Wat voor voer vind mijn jack russel lekker?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

”Wat voor voer vind mijn jack russel lekker? en hoe vind ik evenwicht tussen lekker en gezond eten voor mijn hond?”

Voor je hond wil jij natuurlijk het allerbeste. Een lekkere maaltijd na een lange wandeling of een keer wat lekkers als hij braaf is geweest. Maar wat voor voer moet jij nou kopen voor je jack russel? Hoe merk je dat jouw jack russel het voer wat hij krijgt ook echt lekker vind? En vooral belangrijk om te weten: Wat mag mijn hond wel en wat mag mijn hond vooral niet eten?

Inhoudsopgave

Wat voor voer vind mijn jack russel lekker?

Een jack russel is net als de parson russel wat eten betreft niet echt een kieskauwer. Over het algemeen vind hij droge brokken en nat voer erg lekker. De maag van een jack russel is in verhouding met andere honden maar klein. Hierdoor is het beter om te zorgen voor kleine porties verdeeld over 3 dagdelen s’ochtends, s’middags en s’avonds. Een volwassen hond heeft vanzelfsprekend meer voer nodig dan een kleine pup.

Wil jij je hond nou eens lekker verwennen? Zorg dan voor vers vlees, een lekker bot of een honden koekje. De jack russel is daar namelijk echt gek op!

Omdat de jack russel een echte jachthond is houd hij van speuren en dingen zoeken. Koop een leuk speeltje voor de hond, op deze manier houd je het spannend voor hem. Je hebt ook speeltjes waar je snoepjes in kan doen voor de hond. Zo kun je de hond belonen voor de inspanningen die hij geleverd heeft.

Wat voor voer mag mijn jack russel vooral niet hebben

Geef je jack russel vooral geen producten als kaas of worst. Ook chocola is absoluut niet aan te raden voor je hond. Deze suikers kunnen zelfs de dood van je hond betekenen. De chocolade bevat namelijk de stof theobromine, een stof waar honden heel gevoelig voor zijn. Hoe donkerder de chocolade hoe meer theobromine. uien, prei, avocado en noten zijn ook dingen die de hond niet mag binnen krijgen. Zorg er daarom altijd voor dat je let op wat je jouw jack russel voorschotelt.

Mag mijn jack russel fruit hebben?

Net als wij mensen hebben honden ook vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Het kan dus helemaal geen kwaad om je hond af en toe eens even lekker te trakteren op een stukje fruit. Een appel, banaan of een aardbei gaat er altijd in bij een hond. Maar let op, een hond mag niet alle soorten fruit hebben. Druiven, krenten of rozijnen zijn af te raden voor de hond.

Hoeveel voer heeft mijn jack russel nodig?

In het eerste levensjaar van je pup is niet zoveel voer nodig. Je pup zit nog vol in ontwikkeling en is nog klein. Dit is wel de fase van zijn leven waar het meeste aandacht aan moet worden besteed. De spijsvertering is namelijk nog vol in ontwikkeling en hier is het belangrijk dat word gekozen voor de beste voeding.

Een puppy hoeft in de eerste 3 maanden meestal niet meer dan 90 tot 110 gram voer te hebben per dag. Wel moet wat vaker gevoerd worden als een volwassen hond, 4 tot 5 keer is normaal. Dit omdat de maag nog niet volgroeid is en nog niet gelijk zoveel voedsel kan verteren.

Voor een volwassen hond word vaak een gemiddelde genomen van 100 tot 140 gram voer waarvan 70% droog voer en 30% nat voer. Dit word gegeven over 3 dagdelen. s’ochtends, s’middags en s’avonds. De beste voeding voor een volwassen jack russel is het hondenvoer van Royal Canin. Royal Canin gezondheidsvoeding heeft bewezen positieve effecten op huid, vacht, gewicht, gebit, gewrichten, spijsvertering en het natuurlijke afweersysteem.

Dit is natuurlijk wel een bepaalde richtlijn. Als je hond veel beweging heeft gehad mag je best wat meer voer geven, kijk ten alle tijde goed naar wat je hond nodig heeft. Je zult snel genoeg merken als je hond nog honger heeft. Laat je jack russel vooral niet van jouw bord eten. Je hond zal dit ”normaal” gaan vinden en gaan smeken als jij aan je eten begint. Het kan uiteindelijk zelfs rsulteren in gedragsproblemen.

Waarom droog en nat voer voor je hond?

Een hond is niet zomaar een dier. Wist je bijvoorbeeld dat de mens ongeveer 5 miljoen reukcellen heeft en de hond er tussen 125 en 300 miljoen! Hij kiest zijn voer dus met zijn neus en niet met zijn ogen.

De jack russel is gek op bikvoer (nat voer) alleen is dit niet zo bevordelijk voor zijn tanden. Het natte voer blijft namelijk aan zijn tanden plakken en daardoor kunnen tandproblemen ontstaan. Aan het natte voer zit veel meer reuk dan aan het droge voer, daarom vinden jack russels dit voedsel meestal lekkerder. Af en toe mag je de hond best wat blikvoer geven, het is niet erg voor je hond. Zolang je hond maar niet alleen blikvoer krijgt.

De droge brokken zorgen er voor dat er geen tandsteen kan ontstaan bij je jack russel. Bij het bijten op de brokken word ook gelijk het tandsteen meegenomen. In de brokken zitten veel eiwitten en een kleine hoeveelheid vet. Deze ingrediënten zijn het belangrijkst bij de opvoeding van je pup.

Zorg dus voor een variatie tussen droog en nat voer. Zo zorg je voor afwisseling en voorkom je dat je jack russel zijn voer niet meer lekker vind. Heb jij nog een jack russel pup? Dan raad ik aan om de voeding van Royal Cannin te nemen.

Overgewicht bij een jack russel

Pas op met je jack russel te vaak en te veel te voeren. De kleine hondjes hebben namelijk aanleg om op deze manier snel dik te worden. Houd je daarom altijd aan de richtlijnen. Kijk ook eens achterop het pak voer wat er voorgeschreven staat. Te veel voedsel kan zorgen voor veel problemen.

Veel mensen zijn geneigd om de jack russel te veel te geven. Als je hond te dik word kan dit problemen geven voor zijn gewrichten. Een vaak voorkomend probleem bij de jack russel zijn dan ook knie problemen (ook wel patellaluxatie genoemd). Dit is een aandoening waarbij de knieschijf van zijn plaats schiet (naar binnen of buiten) Kies daarom altijd voor een hond van een erkende fokker om problemen in de toekomst te voorkomen.

Probeer te zorgen voor voldoende beweging, als je ziet dat je jack russel dikker word kijk dan eerst eens of het ligt aan de voeding die je hem geeft. Kijk voor speciaal voer voor de jack russel bij uw dieren speciaalzaak. Laat snoepjes even achterwege wanneer je ziet dat je jack russel meer aankomt. Zo zorg je ervoor dat je het gewicht van je jack russel binnen de richtlijnen houd en overgewicht voorkomt.

Evengewicht tussen gezond en lekker

Het evenwicht vinden tussen gezond en lekker kan soms moeilijk zijn. Je jack russel net even wat vaker verwennen dan nodig zit nou eenmaal in onze aard. Er is ook niks mis mee, zolang er ook maar wat gezonde voeding tegenover staat. Maar wat kunnen we verstaan onder gezonde voeding voor je hond?

Onder andere vis, groente haver en aardappels zijn erg gezond voor je hond. Vooral de vette vissoorten als zalm, tonijn en makreel zijn gezonde vetten en de meeste honden zijn er gek op! Geef de vis altijd rauw aan je hond, zo blijft er meer smaak aan de vis zitten en is er minder kans dat je hond de graatjes doorslikt.

Heb je een keer wat groente over? gooi het dan niet weg, maar geef het aan je hond. Jack russels zijn gek op groente en aardappelen. Het is ook nog eens hartstikke gezond voor je jack russel.

Voedselvergiftiging bij je jack russel

Je bent altijd op je hoede, je probeert je hond de voeding te geven die hij nodig heeft. Maar soms kan het een keer fout gaan. Het kan zijn dat je visite krijgt en anderen geven je hond iets verkeerds te eten. Ook kan de hond zelf iets op straat vinden of in huis wat hij niet mag hebben maar toch op eet.

Je zult het vrijwel direct merken aan de hond. Overmatig braken en diarree maar ook hartkloppingen en trillen van je hond kunnen symptomen zijn van een verkeerde stof in het lichaam. Zorg er vooral voor dat je je hond in de gaten houd, mocht het toch uit de hand lopen bel dan de dierarts en vraag om hulp. Als je weet wat je hond heeft ingeslikt neem hiervan dan een etiket mee. De dierenarts zal je op deze manier beter kunnen helpen.

Specifieke handleiding voor jouw jack russel en tips voor de beste voeding

Wil jij nou weten wat je jack russel echt nodig heeft? Kijk dan eens in het boek van Jan Kramer, hij heeft meer dan 35 jaar ervaring in het trainen van jack russels. In het boek vind je ook de beste voedingstips, ervaringen van een dierenarts over de jack russel en de juiste trainingsmethode die ook voor jouw hond het verschil kan maken!

De beste voeding specifiek voor jouw pup en een exclusieve trainingsmethode in het enige handboek voor de jack russel

Ja, ik wil waardevolle tips en weetjes voor mijn jack russel!

Op het E-book zit een 60 dagen niet goed geld terug garantie. Mocht het boek toch niet bevallen dan kun je er altijd voor kiezen om het weer terug te sturen. Met dit handboek krijg jij meer inzicht in de behoeften waar jouw hond om vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *