijgen? Probeer dan eens een hondensport. Flyball en frisbee zijn zeker sporten waar deze fijne viervoeter in uitblinkt.

Ben jij niet van plan om het avontuur aan te gaan met je jack russell? Dan kun je beter even verder zoeken naar een rustigere hond zoals de golden retriever of een Shih-Tzu.

3 reacties op “Wanneer word een jack russell rustiger?

  1. Jack russel binkie geficceert op bal als hij wakker word is het eerste de bal overdag bal s.avonds bal is dat af te leren gewoon paar dagen niet geven graag reactie van u bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *